Kimchi på salladskål
  • Tid 75 min + 3-7 dagar

Kimchi på salladskål

5 (1 betyg)

Underbart god kimchi. Recept från boken: Fermenterat 2.0 av Jenny Neikell.

  • Tillagningstid 75 min + 3-7 dagar
  • Ingredienser 6

Ingredienser

1 liter
  • 1 kg salladskål
  • 4 tsk salt
  • 0.5 gul lök
  • 20 g färsk ingefära
  • 3 vitlöksklyftor (10 g)
  • 1.5 tsk chiliflakes
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skölj kålen noga och skär i breda strimlor (2–4 cm). Lägg kålen i en bunke och strö över saltet. Massera in saltet så det fördelar sig jämnt. Tryck ner kålen ordentligt i bunken så den ligger tätt packad. Låt bunken stå i rumstemperatur ca 1 timme.

  2. 2

    Skala och finhacka löken. Skala och riv ingefära och vitlök fint. Mixa eller blanda ihop med chiliflakesen. Rör ner lök- och ingefärsblandningen med kålen så att allt blir jämnt fördelat.

  3. 3

    Tryck ner i väl rengjord glasburk med gummiring och bygellås, ca 1 ½ liter. Kålen ska ligga tätt packad och vätskan ska precis täcka, men det ska vara ca 5 cm kvar till kanten. (Se påstricket nedan.)

  4. 4

    Låt burken stå i rumstemperatur (18–22°) i 3–7 dagar. Låt mogna ytterligare 1 vecka i kylskåpet. Ju längre kålen syrats desto längre hållbarhet. Syras kålen kortare är den lite mer krispig och inte lika syrlig.

Påstricket!

  1. 1

    Fyll en fryspåse med vatten, så mycket att hela påsen går att stoppa ner i glasburken och locket går att stänga med påsen i burken. Knyt noga ihop påsen som nu håller kålen på plats under vätskan.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar