
Jordgubbstårta med daim
Sommarens godaste tårta, en daimbotten med jordgubbsmousse som garneras med chokladdoppade jordgubbar. Perfekt midsommartårta.
- 100 g smör, rumsvarmt
- 2.5 dl strösocker
- 1 msk sirap
- 2 ägg
- 1.5 dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- 1.5 tsk vaniljsocker
- 0.5 tsk salt
- 2 dubbel daim (à 56g), grovt hackade
- Fyllning
- 5 gelatinblad
- 0.5 liter färska jordgubbar
- 3 äggulor
- 2 dl florsocker
- 5 dl vispgrädde
- Topping
- 1 liter färska jordgubbar
- 100 g valfria chokladknappar
- mynta och krossad daim
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.
- Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker, salt och Daim, vänd ner i blandningen.
- Klä bottnen på en rund form med avtagbar kant (ca 24 cm i diameter) med bakplåtspapper. Bred ut smeten jämnt och grädda mitt i ugnen ca 20 min, låt kallna.
Fyllning
- Blötlägg gelatinbladen 5 min i kallt vatten. Mixa jordgubbarna med stavmixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.
- Värm ½ dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och lägg i kastrullen, låt dem smälta på svag värme. Vänd ner resten av purén och blanda ordentligt.
- Vänd försiktigt ner purén i äggsmeten och vänd sist i grädden. Blanda till en jämn smet. Häll smeten över bottnen och låt stå i frysen minst 2 timmar.
Topping
- Smält chokladknapparna, t ex i mikro. Doppa jordgubbarna i chokladen och låt stelna på en bricka. Låt gärna tårtan tina en liten stund vid servering. Garnera med jordgubbar, mynta och krossad Daim.
Tips

Tårtan går även att äta utan att frysa, ställ i kyl minst 4 timmar.
Jordgubbstårta med daim
Sommarens godaste tårta, en daimbotten med jordgubbsmousse som garneras med chokladdoppade jordgubbar. Perfekt midsommartårta.
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.
- Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker, salt och Daim, vänd ner i blandningen.
- Klä bottnen på en rund form med avtagbar kant (ca 24 cm i diameter) med bakplåtspapper. Bred ut smeten jämnt och grädda mitt i ugnen ca 20 min, låt kallna.
Fyllning
- Blötlägg gelatinbladen 5 min i kallt vatten. Mixa jordgubbarna med stavmixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.
- Värm ½ dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och lägg i kastrullen, låt dem smälta på svag värme. Vänd ner resten av purén och blanda ordentligt.
- Vänd försiktigt ner purén i äggsmeten och vänd sist i grädden. Blanda till en jämn smet. Häll smeten över bottnen och låt stå i frysen minst 2 timmar.
Topping
- Smält chokladknapparna, t ex i mikro. Doppa jordgubbarna i chokladen och låt stelna på en bricka. Låt gärna tårtan tina en liten stund vid servering. Garnera med jordgubbar, mynta och krossad Daim.
Tips

Tårtan går även att äta utan att frysa, ställ i kyl minst 4 timmar.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2022-06-28
Hej Linda, det går fint!
2022-06-25
Jättegod!!! Hade dubbelt så mycket jordgubbar i fyllningen.
2022-06-24
Blev mycket fyllning över, det räcker med 3 dl grädde till en form på 24 cm, den stelnade inte heller i kylen över natten, fick lov att frysa den
2022-06-22
Funkar det att göra tårtan dagen innan och låta stå i kyl? Och att man väntar med garnering till den dag tårtan ska ätas?
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2022-06-28
Hej Linda, det går fint!
Bodil
2022-06-25
Jättegod!!! Hade dubbelt så mycket jordgubbar i fyllningen.
Helen
2022-06-24
Blev mycket fyllning över, det räcker med 3 dl grädde till en form på 24 cm, den stelnade inte heller i kylen över natten, fick lov att frysa den
Linda
2022-06-22
Funkar det att göra tårtan dagen innan och låta stå i kyl? Och att man väntar med garnering till den dag tårtan ska ätas?