Kåldolmar med savoykål

Kåldolmar med savoykål

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(9)

Den här urgoda husmansrätten är inte så svår att laga som man kan tro.

Tillagningstid: 40 min
4 portioner
  • 8 blad savoykål eller vitkål
  • 300 g blandfärs
  • 2.5 dl kokt mathavre eller matvete
  • 1 finhackad gul lök
  • 1.5 dl mjölk
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 2 msk sirap
  • 1.5 + 3 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • maizena redning
  • 1.5 tsk salt
  • Till servering:
  • rårörda lingon
  • kokt potatis

Gör så här

  1. Låt kålbladen koka 5 min i saltat vatten. Låt dem rinna av på en ren handduk och skär bort den grova mittnerven.
  2. Blanda färs, mathavre, lök, mjölk, salt, peppar i en bunke. Fördela färsblandningen mitt på kålbladen. Vik in kanterna och rulla ihop.
  3. Stek dolmarna först med skarven nedåt i het stekpanna med smör. Stek runt om till fin färg. Ringla över sirap och häll på 1 ½ dl vatten. Sänk värmen och låt steka klart under lock, ca 15 min. Vänd kåldolmarna en gång under stektiden.
  4. Lyft ur kåldolmarna. Häll 3 dl vatten i skyn. Tillsätt buljongtärning och låt sjuda ca 5 min. Red av med såsredning.
  5. Servera med kokt potatis och rårörda lingon.
Kåldolmar med savoykål
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 8 blad savoykål eller vitkål
  • 300 g blandfärs
  • 2.5 dl kokt mathavre eller matvete
  • 1 finhackad gul lök
  • 1.5 dl mjölk
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 2 msk sirap
  • 1.5 + 3 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • maizena redning
  • 1.5 tsk salt
  • Till servering:
  • rårörda lingon
  • kokt potatis

Kåldolmar med savoykål

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(9)

Den här urgoda husmansrätten är inte så svår att laga som man kan tro.

Tillagningstid: 40 min
4 portioner

Gör så här

  1. Låt kålbladen koka 5 min i saltat vatten. Låt dem rinna av på en ren handduk och skär bort den grova mittnerven.
  2. Blanda färs, mathavre, lök, mjölk, salt, peppar i en bunke. Fördela färsblandningen mitt på kålbladen. Vik in kanterna och rulla ihop.
  3. Stek dolmarna först med skarven nedåt i het stekpanna med smör. Stek runt om till fin färg. Ringla över sirap och häll på 1 ½ dl vatten. Sänk värmen och låt steka klart under lock, ca 15 min. Vänd kåldolmarna en gång under stektiden.
  4. Lyft ur kåldolmarna. Häll 3 dl vatten i skyn. Tillsätt buljongtärning och låt sjuda ca 5 min. Red av med såsredning.
  5. Servera med kokt potatis och rårörda lingon.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Christina

2020-10-08

Väldigt gott! Jag lade till grädde i såsen. Det blev smaskens.