Helstekt oxfilé med ångat grönt och bearnaisesås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.2 (10 betyg)

Helstekt oxfilé med friterad grönkål och ångad blomkål och sockerärtor som toppas med en hemgjord bearnaise. Perfekt till nyårsmiddagen.

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º-225º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 600 g oxfilé
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 100 g färsk grönkål
  • neutral olja, till fritering
  • 150 g sockerärter
  • 160 g rädisa
  • 200 g romanesco- blomkål
  • 200 g blomkål
  • 500 g sötpotatisfries
  • 200 g smör
  • Bearnaisesås
  • 0.5 dl vatten
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 färsk dragon kvistar
  • 0.5 kruka kruspersilja, stjälk och blad
  • 3 äggulor
  • 1 msk finhackad dragon
  • 1 msk finhackad persilja

Gör så här

  1. Putsa köttet från eventuella senor. Krydda med salt och peppar runt om. Hetta upp en stekpanna ordentligt och bryn köttet runt om i smör på hög värme. Lägg köttet i en ugnsform och stick in termometern i den tjockaste delen.
  2. Plocka bladen av grönkålen och fritera krispiga i en kastrull med olja. Låt rinna av på hushållspapper. Skär sockerärterna i strimlor på längden och dela rädisorna på mitten. Skär blomkålen i små fina buketter.
  3. Sätt ugnen på 175˚. Tillaga köttet till en innertemperatur på 55–58˚. Låt vila till servering på en skärbräda. Höj värmen till 225˚ och rosta sötpotatisen tills den är krispig, ca 20 min.

Bearnaisesås:

  1. Koka vatten, vinäger, lök, dragon och stjälkarna av persiljan tills bara ½ dl återstår, ca 3 min. Sila ner vätskan i en rostfri bunke. Smält smöret. Vispa äggulorna lätt och häll ner dem i den rostfria bunken. Häll i det smälta smöret i en tunn stråle under konstant vispning. Sätt den rostfria bunken över ett vattenbad när cirka hälften av smöret är kvar. Fortsätt hälla i smöret och vispa kraftigt tills det blir en tjock krämig sås. Ta bort från värmen. Tillsätt dragon och persilja. Smaka av med salt.
  2. Ånga grönsakerna lätt mjuka (ca 5 min) i ett durkslag över kokande vatten med lock över (eller i ångkastrull). Strö över salt och fördela grönsaker, kött i tunna skivor och lite sås på fyra tallrikar. Toppa med grönkålen.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Charlotte

2020-02-15

Sååå gott!!!

Liknande recept

Spara recept

Helstekt fläskfilé med höstsvamp och smålökar

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Långkok i ugn

Betyg
Betyg
(49)
Spara recept

Strimlad biff- och mangosallad

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Tomatig köttgryta toppad med sardeller och persilja

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Coq au vin med kyckling

Betyg
Betyg
(75)
Spara recept

Mosöverbakad chili con carne

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Fläskfilégryta med gröna oliver

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Mustig lammgryta med pumpa och indiska smaker

Betyg
Betyg
(12)
20 st
  • Ingredienser (20)
  • 600 g oxfilé
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 100 g färsk grönkål
  • neutral olja, till fritering
  • 150 g sockerärter
  • 160 g rädisa
  • 200 g romanesco- blomkål
  • 200 g blomkål
  • 500 g sötpotatisfries
  • 200 g smör
  • Bearnaisesås
  • 0.5 dl vatten
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 färsk dragon kvistar
  • 0.5 kruka kruspersilja, stjälk och blad
  • 3 äggulor
  • 1 msk finhackad dragon
  • 1 msk finhackad persilja

Helstekt oxfilé med ångat grönt och bearnaisesås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.2 (10 betyg)

Helstekt oxfilé med friterad grönkål och ångad blomkål och sockerärtor som toppas med en hemgjord bearnaise. Perfekt till nyårsmiddagen.

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º-225º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Putsa köttet från eventuella senor. Krydda med salt och peppar runt om. Hetta upp en stekpanna ordentligt och bryn köttet runt om i smör på hög värme. Lägg köttet i en ugnsform och stick in termometern i den tjockaste delen.
  2. Plocka bladen av grönkålen och fritera krispiga i en kastrull med olja. Låt rinna av på hushållspapper. Skär sockerärterna i strimlor på längden och dela rädisorna på mitten. Skär blomkålen i små fina buketter.
  3. Sätt ugnen på 175˚. Tillaga köttet till en innertemperatur på 55–58˚. Låt vila till servering på en skärbräda. Höj värmen till 225˚ och rosta sötpotatisen tills den är krispig, ca 20 min.

Bearnaisesås:

  1. Koka vatten, vinäger, lök, dragon och stjälkarna av persiljan tills bara ½ dl återstår, ca 3 min. Sila ner vätskan i en rostfri bunke. Smält smöret. Vispa äggulorna lätt och häll ner dem i den rostfria bunken. Häll i det smälta smöret i en tunn stråle under konstant vispning. Sätt den rostfria bunken över ett vattenbad när cirka hälften av smöret är kvar. Fortsätt hälla i smöret och vispa kraftigt tills det blir en tjock krämig sås. Ta bort från värmen. Tillsätt dragon och persilja. Smaka av med salt.
  2. Ånga grönsakerna lätt mjuka (ca 5 min) i ett durkslag över kokande vatten med lock över (eller i ångkastrull). Strö över salt och fördela grönsaker, kött i tunna skivor och lite sås på fyra tallrikar. Toppa med grönkålen.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Charlotte

2020-02-15

Sååå gott!!!

Liknande recept

Spara recept

Helstekt fläskfilé med höstsvamp och smålökar

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Långkok i ugn

Betyg
Betyg
(49)
Spara recept

Strimlad biff- och mangosallad

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Tomatig köttgryta toppad med sardeller och persilja

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Coq au vin med kyckling

Betyg
Betyg
(75)
Spara recept

Mosöverbakad chili con carne

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Fläskfilégryta med gröna oliver

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Mustig lammgryta med pumpa och indiska smaker

Betyg
Betyg
(12)