
Hummersoppa med hummertoast och citronaioli
Betyg (1-5):
Gräddig skaldjurssoppa med en skvätt vin och konjak. Servera hummerstjärtarna på en frasig toast vid sidan om.
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 2 kokta humrar, skal och kött från klorna till soppan, stjärtarna till toasten
- Hummersoppa:
- 1 msk rapsolja
- 40 g skalad rotselleri, i små bitar
- 1 skalad morot, i små bitar
- 250 g ansad fänkål, i bitar
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 1 msk tomatpuré
- 2 msk konjak
- 1 dl vitt vin
- 8 st pepparkorn
- vatten
- 2 dl visp- eller mellangrädde
- 10 st hela espressobönor, kan uteslutas
- 0.5 krm peppar
- 100 g osaltat smör
- 1 salladslök, i tunna skivor
- Citronaioli:
- 2 äggulor
- 1 tsk dijonsenap
- 2 msk citron, pressad saft
- 1.5 dl rapsolja
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 0.5 citron, rivet skal
- 1 krm vitpeppar
- Hummertoast:
- 1 msk olivolja, smaksatt med citron
- 0.5 krm peppar (efter smak)
- 1 ciabatta, skuren i cm-tjocka skivor, delade på mitten
- 0.5 msk olivolja
- 70 g sallad, t ex maché, mangold eller mizuna
Gör så här
- Dra loss hummerstjärten, knäck klorna och lederna och plocka ur köttet. Lägg köttet i kyl. Spara skalet och klorna till soppan och stjärtarna till toasten.
Hummersoppa
- Krossa skalen. Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs skalen några minuter på hög värme. Tillsätt rotsakerna, fänkålen, vitlöken och tomatpurén, rör om väl och fräs ytterligare några minuter. <br> Häll över konjaken. Flambera skalen genom att tända på konjaken med tändsticka. <br>Tillsätt vin och pepparkorn. Häll i vatten så att det täcker. Koka upp och låt sjuda 15 minuter. Dra av från värmen och låt stå cirka 1 timme. <br> Sila buljongen. Koka upp och skumma av den. Tillsätt grädden. Låt sjuda 10 minuter. Tillsätt eventuellt kaffebönor. Dra av från värmen. Låt dra cirka 10 minuter.<br>Sila bort kaffebönorna. <br>Hit kan du förbereda dagen innan. Förvara soppan i kyl.
Citronaioli
- Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur.<br>Vispa gulorna, senapen och den pressade citronen. Vispa ner oljan i en tunn stråle i ägg blandningen tills den börjar tjockna. <br>Tillsätt vitlöken och citronskalet . Smaka av med salt och peppar.
Hummertoast
- Klyv hummerstjärtarna. Ta bort tarmen. Pensla hummerköttet med citron-olivoljan. Salta och peppra lite. Stek brödskivorna gyllene i lite olivolja. <br>Lägg ihop toasten just före servering med en brödskiva i botten, lite plocksallad, hummerköttet och citronaiolin. Avsluta med en brödskiva.<br>
Servering
- Koka upp soppan. Tillsätt smöret i bitar och mixa soppan skummig med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. <br>Häll upp soppan i varma tallrikar. Garnera med hummerklorna och lite salladslök. <br>Servera med hummertoasten vid sidan om.
Liknande recept
Hummersoppa med hummertoast och citronaioli
Betyg (1-5):
Gräddig skaldjurssoppa med en skvätt vin och konjak. Servera hummerstjärtarna på en frasig toast vid sidan om.
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Dra loss hummerstjärten, knäck klorna och lederna och plocka ur köttet. Lägg köttet i kyl. Spara skalet och klorna till soppan och stjärtarna till toasten.
Hummersoppa
- Krossa skalen. Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs skalen några minuter på hög värme. Tillsätt rotsakerna, fänkålen, vitlöken och tomatpurén, rör om väl och fräs ytterligare några minuter. <br> Häll över konjaken. Flambera skalen genom att tända på konjaken med tändsticka. <br>Tillsätt vin och pepparkorn. Häll i vatten så att det täcker. Koka upp och låt sjuda 15 minuter. Dra av från värmen och låt stå cirka 1 timme. <br> Sila buljongen. Koka upp och skumma av den. Tillsätt grädden. Låt sjuda 10 minuter. Tillsätt eventuellt kaffebönor. Dra av från värmen. Låt dra cirka 10 minuter.<br>Sila bort kaffebönorna. <br>Hit kan du förbereda dagen innan. Förvara soppan i kyl.
Citronaioli
- Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur.<br>Vispa gulorna, senapen och den pressade citronen. Vispa ner oljan i en tunn stråle i ägg blandningen tills den börjar tjockna. <br>Tillsätt vitlöken och citronskalet . Smaka av med salt och peppar.
Hummertoast
- Klyv hummerstjärtarna. Ta bort tarmen. Pensla hummerköttet med citron-olivoljan. Salta och peppra lite. Stek brödskivorna gyllene i lite olivolja. <br>Lägg ihop toasten just före servering med en brödskiva i botten, lite plocksallad, hummerköttet och citronaiolin. Avsluta med en brödskiva.<br>
Servering
- Koka upp soppan. Tillsätt smöret i bitar och mixa soppan skummig med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. <br>Häll upp soppan i varma tallrikar. Garnera med hummerklorna och lite salladslök. <br>Servera med hummertoasten vid sidan om.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!