Orientalisk lammgryta
  • Tid 80 min

Orientalisk lammgryta

3.75 (4 betyg)

Hösten är både lammets och grytornas tid. Den här lammgrytan har en orientalisk karaktär. Ingefära, kanel och russin kryddar grytan och blir fullmatad med tärnad butternutpumpa. Bjud ris till men gärna också bröd som kan fånga upp det sista av den goda såsen.

  • Tillagningstid 80 min
  • Ingredienser 17

Ingredienser

6 portioner
  • 500 g lammgrytbitar eller lammstek skuren i bitar
  • 2 tsk neutral olja
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
  • 2 gula lökar, i klyftor
  • 3 vitlöksklyftor, skivade
  • 1 röd chili, strimlad
  • 30 g färsk ingefära, strimlad
  • 2 msk tomatpuré
  • 500 g krossade tomater
  • 3 dl vatten
  • 1 kanelstång eller 5 nejlikor
  • 1 dl russin
  • 1 tsk ättiksprit (12 %)
  • 300 g butternutpumpa, tärnad
  • 70 g färsk spenat
  • salt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Bryn köttbitarna i en riktigt het gryta med olja. Krydda med salt och peppar. Tillsätt lök, vitlök, chili, ingefära och tomatpuré. Stek under omrörning någon minut till.

  2. 2

    Häll i krossade tomater, vatten och lägg i kanelstång och russin. Rör ner ättikspriten och låt sjuda under lock minst 1 tim. Köttet ska vara så mört att det lätt faller isär. Om inte, späd ev med mer vätska och koka längre. Rör om då och då. Lägg ner pumpan efter ca 40 min. Vänd ner spenaten vid servering och smaka av med salt.

Servering

Servera gärna med ris och ett bröd att doppa i såsen.
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar