Inlagd västeråsgurka

Inlagd västeråsgurka

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(5)

4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 kg västeråsgurkor
  • dillkronor, väl sköljda
  • 0.5 dl tärnad färsk pepparrot
  • Saltlag
  • 0.5 dl salt
  • 1 liter vatten
  • 0.5 dl vassla, från ca 3 dl avrunnen filmjölk

Gör så här

  1. Välj små eller medelstora, fasta och färska Västeråsgurkor. Syrade gurkor får god smak och mild sälta.
  2. Skölj och borsta gurkorna rena med mjuk borste. Stick några hål i varje gurka, t ex med en grov nål. Koka lagen och låt den svalna till 25-30°C. Blanda den gärna med vassla, som tillför mjölksyrabakterier.
  3. Varva gurkorna med dillkronor och pepparrot i konservglas eller glasburkar med täta lock, till ca 4/5 av burkens höjd. Lägg 2-3 dillkronor och 1/2-1 msk pepparrot i varje burk.
  4. Häll på lag tills gurkorna är täckta och sätt på lock. Låt stå i rumsvärme (18-20°C) i 10-14 dagar. Ställ burkarna på en bricka, lagen kan pysa över under jäsningen. Ställ sedan burkarna i kylskåp. Gurkorna är färdiga att äta efter ytterligare 3-4 veckor. Hållbarhet ca 1 år.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Helstekt rostbiff med couscoussallad

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Rostad majssallad

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Pimiento de padrón

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Semi-torkade tomater med basilika, hårdost

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Tomatsalsa

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Potatis- och löktortillas med tomatsalsa

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Grillad halloumi med sallad

Betyg
Betyg
(23)
Spara recept

Fritto misto (friterad blomkål)

Betyg
Betyg
(8)
Inlagd västeråsgurka
6 st
  • Ingredienser (6)
  • 1 kg västeråsgurkor
  • dillkronor, väl sköljda
  • 0.5 dl tärnad färsk pepparrot
  • Saltlag
  • 0.5 dl salt
  • 1 liter vatten
  • 0.5 dl vassla, från ca 3 dl avrunnen filmjölk

Inlagd västeråsgurka

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(5)

4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Välj små eller medelstora, fasta och färska Västeråsgurkor. Syrade gurkor får god smak och mild sälta.
  2. Skölj och borsta gurkorna rena med mjuk borste. Stick några hål i varje gurka, t ex med en grov nål. Koka lagen och låt den svalna till 25-30°C. Blanda den gärna med vassla, som tillför mjölksyrabakterier.
  3. Varva gurkorna med dillkronor och pepparrot i konservglas eller glasburkar med täta lock, till ca 4/5 av burkens höjd. Lägg 2-3 dillkronor och 1/2-1 msk pepparrot i varje burk.
  4. Häll på lag tills gurkorna är täckta och sätt på lock. Låt stå i rumsvärme (18-20°C) i 10-14 dagar. Ställ burkarna på en bricka, lagen kan pysa över under jäsningen. Ställ sedan burkarna i kylskåp. Gurkorna är färdiga att äta efter ytterligare 3-4 veckor. Hållbarhet ca 1 år.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Helstekt rostbiff med couscoussallad

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Rostad majssallad

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Pimiento de padrón

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Semi-torkade tomater med basilika, hårdost

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Tomatsalsa

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Potatis- och löktortillas med tomatsalsa

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Grillad halloumi med sallad

Betyg
Betyg
(23)
Spara recept

Fritto misto (friterad blomkål)

Betyg
Betyg
(8)