Köttgryta från Mellanöstern
  • Tid 90 min

Köttgryta från Mellanöstern

3.71 (58 betyg)

Många smaker, så som saffran, vitlök och citron, kokas ihop till en underbar gryta.

  • Tillagningstid 90 min
  • Ingredienser 18

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g benfritt nötkött, t ex bog, högrev eller fransyska
  • 2 msk smör
  • 2 hackade gula lökar
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 0.5 g saffran (1 paket = 0,5 g)
  • 1 msk tomatpuré eller harissa
  • 0.5 citron, pressad saft
  • 1 köttbuljongtärning
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 3 dl vatten
  • 500 g aubergine i delade skivor
  • 1 dl röda linser
  • 0.5 dl hackad bladpersilja
  • 0.5 st citron, strimlat skal
  • 70 g röd snackpaprika i tärningar
  • 700 g bulgur, gärna fullkorn
  • 1.5 dl matyoghurt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skär köttet i cirka 3 cm stora tärningar. Bryn i fett i omgångar i en gryta. Lägg i lök och vitlök och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt saffran, tomatpuré eller harissa, citronsaft, buljongtärning, salt och peppar. Häll över vatten så att det täcker och låt det hela sjuda tills köttet är nästan mjukt, 45-60 minuter.

  2. 2

    Lägg i aubergine och linser och koka tills linserna är kokta och köttet är mört, cirka 10 minuter. Rör ner persilja och strö på citronskal och paprika.

  3. 3

    Servera med bulgur, en klick matyoghurt och gärna bröd.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar