Kokt blomkål med sås

Kokt blomkål med sås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(23)

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 600 g blomkål
  • 5 dl vatten
  • 0.5 tsk salt
  • Sås:
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk (3%)
  • 1 msk smör
  • 1 krm nymalen peppar, efter smak
  • 1 krm salt, efter smak
  • Extra smaksättning ost:
  • 1.5 dl riven lagrad ost
  • 0.5 hackad röd eller grön paprika
  • Extra smaksättning skinka:
  • 100 g tärnad rökt skinka
  • 2 msk klippt persilja

Gör så här

  1. Skär av blasten och skär ev de spädare bladen i breda bitar. Skölj blomkålen. Skär ett kryss i blomkålens stock eller klyv huvudet.
  2. Mät och koka upp vatten i en kastrull. Lägg i kål och ev blast, vattnet ska nå till ca 2/3 av kålens höjd. Tillsätt saltet. Koka kålen nätt och jämnt mjuk under lock, 10-15 minuter, pröva med provnål.

Såsen

  1. Rör ut mjölet i lite av mjölken direkt i kastrullen. Tillsätt resten av mjölken och fettet. Koka upp under omrörning och koka 3-5 minuter. Smaksätt med salt och peppar och dessutom med ost och ev paprika eller med skinka och persilja.
  2. Lägg upp blomkålen på ett fat. Häll över den varma såsen eller servera den till i en skål.

Servering

Servera till kokt potatis och en blandad sallad.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Björn-Maria

2014-05-21

Till skillnad från sopan Otto som äter bajs, tydligen, är detta en rätt vi njutit av många gånger, kanongott och du kan skifta mellan skinka, bacon, korv mm.mm i såsen och även ostsorter!

Liknande recept

Spara recept

Portabello- och aubergineburgare

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Köttfärsbiffar i tomatsås

Betyg
Betyg
(30)
Spara recept

Caesarsallad med räkor

Betyg
Betyg
(33)
Spara recept

Wrap med grillade grönsaker, kyckling och tzatziki

Betyg
Betyg
(18)
Spara recept

Enkel linssoppa

Betyg
Betyg
(17)
Spara recept

Belugalasagne

Betyg
Betyg
(59)
Spara recept

Spaghetti med tomat och fetaost

Betyg
Betyg
(25)
Spara recept

Linsbolognese

Betyg
Betyg
(59)
Kokt blomkål med sås
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 600 g blomkål
  • 5 dl vatten
  • 0.5 tsk salt
  • Sås:
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk (3%)
  • 1 msk smör
  • 1 krm nymalen peppar, efter smak
  • 1 krm salt, efter smak
  • Extra smaksättning ost:
  • 1.5 dl riven lagrad ost
  • 0.5 hackad röd eller grön paprika
  • Extra smaksättning skinka:
  • 100 g tärnad rökt skinka
  • 2 msk klippt persilja

Kokt blomkål med sås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(23)

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skär av blasten och skär ev de spädare bladen i breda bitar. Skölj blomkålen. Skär ett kryss i blomkålens stock eller klyv huvudet.
  2. Mät och koka upp vatten i en kastrull. Lägg i kål och ev blast, vattnet ska nå till ca 2/3 av kålens höjd. Tillsätt saltet. Koka kålen nätt och jämnt mjuk under lock, 10-15 minuter, pröva med provnål.

Såsen

  1. Rör ut mjölet i lite av mjölken direkt i kastrullen. Tillsätt resten av mjölken och fettet. Koka upp under omrörning och koka 3-5 minuter. Smaksätt med salt och peppar och dessutom med ost och ev paprika eller med skinka och persilja.
  2. Lägg upp blomkålen på ett fat. Häll över den varma såsen eller servera den till i en skål.

Servering

Servera till kokt potatis och en blandad sallad.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Björn-Maria

2014-05-21

Till skillnad från sopan Otto som äter bajs, tydligen, är detta en rätt vi njutit av många gånger, kanongott och du kan skifta mellan skinka, bacon, korv mm.mm i såsen och även ostsorter!

Liknande recept

Spara recept

Portabello- och aubergineburgare

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Köttfärsbiffar i tomatsås

Betyg
Betyg
(30)
Spara recept

Caesarsallad med räkor

Betyg
Betyg
(33)
Spara recept

Wrap med grillade grönsaker, kyckling och tzatziki

Betyg
Betyg
(18)
Spara recept

Enkel linssoppa

Betyg
Betyg
(17)
Spara recept

Belugalasagne

Betyg
Betyg
(59)
Spara recept

Spaghetti med tomat och fetaost

Betyg
Betyg
(25)
Spara recept

Linsbolognese

Betyg
Betyg
(59)