Krämig polenta med svamp och kronärtskocka

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(11)

En otroligt enkel men samtidigt lyxig rätt. Du kommer inte att sakna köttet ett dugg.

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1.5 liter vatten
  • 2.5 dl polenta
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt
  • Topping:
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 250 g skogschampinjoner, delade i fjärdedelar
  • 150 marinerade kronärtskockor, avrunna
  • 4 repade timjankvistar
  • 4 skivor getost (1-2 cm tjocka)
  • kallpressad olivolja att steka i, samt att ringla över
  • flingsalt

Gör så här

  1. Koka upp 1 liter vatten i en tjockbottnad kastrull. Värm resterande vatten i en annan kastrull.
  2. Tillsätt polenta och salt i den tjockbottnade kastrullen och rör om. Sänk värmen och låt sjuda mycket sakta under ständig omrörning. Tillsätt lite av det resterande vattnet allt eftersom vattnet har sugits upp, tills polentan är tjock och krämig, ca 15 min. Rör ner hälften av smöret.
  3. Hetta upp resten av smöret i en stekpanna. Stek vitlök och svamp i ett par minuter. Salta lätt. Tillsätt kronärtskocka och timjan och låt allt bli varmt.
  4. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek ostskivorna hastigt på båda sidorna.
  5. Fördela polenta på 4 tallrikar. Lägg på svamp- och kronärtskocksblandningen, en skiva getost och en skvätt olivolja.

Tips

Det blir mycket polenta! Den kan sparas och serveras till andra rätter senare.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



AE

2015-07-20

Mycket goda smaker! Men tror att det blir stekt polenta nästa gång. Denna variant blev lite väl lik mannagrynsgröt.

Sigrid

2015-05-28

Mannen sa: MUMS! till detta recept. Och det var det också. Barnet var, som givet, inte så förtjust i svamp och getost, så hon fick prinskorv/köttbullar till polentan i stället.

Liknande recept

Spara recept

Fläskbogspett med koreansk rissallad

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Vinterwok med brysselkål, svamp och jordärtskocka

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Portabello- och aubergineburgare

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Lövbiff med marinerade grönsaker

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Svamppasta

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Spenatrisotto med ädelost och svamp

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Gnocchi med svamp och blomkål

Betyg
Betyg
(71)
Spara recept

Lamm- och rotsellerisoppa med ostronskivling och sparris

Betyg
Betyg
(1)
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 1.5 liter vatten
  • 2.5 dl polenta
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt
  • Topping:
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 250 g skogschampinjoner, delade i fjärdedelar
  • 150 marinerade kronärtskockor, avrunna
  • 4 repade timjankvistar
  • 4 skivor getost (1-2 cm tjocka)
  • kallpressad olivolja att steka i, samt att ringla över
  • flingsalt

Krämig polenta med svamp och kronärtskocka

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(11)

En otroligt enkel men samtidigt lyxig rätt. Du kommer inte att sakna köttet ett dugg.

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Koka upp 1 liter vatten i en tjockbottnad kastrull. Värm resterande vatten i en annan kastrull.
  2. Tillsätt polenta och salt i den tjockbottnade kastrullen och rör om. Sänk värmen och låt sjuda mycket sakta under ständig omrörning. Tillsätt lite av det resterande vattnet allt eftersom vattnet har sugits upp, tills polentan är tjock och krämig, ca 15 min. Rör ner hälften av smöret.
  3. Hetta upp resten av smöret i en stekpanna. Stek vitlök och svamp i ett par minuter. Salta lätt. Tillsätt kronärtskocka och timjan och låt allt bli varmt.
  4. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek ostskivorna hastigt på båda sidorna.
  5. Fördela polenta på 4 tallrikar. Lägg på svamp- och kronärtskocksblandningen, en skiva getost och en skvätt olivolja.

Tips

Det blir mycket polenta! Den kan sparas och serveras till andra rätter senare.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



AE

2015-07-20

Mycket goda smaker! Men tror att det blir stekt polenta nästa gång. Denna variant blev lite väl lik mannagrynsgröt.

Sigrid

2015-05-28

Mannen sa: MUMS! till detta recept. Och det var det också. Barnet var, som givet, inte så förtjust i svamp och getost, så hon fick prinskorv/köttbullar till polentan i stället.

Liknande recept

Spara recept

Fläskbogspett med koreansk rissallad

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Vinterwok med brysselkål, svamp och jordärtskocka

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Portabello- och aubergineburgare

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Lövbiff med marinerade grönsaker

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Svamppasta

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Spenatrisotto med ädelost och svamp

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Gnocchi med svamp och blomkål

Betyg
Betyg
(71)
Spara recept

Lamm- och rotsellerisoppa med ostronskivling och sparris

Betyg
Betyg
(1)