
Kaffe- och valnötstårta
Frasig nötmaräng med ljuvlig smörkräm smaksatt med kaffe. Det här kan vara den godaste tårtan någonsin!
- (14)
- 250 g valnötter
- 4 äggvitor
- 1 tsk pressad citronsaft
- 2.5 dl strösocker
- 1 msk majsstärkelse
- 1 tsk bakpulver
- Mockasmörkräm
- 4 äggulor
- 1.5 dl mörkt muscovadosocker
- 1 msk snabbkaffepulver
- 1 msk vatten
- 300 g smör, rumstempererat
- Glasyr/topping
- 2 dl florsocker
- 1.5 msk starkt bryggt kaffe
- 2 dl chokladägg
Gör så här
- Sätt ugnen på 150°. Hacka valnötterna grovt. Vispa äggvitorna med citronsaften till ett fast skum. Blanda socker, Maizena och bakpulver. Tillsätt detta lite i taget och vispa till en glansig maräng.
- Vänd försiktigt ner nötterna. Spänn bakplåtspapper i botten på två formar, ca 23 cm i diameter. Smörj kanterna. Dela upp marängen i formarna. Grädda mitt i ugnen ca 45 min. Lossa marängen ur formen och låt svalna på galler.
Mockasmörkräm:
- Blanda äggulor, socker, kaffe och vatten i en bunke som tål värme, gärna rostfri. Värm över vattenbad under konstant vispning tills krämen har en temperatur på 80°, då har den tjocknat och är fluffig. Ta från värmen.
- Klicka i smöret under fortsatt vispning. Allt smör ska smälta ut. Häll över i en ny bunke. Låt kallna i kylen minst 1 timme.
Glasyr:
- Blanda florsocker och kaffe i en liten kastrull. Värm varsamt och rör till en slät glasyr. Ta av från värmen. Vispa mockasmörkrämen fluffig med elvisp. Bred den mellan bottnarna. Ringla över glasyren. Garnera med chokladägg.
Liknande recept
Kaffe- och valnötstårta
Frasig nötmaräng med ljuvlig smörkräm smaksatt med kaffe. Det här kan vara den godaste tårtan någonsin!
Gör så här
- Sätt ugnen på 150°. Hacka valnötterna grovt. Vispa äggvitorna med citronsaften till ett fast skum. Blanda socker, Maizena och bakpulver. Tillsätt detta lite i taget och vispa till en glansig maräng.
- Vänd försiktigt ner nötterna. Spänn bakplåtspapper i botten på två formar, ca 23 cm i diameter. Smörj kanterna. Dela upp marängen i formarna. Grädda mitt i ugnen ca 45 min. Lossa marängen ur formen och låt svalna på galler.
Mockasmörkräm:
- Blanda äggulor, socker, kaffe och vatten i en bunke som tål värme, gärna rostfri. Värm över vattenbad under konstant vispning tills krämen har en temperatur på 80°, då har den tjocknat och är fluffig. Ta från värmen.
- Klicka i smöret under fortsatt vispning. Allt smör ska smälta ut. Häll över i en ny bunke. Låt kallna i kylen minst 1 timme.
Glasyr:
- Blanda florsocker och kaffe i en liten kastrull. Värm varsamt och rör till en slät glasyr. Ta av från värmen. Vispa mockasmörkrämen fluffig med elvisp. Bred den mellan bottnarna. Ringla över glasyren. Garnera med chokladägg.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2019-06-12
Jättegod om man balanserar sötman efter smak. Jag garnerade med jordgubbar i mass.
2018-05-01
Jag bytte ut kaffet mot kakaopulver och alla tyckte den var mastig men god.
2018-04-02
Verkligen hur äcklig som helst! Ser så god ut på bilden men ack vad jag bedrog mig. Kommer inte att göra den igen😐
2018-03-31
Bakade denna tårta till påskafton. Det var lite jobb men den såg riktigt fin ut. Den smakade inte lika god som den såg ut, den var alldeles för söt. Kommer inte att baka den igen.
2018-03-30
Jättegod tårta! Är en ganska "vuxen" smak på denna, så tror inte att barn är så förtjusta. Men kommer baka denna igen!
2018-03-27
Till Mia: Det bästa är att sätta ihop hela tårtan strax innan servering då det är marängbotten. Men allt annat kan göras klart innan. Lycka till!
2018-03-25
Provade den här i helgen! Verkligen jättegod! Tog cirka 1 h att göra marängen och men med mittenkrämen och ganering kanske totalt 2 h. Tips är att ha bra formar till marängen eller bara lägga ut en rund klick marängsmet på plåt med bakplåtspapper.
2018-03-25
Låter ljuvlig! Kan man göra klart hela tårtan ett par timmar innan den ska avnjutas?
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Eva
2019-06-12
Jättegod om man balanserar sötman efter smak. Jag garnerade med jordgubbar i mass.
Astrid
2018-05-01
Jag bytte ut kaffet mot kakaopulver och alla tyckte den var mastig men god.
Anna
2018-04-02
Verkligen hur äcklig som helst! Ser så god ut på bilden men ack vad jag bedrog mig. Kommer inte att göra den igen😐
Lena
2018-03-31
Bakade denna tårta till påskafton. Det var lite jobb men den såg riktigt fin ut. Den smakade inte lika god som den såg ut, den var alldeles för söt. Kommer inte att baka den igen.
Carolin
2018-03-30
Jättegod tårta! Är en ganska "vuxen" smak på denna, så tror inte att barn är så förtjusta. Men kommer baka denna igen!
Coop webbredaktör
2018-03-27
Till Mia: Det bästa är att sätta ihop hela tårtan strax innan servering då det är marängbotten. Men allt annat kan göras klart innan. Lycka till!
Philip
2018-03-25
Provade den här i helgen! Verkligen jättegod! Tog cirka 1 h att göra marängen och men med mittenkrämen och ganering kanske totalt 2 h. Tips är att ha bra formar till marängen eller bara lägga ut en rund klick marängsmet på plåt med bakplåtspapper.
Mia
2018-03-25
Låter ljuvlig! Kan man göra klart hela tårtan ett par timmar innan den ska avnjutas?