För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Kikärtsgryta med pumpa och dadlar

Betyg (1-5):
4.08 (25 betyg)

Våra ”julkryddor” är egentligen vanlig persisk smaksättning på ljuvliga grytor.

Tillagningstid: 35 min + 20 min i ugn
Ugnstemperatur:225º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 500 g pumpa, gärna butternut
  • 2 tsk olivolja
  • 2 hackade gula lökar
  • 4 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 burkar kikärtor (à 400 g)
  • 8 urkärnade och hackade dadlar
  • 1 finhackat citrongräs
  • 1 msk sambal oelek
  • 150 g haricots verts
  • 2 burkar krossade tomater (à 400 g)
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 0.5 tsk malen kanel
  • 1 påse saffran (0,5 g)
  • 1 liten citron, pressad saft
  • salt
  • Till servering:
  • 1 kruka mynta, hackad
  • 1 kruka persilja, hackad
  • bröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär pumpan i grova bitar. Vänd runt i olja och salt och rosta mitt i ugnen ca 20 min.
  2. Hetta upp olja i en gryta och stek lök och vitlök tills löken mjuknat. Tillsätt kikärter, dadlar, citrongräs och sambal. Stek ytterligare någon minut.
  3. Skär haricots vertsen i fyra bitar. Häll i krossade tomater, vatten, haricots verts och de torra kryddorna. Låt småputtra under lock 10–15 min.
  4. Vänd ner den rostade pumpan och låt sjuda med ca 5 min. Smaka av med citronsaft och salt. Toppa med hackade örter och servera ev med bröd.

Tips

Det är gott att toppa grytan med smulad fetaost.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Mahita

2020-01-13

Woouuu vilken rätt...!! Gott Gott Gott & sååå enkel & billigt...!! Hela familjen var tyst!! ... bara åt & åt & åt....!! & hörde ibland... vad gott mamm...!! Jag blev jätte glad pga min familj är lite kinkig.... Tack Sara för såå goda recept vi får.. En mycket god fortsättning..

Anna

2019-11-03

Föll inte i smaken hos någon i familjen.

Ulrika

2016-12-14

Väldigt gott! Och lätt recept!

Monica

2016-10-25

Lätt att laga, supergott! Kommer att lagas många gånger här hemma!

Mai

2016-03-03

Jättefina smakkombinationer. Tillhör min favoritrecept.

Maria

2016-01-21

Lätt, gott och värmande.Helt i min smak. Denna ska jag göra igen och igen:)

Liknande recept

Majs- och zucchiniplättar

(18)
19 st
  • Ingredienser (19)
  • 500 g pumpa, gärna butternut
  • 2 tsk olivolja
  • 2 hackade gula lökar
  • 4 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 burkar kikärtor (à 400 g)
  • 8 urkärnade och hackade dadlar
  • 1 finhackat citrongräs
  • 1 msk sambal oelek
  • 150 g haricots verts
  • 2 burkar krossade tomater (à 400 g)
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 0.5 tsk malen kanel
  • 1 påse saffran (0,5 g)
  • 1 liten citron, pressad saft
  • salt
  • Till servering:
  • 1 kruka mynta, hackad
  • 1 kruka persilja, hackad
  • bröd

Kikärtsgryta med pumpa och dadlar

Betyg (1-5):
4.08 (25 betyg)

Våra ”julkryddor” är egentligen vanlig persisk smaksättning på ljuvliga grytor.

Tillagningstid: 35 min + 20 min i ugn
Ugnstemperatur:225º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär pumpan i grova bitar. Vänd runt i olja och salt och rosta mitt i ugnen ca 20 min.
  2. Hetta upp olja i en gryta och stek lök och vitlök tills löken mjuknat. Tillsätt kikärter, dadlar, citrongräs och sambal. Stek ytterligare någon minut.
  3. Skär haricots vertsen i fyra bitar. Häll i krossade tomater, vatten, haricots verts och de torra kryddorna. Låt småputtra under lock 10–15 min.
  4. Vänd ner den rostade pumpan och låt sjuda med ca 5 min. Smaka av med citronsaft och salt. Toppa med hackade örter och servera ev med bröd.

Tips

Det är gott att toppa grytan med smulad fetaost.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Mahita

2020-01-13

Woouuu vilken rätt...!! Gott Gott Gott & sååå enkel & billigt...!! Hela familjen var tyst!! ... bara åt & åt & åt....!! & hörde ibland... vad gott mamm...!! Jag blev jätte glad pga min familj är lite kinkig.... Tack Sara för såå goda recept vi får.. En mycket god fortsättning..

Anna

2019-11-03

Föll inte i smaken hos någon i familjen.

Ulrika

2016-12-14

Väldigt gott! Och lätt recept!

Monica

2016-10-25

Lätt att laga, supergott! Kommer att lagas många gånger här hemma!

Mai

2016-03-03

Jättefina smakkombinationer. Tillhör min favoritrecept.

Maria

2016-01-21

Lätt, gott och värmande.Helt i min smak. Denna ska jag göra igen och igen:)

Liknande recept

Majs- och zucchiniplättar

(18)