Kokt pasta - så kokar du perfekt pasta

Kokt pasta - så kokar du perfekt pasta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(51)

Här får du lära dig allt om hur man får till den perfekta pastan, koktider och mängd per portion.

Ugnstemperatur:Grill
1 och 4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 portion:
  • 70 g pasta
  • 0.75 liter vatten
  • 1 tsk olja
  • 0.5 tsk salt
  • 4 portioner:
  • 280 g pasta
  • 2 liter vatten
  • 1 msk olja
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Pasta, det italienska ordet för deg, är det gemensamma namnet på spagetti och makaroner. Olika sorter har olika volymvikt och koktid, beroende på väggarnas tjocklek. Följ därför alltid koktiden på förpackningen.
  2. 70 g motsvarar t ex ca 1 dl makaroner eller ca 4 Tagliatellenystan. 1 portion (70 g) makaroner blir efter kokning 3-4 dl
  3. Koka upp vattnet i en rymlig kastrull eller gryta. Tillsätt salt och ev olja. Den hindrar att det kokar över så lätt. Lägg i pastan. Spagetti samlas ihop till en knippa som förs ner i det kokande vattnet vartefter den mjuknar. Rör om så att pastan inte klibbar ihop. Koka kraftigt utan lock tills pastan är lagom mjuk. Den ska ge lite tuggmotstånd, "al dente" på italienska.
  4. Häll av vattnet, använd ett durkslag. Kan pastan serveras genast, häll upp den i värmd skål och blanda i lite margarin eller smör. Spola annars pastan hastigt med varmt eller kallt vatten så att den inte klibbar ihop och värm den sedan i grytan med lite fett.
  5. Koktider: snabbmakaroner, 3 min extra tunna spagetti, 3-4 min hemmagjord färsk pasta, 4-6 min övriga sorter, 8-15 min, se resp förpackning.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2017-02-16

Till Botilda: 80 g pasta till en person

Botilda

2017-02-14

Ok, men hur mycket spagetti tar man till en portion?

Liknande recept

Spara recept

Morotssoppa med kokosmjölk och kyckling

Betyg
Betyg
(37)
Spara recept

Karamelliserat fläskkött med örtsallad

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Grillad paprikasallad med chipotlevinägrett

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Panerad lax

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Belugalasagne

Betyg
Betyg
(59)
Spara recept

Rostade rotfrukter med kassler

Betyg
Betyg
(31)
Spara recept

Karibisk köttgryta

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Sötpotatissoppa med getost och pumpakärnor

Betyg
Betyg
(192)
Kokt pasta - så kokar du perfekt pasta
8 st
  • Ingredienser (8)
  • 1 portion:
  • 70 g pasta
  • 0.75 liter vatten
  • 1 tsk olja
  • 0.5 tsk salt
  • 4 portioner:
  • 280 g pasta
  • 2 liter vatten
  • 1 msk olja
  • 2 tsk salt

Kokt pasta - så kokar du perfekt pasta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(51)

Här får du lära dig allt om hur man får till den perfekta pastan, koktider och mängd per portion.

Ugnstemperatur:Grill
1 och 4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Pasta, det italienska ordet för deg, är det gemensamma namnet på spagetti och makaroner. Olika sorter har olika volymvikt och koktid, beroende på väggarnas tjocklek. Följ därför alltid koktiden på förpackningen.
  2. 70 g motsvarar t ex ca 1 dl makaroner eller ca 4 Tagliatellenystan. 1 portion (70 g) makaroner blir efter kokning 3-4 dl
  3. Koka upp vattnet i en rymlig kastrull eller gryta. Tillsätt salt och ev olja. Den hindrar att det kokar över så lätt. Lägg i pastan. Spagetti samlas ihop till en knippa som förs ner i det kokande vattnet vartefter den mjuknar. Rör om så att pastan inte klibbar ihop. Koka kraftigt utan lock tills pastan är lagom mjuk. Den ska ge lite tuggmotstånd, "al dente" på italienska.
  4. Häll av vattnet, använd ett durkslag. Kan pastan serveras genast, häll upp den i värmd skål och blanda i lite margarin eller smör. Spola annars pastan hastigt med varmt eller kallt vatten så att den inte klibbar ihop och värm den sedan i grytan med lite fett.
  5. Koktider: snabbmakaroner, 3 min extra tunna spagetti, 3-4 min hemmagjord färsk pasta, 4-6 min övriga sorter, 8-15 min, se resp förpackning.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2017-02-16

Till Botilda: 80 g pasta till en person

Botilda

2017-02-14

Ok, men hur mycket spagetti tar man till en portion?

Liknande recept

Spara recept

Morotssoppa med kokosmjölk och kyckling

Betyg
Betyg
(37)
Spara recept

Karamelliserat fläskkött med örtsallad

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Grillad paprikasallad med chipotlevinägrett

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Panerad lax

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Belugalasagne

Betyg
Betyg
(59)
Spara recept

Rostade rotfrukter med kassler

Betyg
Betyg
(31)
Spara recept

Karibisk köttgryta

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Sötpotatissoppa med getost och pumpakärnor

Betyg
Betyg
(192)