Helgrillad kyckling med rökig smak av äppelträ
  • Tid 150 min

Helgrillad kyckling med rökig smak av äppelträ

2.68 (19 betyg)

Lågtemperera kycklingen i grillen och resultatet blir fantastiskt.

  • Tillagningstid 150 min
  • Ingredienser 10

Ingredienser

4 portioner
  • 1.2 kg färsk kyckling
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk nymald svartpeppar
Apelsin- och chipotleglaze:
  • 1.5 dl äppelcidervinäger eller sherry-, rödvinsvinäger
  • 0.75 dl brunt farinsocker
  • 2 dl apelsinjuice
  • 1 msk chipotlepasta
  • 0.5 tsk salt
  • 1 msk majsena
  • 1 msk vatten
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Du behöver en stor klotgrill och briketter eller ved. Alternativt en gasolgrill med lock. Blötlagda tunna vedbitar av äppelträ, päronträ eller hickory.

Apelsin- och chiotleglaze

  1. 1

    Låt vinäger, socker och apelsinjuice koka ihop i en tjockbottnad kastrull under cirka 5 minuter. Tillsätt chipotle sauce och salt, smaka av. Rör ut majsenan i vattnet och rör ner i glazen. Låt det koka upp, ställ sedan åt sidan för att svalna.

  2. 2

    Krydda kycklingen in- och utvändigt med salt och svartpeppar. Låt briketterna brinna ner till en askgrå glödbädd. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i botten och på locket. Stäm av värmen, drygt 130º på grillgallret är bra starttemperatur.

  3. 3

    Fördela de glödande briketterna i två högar i var sin del av grillen. Lägg ett par tunna vedbitar på glödbäddarna. Placera kycklingen mellan glödbäddarna så att den tillagas med indirekt glödvärme. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i botten och på locket. Tillför nya glödande briketter och rökved var 45:e minut så att värme och rök hålls stabil. Pensla kycklingen med glazen i tre omgångar mot slutet av tillagningen.

  4. 4

    Beräkna 2,5 timmars tillagning i 125 - 130º. Kycklingen är klar när innertemperaturen är 78º. Låt kycklingen vila 10 minuter och skär sedan upp i lår- och bröstbitar.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar