Karljohan-pappardelle med västerbottensost och knapriga brödsmulor
  • Tid 45 min

Karljohan-pappardelle med västerbottensost och knapriga brödsmulor

2.77 (74 betyg)

Karljohan är den mäktigaste av våra svampar. Både till utseende och smak. En utmärkt kompis till pasta.

  • Tillagningstid 45 min
  • Ingredienser 15

Ingredienser

4 portioner
  • 300 g pappardelle eller annan pasta
  • 1 liter färsk karljohansvamp
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 3 hackade vitlöksklyftor
  • 1 dl vispgrädde
  • 0.5 dl kokspad från pasta
  • 1 dl riven västerbottensost
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 3 msk hackad bladpersilja
Brödsmulor:
  • 3 msk olivolja
  • 1 dagsgammal ciabatta i centimeterstora bitar
  • 1 tsk flingsalt
Till servering:
  • riven västerbottensost
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Hetta upp oljan i en panna och stek brödbitarna hastigt tills de är gyllene. Salta och ställ åt sidan.

  2. 2

    Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet men spara 0,5 deciliter av kokspadet och håll det varmt. Koka ur svampen i torr, vid panna tills all vätska kokat in.

  3. 3

    Tillsätt olja och smör och bryn svampen med vitlöken 4–5 minuter. Tillsätt grädde, kokspad och ost och låt koka ihop ett par minuter. Salta och peppra.

  4. 4

    Blanda i persiljan och den avrunna pastan direkt i pannan. Servera med brödsmulor och lite extra riven ost.

Sätt ett betyg

3 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Emma

    Det fungerar mycket bra att frysa Karl-Johan hel när man plockat den på hösten, vid tillagning tinas svampen till halvfast konsistens och sedan används den såsom färsk svamp tex i denna rätt, det blev supergott!

  • Jan Luc

    Var är KarlJohan-svampen!??

  • Åsa

    Låter kanongott! Men VAR får man tag på färsk KarlJohan svamp så här års? Kan väl möjligen bara vara i en saluhall i en storstad? Eller?