Jureskogs coq au vin

Betyg (1-5):
2.81 (26 betyg)

JURESKOGS COQ AU VIN

Tillagningstid: 45 minuter + 1 timme koktid
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (20)
  • 1 färsk kyckling (1,3 kg)
  • 300 g rökt sidfläsk
  • 2 msk smör
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 stora morötter i skivor
  • 1 purjolök i skivor
  • 750 ml fylligt rödvin
  • 4 timjankvistar
  • 2 rosmarinkvistar
  • 5 hackade vitlöksklyftor
  • 3 persiljestjälkar
  • 2 lagerblad
  • 250 g små färska champinjoner
  • 1 msk smör
  • 250 g skalade schalottenlökar
  • 3 msk rumstempererat smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • Till servering:
  • Hackad persilja, gärna kruspersilja
  • potatispuré

Gör så här

  1. Skölj kycklingen i kallt vatten och klappa den torr med hushållspapper. Dela kycklingen på mitten längs med ryggraden. Stycka varje halva i 4 jämnstora bitar; bröstet i 2 bitar (den med vingen lite mindre) och klubborna delas i lår och ben. Skär fläsket i 1⁄2-1 cm tjocka strimlor.
  2. Bryn kycklingbitarna runt om i omgångar i smör i en stekpanna. Lägg dem i en rymlig gryta. Salta och peppra kycklingen. Häll av stekflottet men torka inte ur pannan. Stek fläsket knaprigt och lägg det åt sidan till senare. Stek morötter och purjolök hastigt i fettet från fläsket och lägg ner i grytan.
  3. Tillsätt vin, örter, vitlök, per- siljestjälkar och lagerblad. Låt koka upp. Koka under lock på svag värme ca 50 min. Kolla om köttet är mört med en provsticka, den ska gå lätt att få igenom. Stek svamparna i torr stekpanna tills all vätska ångat bort. Lägg i smör och lök, bryn ca 2 min och lägg över i grytan. Tillsätt även fläsket och låt koka ytterligare ca 10 min tills lökarna är mjuka.
  4. Sila av vätskan från grytan ner i en kastrull. Blanda ihop smör och mjöl med en gaffel. Lägg ner mjölblandningen i kastrullen och rör försiktigt tills det smält ut. Koka ca 3 min och rör då och då. Smaka ev av med salt och peppar. Häll tillbaka såsen i grytan och låt puttra ihop någon minut med kycklingen.
  5. Strö över rikligt med persilja vid servering och servera med potatispuré.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Barnens enkla ugnskyckling

(12)

Tacobåtar med kycklingfärs

(3)

Baconlindad kycklinglårfilé med äppelsallad

(16)

Frikadeller i currysås

(9)

Coq au vin med kyckling

(73)

Caesarburgare

(3)

Barnens kycklingpizza

(10)

Chicken BBQ-burger med bacon, mozzarella och rucola

(14)
20 st
  • Ingredienser (20)
  • 1 färsk kyckling (1,3 kg)
  • 300 g rökt sidfläsk
  • 2 msk smör
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 stora morötter i skivor
  • 1 purjolök i skivor
  • 750 ml fylligt rödvin
  • 4 timjankvistar
  • 2 rosmarinkvistar
  • 5 hackade vitlöksklyftor
  • 3 persiljestjälkar
  • 2 lagerblad
  • 250 g små färska champinjoner
  • 1 msk smör
  • 250 g skalade schalottenlökar
  • 3 msk rumstempererat smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • Till servering:
  • Hackad persilja, gärna kruspersilja
  • potatispuré

Jureskogs coq au vin

Betyg (1-5):
2.81 (26 betyg)

JURESKOGS COQ AU VIN

Tillagningstid: 45 minuter + 1 timme koktid
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skölj kycklingen i kallt vatten och klappa den torr med hushållspapper. Dela kycklingen på mitten längs med ryggraden. Stycka varje halva i 4 jämnstora bitar; bröstet i 2 bitar (den med vingen lite mindre) och klubborna delas i lår och ben. Skär fläsket i 1⁄2-1 cm tjocka strimlor.
  2. Bryn kycklingbitarna runt om i omgångar i smör i en stekpanna. Lägg dem i en rymlig gryta. Salta och peppra kycklingen. Häll av stekflottet men torka inte ur pannan. Stek fläsket knaprigt och lägg det åt sidan till senare. Stek morötter och purjolök hastigt i fettet från fläsket och lägg ner i grytan.
  3. Tillsätt vin, örter, vitlök, per- siljestjälkar och lagerblad. Låt koka upp. Koka under lock på svag värme ca 50 min. Kolla om köttet är mört med en provsticka, den ska gå lätt att få igenom. Stek svamparna i torr stekpanna tills all vätska ångat bort. Lägg i smör och lök, bryn ca 2 min och lägg över i grytan. Tillsätt även fläsket och låt koka ytterligare ca 10 min tills lökarna är mjuka.
  4. Sila av vätskan från grytan ner i en kastrull. Blanda ihop smör och mjöl med en gaffel. Lägg ner mjölblandningen i kastrullen och rör försiktigt tills det smält ut. Koka ca 3 min och rör då och då. Smaka ev av med salt och peppar. Häll tillbaka såsen i grytan och låt puttra ihop någon minut med kycklingen.
  5. Strö över rikligt med persilja vid servering och servera med potatispuré.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Barnens enkla ugnskyckling

(12)

Tacobåtar med kycklingfärs

(3)

Baconlindad kycklinglårfilé med äppelsallad

(16)

Frikadeller i currysås

(9)

Coq au vin med kyckling

(73)

Caesarburgare

(3)

Barnens kycklingpizza

(10)

Chicken BBQ-burger med bacon, mozzarella och rucola

(14)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies