Grytstek

Grytstek

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(37)

Mittemellan söndagsstek och mustig gryta hittar vi grytsteken som har allt från båda världar, plus lite till. Blandningen mellan det möra köttet, salta sidfläsket och de smakrika kryddorna är gudomlig!

Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:100-125º
6 portioner
  • 1 kg benfritt nötkött, eller lite mer med ben
  • 4 skivor strimlat rökt sidfläsk, eller bacon
  • 1 msk smör
  • 1 krm peppar
  • 2 skalade vitlöksklyftor
  • 2 lagerblad
  • 1 dl hackad färsk timjan, eller oregano
  • 3 dl vitt vin, eller vatten
  • 1 msk vinäger
  • 3 msk tomatpuré
  • 10 steklökar
  • 5 tjockt skurna morot
  • 1.5 tsk salt

Gör så här

  1. Bind eventuellt upp steken. Stek fläsk eller bacon i en stekpanna på medelstark värme, ta upp dem. Bryn steken runt om i fettet i en gryta. Krydda med salt och peppar. Lägg i fläsk eller bacon, vitlöksklyftor, lagerblad och oregano eller timjan.
  2. Blanda vin eller vatten, vinäger och tomatpuré. Späd vid sidan av steken med hälften av blandningen och resten under stekningen. Efterstek under lock på svag värme ovanpå spisen eller i ugnen, 100° om det är bog, 125° om det är fransyska.
  3. Ös köttet med skyn ett par gånger under tiden. Lägg i lök och morötter efter cirka 50 minuter. Efterstek ytterligare cirka 30 minuter. Vid 60° innertemperatur är steken rosa, vid 70° genomstekt. Ta upp steken och skär den i skivor. Servera med till exempel råstekt potatis och grönsaker.

Tips

Om man inte hittar någon steklök, eller finner tid att skala de små kan man alltid byta ut dessa mot samma vikt av hederlig gul lök.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Grytstek
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 1 kg benfritt nötkött, eller lite mer med ben
  • 4 skivor strimlat rökt sidfläsk, eller bacon
  • 1 msk smör
  • 1 krm peppar
  • 2 skalade vitlöksklyftor
  • 2 lagerblad
  • 1 dl hackad färsk timjan, eller oregano
  • 3 dl vitt vin, eller vatten
  • 1 msk vinäger
  • 3 msk tomatpuré
  • 10 steklökar
  • 5 tjockt skurna morot
  • 1.5 tsk salt

Grytstek

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(37)

Mittemellan söndagsstek och mustig gryta hittar vi grytsteken som har allt från båda världar, plus lite till. Blandningen mellan det möra köttet, salta sidfläsket och de smakrika kryddorna är gudomlig!

Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:100-125º
6 portioner

Gör så här

  1. Bind eventuellt upp steken. Stek fläsk eller bacon i en stekpanna på medelstark värme, ta upp dem. Bryn steken runt om i fettet i en gryta. Krydda med salt och peppar. Lägg i fläsk eller bacon, vitlöksklyftor, lagerblad och oregano eller timjan.
  2. Blanda vin eller vatten, vinäger och tomatpuré. Späd vid sidan av steken med hälften av blandningen och resten under stekningen. Efterstek under lock på svag värme ovanpå spisen eller i ugnen, 100° om det är bog, 125° om det är fransyska.
  3. Ös köttet med skyn ett par gånger under tiden. Lägg i lök och morötter efter cirka 50 minuter. Efterstek ytterligare cirka 30 minuter. Vid 60° innertemperatur är steken rosa, vid 70° genomstekt. Ta upp steken och skär den i skivor. Servera med till exempel råstekt potatis och grönsaker.

Tips

Om man inte hittar någon steklök, eller finner tid att skala de små kan man alltid byta ut dessa mot samma vikt av hederlig gul lök.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!