

Hel kyckling i ugn med rotfrukter och citron
Kyckling, citron och rotsaker i smakrik marinad som rostas tillsammans i ugnen. Allt på en plåt - enkelt, gott och mindre disk! Ett recept av Lotta Lundgren.
- 1 hel kyckling (ca 1,3 kg)
- 350 g potatis
- 300 g sötpotatis
- 300 g palsternacka
- 1 stor gul lök
- 0.5 msk flingsalt
- Marinad
- 1 citron, finrivet skal (endast det gula) och saft
- 2 vitlöksklyftor, rivna
- 1 dl grovhackad timjan
- 2 msk olivolja
- 1 msk flingsalt
- 0.5 tsk svartpeppar
Gör så här
- Använd en vass kniv eller kraftig hushållssax och ta bortgump och ryggrad genom två snitt på varsin sida ryggraden. Kasta bort ryggraden.
- Platta ut kycklingen och lägg påbakplåtspappersklädd plåt. Blanda citron, vitlök, timjan, olja, salt och peppar till en marinad.
- Skala potatis, sötpotatis, palsternackorna och löken och skär i stora klyftor. Fördela grönsakerna runt om kycklingen. Ringla över marinaden och massera lite extra runt kycklingbitarna. Salta.
- Rosta mitt i ugnen ca 45 min. Kycklingen bör ha en innertemperatur på över 70°. Öppna ugnsluckan några gånger för att vädra ut fukten. Det ger en krispigare yta på kyckling och rotsaker. Flytta högre upp i ugnen de sista 5-10 min förextra knaprigt skinn på kycklingen.
Hel kyckling i ugn med rotfrukter och citron
Kyckling, citron och rotsaker i smakrik marinad som rostas tillsammans i ugnen. Allt på en plåt - enkelt, gott och mindre disk! Ett recept av Lotta Lundgren.
Gör så här
- Använd en vass kniv eller kraftig hushållssax och ta bortgump och ryggrad genom två snitt på varsin sida ryggraden. Kasta bort ryggraden.
- Platta ut kycklingen och lägg påbakplåtspappersklädd plåt. Blanda citron, vitlök, timjan, olja, salt och peppar till en marinad.
- Skala potatis, sötpotatis, palsternackorna och löken och skär i stora klyftor. Fördela grönsakerna runt om kycklingen. Ringla över marinaden och massera lite extra runt kycklingbitarna. Salta.
- Rosta mitt i ugnen ca 45 min. Kycklingen bör ha en innertemperatur på över 70°. Öppna ugnsluckan några gånger för att vädra ut fukten. Det ger en krispigare yta på kyckling och rotsaker. Flytta högre upp i ugnen de sista 5-10 min förextra knaprigt skinn på kycklingen.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2022-04-25
Så roligt att ni är så många som gillar vårt kycklingrecept!
2022-04-22
Mycket gott! Slog på varmluft på ugnen efter 45 minuter och hade det inne i 15 minuter till. Bordssalt gott till. Serverades med ett vitt, friskt och fruktigt vin med fatkaraktär.
2021-02-22
Riktigt gott, men jag tycker att det behövs mer salt och peppar.
2020-02-15
Jätte gott och smidigt att bara köra in i ugnen så klarar sig rätten själv.
2018-11-12
Jättelätt och supergott! Till och med 3 pringen sim är petig äter massor.
2018-08-24
Supergott. Ett tips är att göra potatisbitarna lite mindre då dom tar längst tid. annars var det mums.
2017-03-29
Gott, men hade önskar mer smaker. Gör vi det igen kommer vi nog krydda på lite mer. Lite för mycket citron för rotsakerna kan jag tycka.
2017-03-09
Supergott! Kycklingen blev saftig och citron o timjan passar perfekt till kyckling!
2017-03-08
Nja, okej men inte mer.
2017-03-05
Gott. Lätt. Men i min ugn blev den lite torr. Kycklingen släppte ifrån sig mycket vätska.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2022-04-25
Så roligt att ni är så många som gillar vårt kycklingrecept!
Ingrid
2022-04-22
Mycket gott! Slog på varmluft på ugnen efter 45 minuter och hade det inne i 15 minuter till. Bordssalt gott till. Serverades med ett vitt, friskt och fruktigt vin med fatkaraktär.
Inger
2021-02-22
Riktigt gott, men jag tycker att det behövs mer salt och peppar.
Gabriella
2020-02-15
Jätte gott och smidigt att bara köra in i ugnen så klarar sig rätten själv.
Ida
2018-11-12
Jättelätt och supergott! Till och med 3 pringen sim är petig äter massor.
Rebecka
2018-08-24
Supergott. Ett tips är att göra potatisbitarna lite mindre då dom tar längst tid. annars var det mums.
Emma
2017-03-29
Gott, men hade önskar mer smaker. Gör vi det igen kommer vi nog krydda på lite mer. Lite för mycket citron för rotsakerna kan jag tycka.
Gisela
2017-03-09
Supergott! Kycklingen blev saftig och citron o timjan passar perfekt till kyckling!
Annika
2017-03-08
Nja, okej men inte mer.
Johanna
2017-03-05
Gott. Lätt. Men i min ugn blev den lite torr. Kycklingen släppte ifrån sig mycket vätska.