Kalljästa semlor

Betyg (1-5):
3.67 (6 betyg)

Att ge någon av sin tid är kärleksfullt … Och de här semlorna är extra kärleksfulla med långjästa saftiga kardemummabullar och ljuvligt fluffig gräddfyllning.

Tillagningstid: 40 min + 2,5 tim jästid
Ugnstemperatur:225º
24 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (11)
  • 25 g jäst
  • 5 dl havredryck
  • 1 msk grovstötta kardemummakärnor
  • 12 dl vetemjöl (720 g) + 2 dl till bakbordet
  • 1 dl rörsocker
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg, till pensling
  • 0.5 tsk salt
  • Fyllning:
  • 3 dl vispgrädde
  • 300 g mandelmassa
  • 1 msk florsocker

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt lite av havredrycken och kardemumman. Rör tills jästen har lösts upp. Häll i resten av havredrycken.
  2. Blanda mjöl, socker och salt i en bunke och blanda ner i degvätskan. Klicka i smöret. Arbeta till en blank och smidig deg, ca 10 min för hand eller ca 5 min i maskin. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 1 ½ timme.
  3. Stjälp upp degen på mjölad bänk. Dela degen i 24 bitar. Forma bollar med mjölade händer. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 1 timme under bakduk.
  4. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med lättvispat ägg. Grädda gyllene mitt i ugnen, 10–15 min. Låt svalna under bakduk på galler.
  5. Vispa grädden fluffig. Skär av lock på bullarna. Hyvla skivor av mandelmassan med en osthyvel. Lägg skivorna på semmelbullarna. Klicka på grädde och lägg på locken. Skär ut en hjärtform av papper och lägg på locken. Pudra över florsocker så att det blir ett fint hjärtmönster.

Servering

Lika perfekt på Alla hjärtans dag som på Fettisdagen.

Tips

Använd så lite mjöl som möjligt vid utbakningen för att behålla saftigheten!

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Maria Burlin

2016-02-05

Suveränt bra recept, luftiga goda bullar.

Liknande recept

Saffransbullar med mandelmassa och vit chokladtopping

(14)

Lussebullar med kvarg

(115)
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 25 g jäst
  • 5 dl havredryck
  • 1 msk grovstötta kardemummakärnor
  • 12 dl vetemjöl (720 g) + 2 dl till bakbordet
  • 1 dl rörsocker
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg, till pensling
  • 0.5 tsk salt
  • Fyllning:
  • 3 dl vispgrädde
  • 300 g mandelmassa
  • 1 msk florsocker

Kalljästa semlor

Betyg (1-5):
3.67 (6 betyg)

Att ge någon av sin tid är kärleksfullt … Och de här semlorna är extra kärleksfulla med långjästa saftiga kardemummabullar och ljuvligt fluffig gräddfyllning.

Tillagningstid: 40 min + 2,5 tim jästid
Ugnstemperatur:225º
24 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt lite av havredrycken och kardemumman. Rör tills jästen har lösts upp. Häll i resten av havredrycken.
  2. Blanda mjöl, socker och salt i en bunke och blanda ner i degvätskan. Klicka i smöret. Arbeta till en blank och smidig deg, ca 10 min för hand eller ca 5 min i maskin. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 1 ½ timme.
  3. Stjälp upp degen på mjölad bänk. Dela degen i 24 bitar. Forma bollar med mjölade händer. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 1 timme under bakduk.
  4. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med lättvispat ägg. Grädda gyllene mitt i ugnen, 10–15 min. Låt svalna under bakduk på galler.
  5. Vispa grädden fluffig. Skär av lock på bullarna. Hyvla skivor av mandelmassan med en osthyvel. Lägg skivorna på semmelbullarna. Klicka på grädde och lägg på locken. Skär ut en hjärtform av papper och lägg på locken. Pudra över florsocker så att det blir ett fint hjärtmönster.

Servering

Lika perfekt på Alla hjärtans dag som på Fettisdagen.

Tips

Använd så lite mjöl som möjligt vid utbakningen för att behålla saftigheten!

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Maria Burlin

2016-02-05

Suveränt bra recept, luftiga goda bullar.

Liknande recept

Saffransbullar med mandelmassa och vit chokladtopping

(14)

Lussebullar med kvarg

(115)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies