Högrev, rosmarinpotatis och rödvinssås
  • Tid 1 tim + 6 timmar i ugnen

Högrev, rosmarinpotatis och rödvinssås

3.13 (31 betyg)

Långkokt högrev är väl värd att vänta på.

  • Tillagningstid 1 tim + 6 timmar i ugnen
  • Ingredienser 21

Ingredienser

10 portioner
  • 2 kg högrev
  • 1.5 tsk salt
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 2 morötter i bitar
  • 2 klyftade gula lökar
  • 3 lagerblad
  • 6 svartpepparkorn
  • 2 dl vatten
  • 1 dl rödvin
Råstekt rosmarinpotatis:
  • 1 kg potatis
  • 1 strimlad gul lök
  • 4 msk smör
  • 3 kvistar repad rosmarin
  • 1.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
Rödvinssås:
  • 4 dl sky från grytan
  • 1.5 dl rödvin
  • 1 socker, gärna muscovado
  • 1 msk smör
  • maizena redning
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 100°. Dela högreven i två bitar. Salta och peppra. Hetta upp en stor gryta, gärna gjutjärn, med smör. Ge köttet fin stekyta runt om, ev i två omgångar.

  2. 2

    Lägg i morot, lök, kryddor. Stek 1 min. Häll på vatten och vin. Sätt på lock. Ställ grytan i nedre delen av ugnen. Vänd köttet efter 3 tim och låt stå 3 tim till. Lyft ut köttet när det är så mört att man kan dra loss bitar med gaffel. Låt vila i aluminiumfolie tills resten är klart.

Råstekt rosmarinpotatis

  1. 1

    Skala potatis. Skiva tunt, gärna på mandolin. Stek potatis och lök i omgångar i smör på medelvärme i en stekpanna. Strö över rosmarin, salt och peppar. Håll varmt i ugn på ca 65° eller under folie.

Rödvinssås

  1. 1

    Sila ner vätskan som är kvar i grytan i en kastrull (ca 4 dl). Häll i rödvin och socker. Låt koka ner till lite mer än hälften. Vispa i smör och smaka ev av med mer salt. Red av till önskad konsistens med maizena.

  2. 2

    Fördela kött, råstekt potatis och rödvinssås på värmda tallrikar. Lägg också upp rotfrukter och tryffelbearnaise.

Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Britta/webbredaktionen

    @Leffe Tryffelbearnaisen hittar du här; www.coop.se/Recept--mat/Recept/t/tryffelbearnaise/ Rotfrukterna är de som stekt med köttet i grytan.

  • Leffe E

    var kommer rotfrukterna och tryffelbearnisen ifrån. Råa? kokta? strimlade?