Helgrillad kyckling med rökig smak av äppelträ

Betyg (1-5):
2.68 (19 betyg)

Lågtemperera kycklingen i grillen och resultatet blir fantastiskt.

Tillagningstid: 2 timmar 30 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (8)
  • 1.2 kg färsk kyckling
  • 0.5 tsk nymald svartpeppar
  • Apelsin- och chipotleglaze:
  • 1.5 dl äppelcidervinäger eller sherry-, rödvinsvinäger
  • 0.75 dl brunt farinsocker
  • 2 dl apelsinjuice
  • 1 msk chipotlepasta
  • 1 msk majsena
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Du behöver en stor klotgrill och briketter eller ved. Alternativt en gasolgrill med lock. Blötlagda tunna vedbitar av äppelträ, päronträ eller hickory.

Apelsin- och chiotleglaze

  1. Låt vinäger, socker och apelsinjuice koka ihop i en tjockbottnad kastrull under cirka 5 minuter. Tillsätt chipotle sauce och salt, smaka av. Rör ut majsenan i vattnet och rör ner i glazen. Låt det koka upp, ställ sedan åt sidan för att svalna.
  2. Krydda kycklingen in- och utvändigt med salt och svartpeppar. Låt briketterna brinna ner till en askgrå glödbädd. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i botten och på locket. Stäm av värmen, drygt 130º på grillgallret är bra starttemperatur.
  3. Fördela de glödande briketterna i två högar i var sin del av grillen. Lägg ett par tunna vedbitar på glödbäddarna. Placera kycklingen mellan glödbäddarna så att den tillagas med indirekt glödvärme. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i botten och på locket. Tillför nya glödande briketter och rökved var 45:e minut så att värme och rök hålls stabil. Pensla kycklingen med glazen i tre omgångar mot slutet av tillagningen.
  4. Beräkna 2,5 timmars tillagning i 125 - 130º. Kycklingen är klar när innertemperaturen är 78º. Låt kycklingen vila 10 minuter och skär sedan upp i lår- och bröstbitar.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Morotssoppa med kokosmjölk och kyckling

(22)

Lotta Lundgren - Kyckling med fänkål och apelsin

(75)

Kycklingköttbullar med krämig sås och rårörda lingon

(18)

Ugnsstekt kyckling med tagliatelle och rucolapesto

(8)

Kyckling och sötpotatis på plåt

(21)

Bruschetta med kyckling

(8)

Kycklingkebab med yoghurtsås

(0)

Slottsstek av kalkon

(9)
8 st
  • Ingredienser (8)
  • 1.2 kg färsk kyckling
  • 0.5 tsk nymald svartpeppar
  • Apelsin- och chipotleglaze:
  • 1.5 dl äppelcidervinäger eller sherry-, rödvinsvinäger
  • 0.75 dl brunt farinsocker
  • 2 dl apelsinjuice
  • 1 msk chipotlepasta
  • 1 msk majsena
  • 1 msk vatten

Helgrillad kyckling med rökig smak av äppelträ

Betyg (1-5):
2.68 (19 betyg)

Lågtemperera kycklingen i grillen och resultatet blir fantastiskt.

Tillagningstid: 2 timmar 30 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Du behöver en stor klotgrill och briketter eller ved. Alternativt en gasolgrill med lock. Blötlagda tunna vedbitar av äppelträ, päronträ eller hickory.

Apelsin- och chiotleglaze

  1. Låt vinäger, socker och apelsinjuice koka ihop i en tjockbottnad kastrull under cirka 5 minuter. Tillsätt chipotle sauce och salt, smaka av. Rör ut majsenan i vattnet och rör ner i glazen. Låt det koka upp, ställ sedan åt sidan för att svalna.
  2. Krydda kycklingen in- och utvändigt med salt och svartpeppar. Låt briketterna brinna ner till en askgrå glödbädd. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i botten och på locket. Stäm av värmen, drygt 130º på grillgallret är bra starttemperatur.
  3. Fördela de glödande briketterna i två högar i var sin del av grillen. Lägg ett par tunna vedbitar på glödbäddarna. Placera kycklingen mellan glödbäddarna så att den tillagas med indirekt glödvärme. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i botten och på locket. Tillför nya glödande briketter och rökved var 45:e minut så att värme och rök hålls stabil. Pensla kycklingen med glazen i tre omgångar mot slutet av tillagningen.
  4. Beräkna 2,5 timmars tillagning i 125 - 130º. Kycklingen är klar när innertemperaturen är 78º. Låt kycklingen vila 10 minuter och skär sedan upp i lår- och bröstbitar.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Morotssoppa med kokosmjölk och kyckling

(22)

Lotta Lundgren - Kyckling med fänkål och apelsin

(75)

Kycklingköttbullar med krämig sås och rårörda lingon

(18)

Ugnsstekt kyckling med tagliatelle och rucolapesto

(8)

Kyckling och sötpotatis på plåt

(21)

Bruschetta med kyckling

(8)

Kycklingkebab med yoghurtsås

(0)

Slottsstek av kalkon

(9)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies