Knäckebröd med sesamfrön

Betyg (1-5):
0 (0 betyg)

Julbaka ett krispigt julknäcke med spännande bönmjöl och sesamfrön.

Tillagningstid: 45 min + 15 min jäsning
Ugnstemperatur:250º
30 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 10 st
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk flytande honung
  • 0.5 dl vetekli
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 2 dl rågmjöl
  • 3 dl bönmjöl
  • 1 äggvita
  • 1 dl skalade vita sesamfrön
  • flingsalt

Gör så här

  1. Rör ut jästen med ljummet vatten (37°) i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt salt, honung, vetekli och mjöl. Arbeta degen tills den är smidig, ca 12 min för hand eller 10 min med maskin.
  2. Jäs under bakduk ca 15 min. Dela degen i 30 bitar och kavla ut på mjölat bord riktigt tunna, runda kakor, ca 12 cm i diameter, med kavel eller kruskavel. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
  3. Om du inte använder kruskavel behöver kakorna naggas med gaffel eller brödnagg. Pensla kakorna med lättvispad äggvita och strö över sesamfrön och ev flingsalt.
  4. Grädda 4–6 min mitt i ugnen. Låt bröden svalna på galler utan bakduk. Förvara dem i burk med lock.

Tips

Bönorna eller rotfrukter i rotfrukts-/bönmjölet gör bullar och mjukt bröd extra saftiga tack vare att de absorberar mer vatten än vetemjöl. Man behöver knåda lite längre så att bönorna/rotfrukterna hinner suga upp vätskan.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop redaktör

2018-07-09

Till Tomas: Ugnstemperaturen ska vara 250º. Lycka till med brödbaket!

Tomas

2018-07-04

Vilken ugnsvärme ska det vara?

Liknande recept

Lättbakade baguetter

(7)

Kalljäst focaccia med frön och nötter

(5)

Knaprigt knäcke

(12)

Knäckebröd med rosmarin

(24)

Kesellascones med bacon och solroskärnor

(11)

Pitabröd med pumpakärnor

(0)

Proteinrikt hälsobröd

(6)

Salta kex

(7)
10 st
  • Ingredienser 10 st
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk flytande honung
  • 0.5 dl vetekli
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 2 dl rågmjöl
  • 3 dl bönmjöl
  • 1 äggvita
  • 1 dl skalade vita sesamfrön
  • flingsalt

Knäckebröd med sesamfrön

Betyg (1-5):
0 (0 betyg)

Julbaka ett krispigt julknäcke med spännande bönmjöl och sesamfrön.

Tillagningstid: 45 min + 15 min jäsning
Ugnstemperatur:250º
30 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Rör ut jästen med ljummet vatten (37°) i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt salt, honung, vetekli och mjöl. Arbeta degen tills den är smidig, ca 12 min för hand eller 10 min med maskin.
  2. Jäs under bakduk ca 15 min. Dela degen i 30 bitar och kavla ut på mjölat bord riktigt tunna, runda kakor, ca 12 cm i diameter, med kavel eller kruskavel. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
  3. Om du inte använder kruskavel behöver kakorna naggas med gaffel eller brödnagg. Pensla kakorna med lättvispad äggvita och strö över sesamfrön och ev flingsalt.
  4. Grädda 4–6 min mitt i ugnen. Låt bröden svalna på galler utan bakduk. Förvara dem i burk med lock.

Tips

Bönorna eller rotfrukter i rotfrukts-/bönmjölet gör bullar och mjukt bröd extra saftiga tack vare att de absorberar mer vatten än vetemjöl. Man behöver knåda lite längre så att bönorna/rotfrukterna hinner suga upp vätskan.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop redaktör

2018-07-09

Till Tomas: Ugnstemperaturen ska vara 250º. Lycka till med brödbaket!

Tomas

2018-07-04

Vilken ugnsvärme ska det vara?

Liknande recept

Lättbakade baguetter

(7)

Kalljäst focaccia med frön och nötter

(5)

Knaprigt knäcke

(12)

Knäckebröd med rosmarin

(24)

Kesellascones med bacon och solroskärnor

(11)

Pitabröd med pumpakärnor

(0)

Proteinrikt hälsobröd

(6)

Salta kex

(7)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies