Kalvstek i gryta

Kalvstek i gryta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(75)

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 kg benfri kalvstek
  • 1.5 msk smör
  • 1 krm peppar, efter smak
  • 2 gul lök, i klyftor
  • 2 dl varmt vatten
  • 6 dl sky och vatten
  • 0.5 köttbuljongtärning
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt, efter smak

Gör så här

  1. Bind upp köttet med ett steksnöre. Värm matfettet i en stekgryta. Bryn köttet runt om. En långsam bryning ger vackrare stekskorpa än en hastig. Salta och peppra och lägg lökklyftor runt steken. Späd med hälften av det varma vattnet.
  2. Efterstek under lock ovanpå spisen. Späd under stekningen med resten av vattnet. Ös steken några gånger med skyn. Ungefärlig tid för efterstekning är ca 1,5 timme. Stick mot slutet in en köttermometer. När den visar 75ºC är köttet genomstekt. Eller prova med en sticka eller provnål, vilken ska kunna stickas in utan större motstånd.
  3. Tag upp steken och låt den vila medan såsen görs. Sila och mät upp skyn, tillsätt vatten och smulad buljongtärning. Vispa ut mjölet i lite av vätskan till en slät redning. Koka upp, rör ner redningen och koka 3-5 minuter. Tillsätt grädden och smaka av. Skär steken i tunna jämna skivor.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Köttgryta med körsbärstomater och sugar snaps

Betyg
Betyg
(18)
Spara recept

Helstekt fläskfilé och krämig potatisgratäng

Betyg
Betyg
(33)
Spara recept

Burgare med röd slaw och stekt bröd

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Brysselkålsallad med knaprigt sidfläsk

Betyg
Betyg
(22)
Spara recept

Matig sallad med grillad biff och thaidressing

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Karamelliserat fläskkött med örtsallad

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Rostade rotfrukter med kassler

Betyg
Betyg
(31)
Spara recept

Chorizo- och mozzarellaköttbullar

Betyg
Betyg
(9)
Kalvstek i gryta
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 1 kg benfri kalvstek
  • 1.5 msk smör
  • 1 krm peppar, efter smak
  • 2 gul lök, i klyftor
  • 2 dl varmt vatten
  • 6 dl sky och vatten
  • 0.5 köttbuljongtärning
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt, efter smak

Kalvstek i gryta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(75)

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Bind upp köttet med ett steksnöre. Värm matfettet i en stekgryta. Bryn köttet runt om. En långsam bryning ger vackrare stekskorpa än en hastig. Salta och peppra och lägg lökklyftor runt steken. Späd med hälften av det varma vattnet.
  2. Efterstek under lock ovanpå spisen. Späd under stekningen med resten av vattnet. Ös steken några gånger med skyn. Ungefärlig tid för efterstekning är ca 1,5 timme. Stick mot slutet in en köttermometer. När den visar 75ºC är köttet genomstekt. Eller prova med en sticka eller provnål, vilken ska kunna stickas in utan större motstånd.
  3. Tag upp steken och låt den vila medan såsen görs. Sila och mät upp skyn, tillsätt vatten och smulad buljongtärning. Vispa ut mjölet i lite av vätskan till en slät redning. Koka upp, rör ner redningen och koka 3-5 minuter. Tillsätt grädden och smaka av. Skär steken i tunna jämna skivor.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Köttgryta med körsbärstomater och sugar snaps

Betyg
Betyg
(18)
Spara recept

Helstekt fläskfilé och krämig potatisgratäng

Betyg
Betyg
(33)
Spara recept

Burgare med röd slaw och stekt bröd

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Brysselkålsallad med knaprigt sidfläsk

Betyg
Betyg
(22)
Spara recept

Matig sallad med grillad biff och thaidressing

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Karamelliserat fläskkött med örtsallad

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Rostade rotfrukter med kassler

Betyg
Betyg
(31)
Spara recept

Chorizo- och mozzarellaköttbullar

Betyg
Betyg
(9)