Kolasås

Kolasås

4 (2 betyg)

  • Ingredienser 6

Ingredienser

7 portioner
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1.5 dl socker
  • 0.5 dl sirap
  • tsk ingefära
  • 1 msk margarin eller smör
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Blanda grädde, mjölk, socker och sirap i en kastrull (ca 1½ liter). Koka upp och låt såsen koka ganska kraftigt tills den är ljusbrun och fått kolasmak, 10-15 min. Smaksätt ev med ingefära och lägg i en klick matfett.

  2. 2

    Mikro: Blanda 1½ dl vispgrädde, 50 g margarin eller smör, ½ dl sirap och ½ dl socker i en hög form. Tillaga utan lock på full effekt 4 min och därefter på halv effekt ytterligare 6 min, eller tills såsen tjocknat. Tillsätt ev ½ tsk ingefära och rör om.

  3. 3

    Kolasås passar även bra till konserverad frukt

Tål inte allt

  1. 1

    Utan mjölk: Byt ut grädden mot havrebaserad vaniljvisp, mjölken mot havre eller risdryck och använd mjölkfritt margarin. Låglaktos: Byt ut grädden mot låglaktosgrädde och mjölken mot låglaktosgrädde. Receptet är utan gluten och ägg.

Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Ante

    Om man gör för fler än 100 personer så skadar det inte om man blandar i några deciliter likör!