Salta kex
  • Tid 45 min
  • Ugn 225º

Salta kex

3.43 (7 betyg)

Gör dina egna kex till ostbrickan. Utan tillsatser och mer personligare.

  • Tillagningstid 45 min
  • Ingredienser 9
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

50 stycken
  • 4 dl dinkelsikt, varav 1/4 till utbakning
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1.5 dl hackade pumpafrön
  • 1 tsk salt
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk honung
  • 1 dl vatten
  • 0.5 msk flingsalt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1


    Blanda alla ingredienser utom flingsaltet till en smidig deg som är kladdig. Pudra bakbordet med mjöl och kavla ut halva degen med en vanlig kavel till en tunn kaka.

  2. 2

    Strö över hälften av flingsaltet och kavla in saltet i degen med en kruskavel. Kakan ska vara så tunn som möjligt utan att gå sönder (vilket den lätt gör på grund av fröna).

  3. 3

    Skär ut kex, cirka 7 x 5 centimeter, jämna eller ojämna. Använd en stekspade och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen, 8-10 minuter, tills de fått färg. Baka ut resten av degen. Låt kexen svalna.

  4. 4

    Låt dem gärna ligga på en plåt eller ett ugnsgaller över natten i rumstemperatur, då torkar de och blir spröda.

Servering

Servera med god ost, marmelad eller chutney

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Färdig hjortronsylt på burk passar utmärkt till kexen och ostbrickan.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Majsan

    Goa kex

  • Bettan

    Jag tycker att de här kexen är riktigt goda! Härligt!