Hel kyckling i ugn med rotfrukter och citron

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(109)

Kyckling, citron och rotsaker i smakrik marinad som rostas tillsammans i ugnen. Allt på en plåt - enkelt, gott och mindre disk! Ett recept av Lotta Lundgren.

Tillagningstid: 60 min
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 hel kyckling (ca 1,3 kg)
  • 350 g potatis
  • 300 g sötpotatis
  • 300 g palsternacka
  • 1 stor gul lök
  • 0.5 msk flingsalt
  • Marinad
  • 1 citron, finrivet skal (endast det gula) och saft
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 1 dl grovhackad timjan
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk flingsalt
  • 0.5 tsk svartpeppar

Gör så här

  1. Använd en vass kniv eller kraftig hushållssax och ta bortgump och ryggrad genom två snitt på varsin sida ryggraden. Kasta bort ryggraden.
  2. Platta ut kycklingen och lägg påbakplåtspappersklädd plåt. Blanda citron, vitlök, timjan, olja, salt och peppar till en marinad.
  3. Skala potatis, sötpotatis, palsternackorna och löken och skär i stora klyftor. Fördela grönsakerna runt om kycklingen. Ringla över marinaden och massera lite extra runt kycklingbitarna. Salta.
  4. Rosta mitt i ugnen ca 45 min. Kycklingen bör ha en innertemperatur på över 70°. Öppna ugnsluckan några gånger för att vädra ut fukten. Det ger en krispigare yta på kyckling och rotsaker. Flytta högre upp i ugnen de sista 5-10 min förextra knaprigt skinn på kycklingen.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Inger

2021-02-22

Riktigt gott, men jag tycker att det behövs mer salt och peppar.

Gabriella

2020-02-15

Jätte gott och smidigt att bara köra in i ugnen så klarar sig rätten själv.

Ida

2018-11-12

Jättelätt och supergott! Till och med 3 pringen sim är petig äter massor.

Rebecka

2018-08-24

Supergott. Ett tips är att göra potatisbitarna lite mindre då dom tar längst tid. annars var det mums.

Emma

2017-03-29

Gott, men hade önskar mer smaker. Gör vi det igen kommer vi nog krydda på lite mer. Lite för mycket citron för rotsakerna kan jag tycka.

Gisela

2017-03-09

Supergott! Kycklingen blev saftig och citron o timjan passar perfekt till kyckling!

Annika

2017-03-08

Nja, okej men inte mer.

Johanna

2017-03-05

Gott. Lätt. Men i min ugn blev den lite torr. Kycklingen släppte ifrån sig mycket vätska.

Liknande recept

Spara recept

Kycklingbollar med dill och citron

Betyg
Betyg
(99)
Spara recept

Kålwrap med grillade bönbiffar

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Omelettrulle med grönkål och fetaost

Betyg
Betyg
(71)
Spara recept

Zucchiniburgare med klyftpotatis

Betyg
Betyg
(94)
Spara recept

Laxgratäng

Betyg
Betyg
(175)
Spara recept

Jordärtskockssoppa med kryddig korv

Betyg
Betyg
(61)
Spara recept

Thaikyckling med kokosnudlar - Lotta Lundgren

Betyg
Betyg
(201)
Spara recept

Moussakagratäng

Betyg
Betyg
(139)
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 1 hel kyckling (ca 1,3 kg)
  • 350 g potatis
  • 300 g sötpotatis
  • 300 g palsternacka
  • 1 stor gul lök
  • 0.5 msk flingsalt
  • Marinad
  • 1 citron, finrivet skal (endast det gula) och saft
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 1 dl grovhackad timjan
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk flingsalt
  • 0.5 tsk svartpeppar

Hel kyckling i ugn med rotfrukter och citron

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(109)

Kyckling, citron och rotsaker i smakrik marinad som rostas tillsammans i ugnen. Allt på en plåt - enkelt, gott och mindre disk! Ett recept av Lotta Lundgren.

Tillagningstid: 60 min
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Använd en vass kniv eller kraftig hushållssax och ta bortgump och ryggrad genom två snitt på varsin sida ryggraden. Kasta bort ryggraden.
  2. Platta ut kycklingen och lägg påbakplåtspappersklädd plåt. Blanda citron, vitlök, timjan, olja, salt och peppar till en marinad.
  3. Skala potatis, sötpotatis, palsternackorna och löken och skär i stora klyftor. Fördela grönsakerna runt om kycklingen. Ringla över marinaden och massera lite extra runt kycklingbitarna. Salta.
  4. Rosta mitt i ugnen ca 45 min. Kycklingen bör ha en innertemperatur på över 70°. Öppna ugnsluckan några gånger för att vädra ut fukten. Det ger en krispigare yta på kyckling och rotsaker. Flytta högre upp i ugnen de sista 5-10 min förextra knaprigt skinn på kycklingen.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Inger

2021-02-22

Riktigt gott, men jag tycker att det behövs mer salt och peppar.

Gabriella

2020-02-15

Jätte gott och smidigt att bara köra in i ugnen så klarar sig rätten själv.

Ida

2018-11-12

Jättelätt och supergott! Till och med 3 pringen sim är petig äter massor.

Rebecka

2018-08-24

Supergott. Ett tips är att göra potatisbitarna lite mindre då dom tar längst tid. annars var det mums.

Emma

2017-03-29

Gott, men hade önskar mer smaker. Gör vi det igen kommer vi nog krydda på lite mer. Lite för mycket citron för rotsakerna kan jag tycka.

Gisela

2017-03-09

Supergott! Kycklingen blev saftig och citron o timjan passar perfekt till kyckling!

Annika

2017-03-08

Nja, okej men inte mer.

Johanna

2017-03-05

Gott. Lätt. Men i min ugn blev den lite torr. Kycklingen släppte ifrån sig mycket vätska.

Liknande recept

Spara recept

Kycklingbollar med dill och citron

Betyg
Betyg
(99)
Spara recept

Kålwrap med grillade bönbiffar

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Omelettrulle med grönkål och fetaost

Betyg
Betyg
(71)
Spara recept

Zucchiniburgare med klyftpotatis

Betyg
Betyg
(94)
Spara recept

Laxgratäng

Betyg
Betyg
(175)
Spara recept

Jordärtskockssoppa med kryddig korv

Betyg
Betyg
(61)
Spara recept

Thaikyckling med kokosnudlar - Lotta Lundgren

Betyg
Betyg
(201)
Spara recept

Moussakagratäng

Betyg
Betyg
(139)