Hemgjord falafel

Hemgjord falafel

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(3)

Gör hemgjord falafel på torkade kikärter, lök, vitlök, koriander och spiskummin. Så gott och perfekt att servera både med ris eller i bröd.

Tillagningstid: 30 min + minst 8 tim blötläggning
16 stycken
  • 250 g kikärter torra
  • 1 gul lök, grovriven
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna
  • 1 kruka koriander, finhackad
  • 2 msk malen spiskummin
  • 1 krm bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 1 liter rapsolja, till fritering

Gör så här

  1. Lägg kikärterna i en stor bunke, häll på rikligt med vatten. Låt stå i rumstemperatur minst 8 timmar.
  2. Skölj kikärterna i kallt vatten. Mixa en liten mängd i taget (ca 3 dl) i en matberedare monterad med knivblad så att de blir mosiga men inte en helt slät massa.
  3. Blanda alla ingredienser ordentligt och låt smeten vila minst 30 min. Tillsätt lite vatten om smeten känns för smulig. Den ska vara klibbig men inte vattnig.
  4. Hetta upp oljan till 180° i en stekpanna eller kastrull med höga kanter. Oljan ska komma ca 5 cm upp på kanten.
  5. Krama ihop lite smet till en rund boll, lite mindre än en pingisboll. Lägg försiktigt ner en i taget med t ex en hålslev.
  6. Oljan ska genast börja fräsa och de ska inte sjunka till botten. Fritera några åt gången ca 1 minut. De ska få en fin, krispig yta. Låt rinna av på hushållspapper.
  7. Låt oljan från friteringen kallna helt. Häll över i en PET-flaska med lock. Använd snart igen till fritering eller släng flaskan. Olja i stora mängder är inte bra för våra avlopp.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-10-13

Vad kul att du tycker om receptet Ingrid! :)

Ingrid

2022-10-12

Bästa receptet på hemgjord falafel, älskar dessa!

Hemgjord falafel
8 st
  • Ingredienser (8)
  • 250 g kikärter torra
  • 1 gul lök, grovriven
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna
  • 1 kruka koriander, finhackad
  • 2 msk malen spiskummin
  • 1 krm bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 1 liter rapsolja, till fritering

Hemgjord falafel

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(3)

Gör hemgjord falafel på torkade kikärter, lök, vitlök, koriander och spiskummin. Så gott och perfekt att servera både med ris eller i bröd.

Tillagningstid: 30 min + minst 8 tim blötläggning
16 stycken

Gör så här

  1. Lägg kikärterna i en stor bunke, häll på rikligt med vatten. Låt stå i rumstemperatur minst 8 timmar.
  2. Skölj kikärterna i kallt vatten. Mixa en liten mängd i taget (ca 3 dl) i en matberedare monterad med knivblad så att de blir mosiga men inte en helt slät massa.
  3. Blanda alla ingredienser ordentligt och låt smeten vila minst 30 min. Tillsätt lite vatten om smeten känns för smulig. Den ska vara klibbig men inte vattnig.
  4. Hetta upp oljan till 180° i en stekpanna eller kastrull med höga kanter. Oljan ska komma ca 5 cm upp på kanten.
  5. Krama ihop lite smet till en rund boll, lite mindre än en pingisboll. Lägg försiktigt ner en i taget med t ex en hålslev.
  6. Oljan ska genast börja fräsa och de ska inte sjunka till botten. Fritera några åt gången ca 1 minut. De ska få en fin, krispig yta. Låt rinna av på hushållspapper.
  7. Låt oljan från friteringen kallna helt. Häll över i en PET-flaska med lock. Använd snart igen till fritering eller släng flaskan. Olja i stora mängder är inte bra för våra avlopp.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-10-13

Vad kul att du tycker om receptet Ingrid! :)

Ingrid

2022-10-12

Bästa receptet på hemgjord falafel, älskar dessa!