
Helstekt kyckling i ugn med rotfrukter
Hel kyckling i ugn med rostade morötter, potatis, jordärtskockor och lök. Serveras med en god sås på äppelmust, grädde och timjan.
- 1 kg hel kyckling
- 1 citron, finrivet skal och saft (spara citronhalvorna)
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 2 msk japansk soja
- 2 msk flytande honung
- 2 tsk torkad timjan
- 4 morötter
- 4 potatisar
- 4 jordärtskockor
- 2 gula lökar
- 3 dl äppelmust
- 3 dl vispgrädde
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
- Lägg kycklingen i en stor ugns-form. Blanda citronskal (endast det gula), citronsaft, vitlök, soja, honung och 1 tsk timjan och häll över kycklingen.
- Tillaga mitt i ugnen 30 min. Skala och skär rotfrukter och lök i grova bitar. Fördela runt kycklingen efter 30 min, lägg även in citronhalvorna. Tillaga mitt i ugnen ytterligare ca 30 min.
- Kycklingen behöver ha en innertemperatur vid benet på 72° och vätskan som rinner ut ska vara klar.
- Koka äppelmust, grädde och 1 tsk timjan i en kastrull tills ungefär hälften återstår. Häll i skyn från kycklingformen i gräddsåsen och smaka av med salt och peppar. Servera kycklingen med rot-frukter och sås.
Helstekt kyckling i ugn med rotfrukter
Hel kyckling i ugn med rostade morötter, potatis, jordärtskockor och lök. Serveras med en god sås på äppelmust, grädde och timjan.
Gör så här
- Lägg kycklingen i en stor ugns-form. Blanda citronskal (endast det gula), citronsaft, vitlök, soja, honung och 1 tsk timjan och häll över kycklingen.
- Tillaga mitt i ugnen 30 min. Skala och skär rotfrukter och lök i grova bitar. Fördela runt kycklingen efter 30 min, lägg även in citronhalvorna. Tillaga mitt i ugnen ytterligare ca 30 min.
- Kycklingen behöver ha en innertemperatur vid benet på 72° och vätskan som rinner ut ska vara klar.
- Koka äppelmust, grädde och 1 tsk timjan i en kastrull tills ungefär hälften återstår. Häll i skyn från kycklingformen i gräddsåsen och smaka av med salt och peppar. Servera kycklingen med rot-frukter och sås.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2022-04-05
Hej Thomas! Tiden kan såklart variera. Prova att skära rotfrukterna i mindre bitar, alternativt låt dem gå med i ugnen hela tiden.
2022-04-03
Det är så knepigt att varje gång jag gör recept där rotfrukter ska gå med i ugn så blir de inte klara när fågeln är det. Potatis m.m är fortfarande hårda när fågeln är klar. Känns som att de behöver gå med i ugnen hela tillagningstiden?
2022-03-07
Vi vet, såsen!! :)
2022-03-06
Såsen!!! 😍
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2022-04-05
Hej Thomas! Tiden kan såklart variera. Prova att skära rotfrukterna i mindre bitar, alternativt låt dem gå med i ugnen hela tiden.
Thomas
2022-04-03
Det är så knepigt att varje gång jag gör recept där rotfrukter ska gå med i ugn så blir de inte klara när fågeln är det. Potatis m.m är fortfarande hårda när fågeln är klar. Känns som att de behöver gå med i ugnen hela tillagningstiden?
2022-03-07
Vi vet, såsen!! :)
Ulrika
2022-03-06
Såsen!!! 😍