Gryta med jordnötter och grönkål

Betyg (1-5):
4.3 (10 betyg)

En krämig mustig gryta som är perfekt till vintern. Recept av: Zeina Mourtada

Tillagningstid: 1 tim
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (16)
  • 1 msk neutral olja
  • 1 gul lök, hackad
  • 400 g krossade tomater
  • 1 röd chili, finhackad
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 200 g färsk grönkål eller färsk spenat, grovhackad
  • 2 dl creamy jordnötssmör (osötad)
  • 6 dl vatten
  • svartpeppar /cayennepeppar
  • 350 g sötpotatis, skalad och tärnad
  • 1 tsk salt
  • Till servering
  • 3 dl jasminris
  • 2 dl jordnötter
  • 2 lime i klyftor
  • 1 kruka koriander

Gör så här

  1. Hetta upp olja i en gryta och bryn löken under omrörning. Tillsätt tomater, chili, tomatpuré och vitlök, stek lite till.
  2. Vänd ner kålen och stek under omrörning tills den sjunkit ihop. Skeda i jordnötssmör. Häll i vattnet. Koka upp och sänk sedan värmen, låt sjuda ca 40 min under lock. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
  3. Tillsätt sötpotatisen i grytan när 15 min återstår. Smaka av med limesaft. Toppa med jordnötter och koriander vid servering. Servera med ris och limeklyftor.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Anna R M

2018-01-11

Riktigt god! Jag använde egen tärnad pumpa istället för sötpotatis. Pumpan fick koka med från början, med en Umami buljong tärning från Kung Markatta. Tillsatte jordnötssmöret först i slutet när pumpan var mjuk, första gången jag lagade tog det nämligen fast i botten. Använde lite mindre vatten än i receptet och den blev krämig och fin!

Maria

2017-12-27

Jättegod. Jag minskade mängden vatten till 2 dl och la ner lite hackade torkade fikon i slutet. En ny favoriträtt.

Cornelia

2017-12-22

Suverän. Och lättlagad.

Liknande recept

Kycklingben med röd coleslaw och örtpotatis

(5)

Biff rydberg med en twist

(0)

Marinerad fläskkarré med tomatsalsa

(28)

Lotta Lundgren - Zucchiniburgare med klyftpotatis

(67)

Lammkotletter med paprikasmör och grönkålshummus

(2)

Stekta gnocchi med parmesan och örter

(1)

Potatis- och löktortillas med tomatsalsa

(0)

Lutfisk med bakade rotsaker och blomkålssås

(2)
16 st
  • Ingredienser (16)
  • 1 msk neutral olja
  • 1 gul lök, hackad
  • 400 g krossade tomater
  • 1 röd chili, finhackad
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 200 g färsk grönkål eller färsk spenat, grovhackad
  • 2 dl creamy jordnötssmör (osötad)
  • 6 dl vatten
  • svartpeppar /cayennepeppar
  • 350 g sötpotatis, skalad och tärnad
  • 1 tsk salt
  • Till servering
  • 3 dl jasminris
  • 2 dl jordnötter
  • 2 lime i klyftor
  • 1 kruka koriander

Gryta med jordnötter och grönkål

Betyg (1-5):
4.3 (10 betyg)

En krämig mustig gryta som är perfekt till vintern. Recept av: Zeina Mourtada

Tillagningstid: 1 tim
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Hetta upp olja i en gryta och bryn löken under omrörning. Tillsätt tomater, chili, tomatpuré och vitlök, stek lite till.
  2. Vänd ner kålen och stek under omrörning tills den sjunkit ihop. Skeda i jordnötssmör. Häll i vattnet. Koka upp och sänk sedan värmen, låt sjuda ca 40 min under lock. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
  3. Tillsätt sötpotatisen i grytan när 15 min återstår. Smaka av med limesaft. Toppa med jordnötter och koriander vid servering. Servera med ris och limeklyftor.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Anna R M

2018-01-11

Riktigt god! Jag använde egen tärnad pumpa istället för sötpotatis. Pumpan fick koka med från början, med en Umami buljong tärning från Kung Markatta. Tillsatte jordnötssmöret först i slutet när pumpan var mjuk, första gången jag lagade tog det nämligen fast i botten. Använde lite mindre vatten än i receptet och den blev krämig och fin!

Maria

2017-12-27

Jättegod. Jag minskade mängden vatten till 2 dl och la ner lite hackade torkade fikon i slutet. En ny favoriträtt.

Cornelia

2017-12-22

Suverän. Och lättlagad.

Liknande recept

Kycklingben med röd coleslaw och örtpotatis

(5)

Biff rydberg med en twist

(0)

Marinerad fläskkarré med tomatsalsa

(28)

Lotta Lundgren - Zucchiniburgare med klyftpotatis

(67)

Lammkotletter med paprikasmör och grönkålshummus

(2)

Stekta gnocchi med parmesan och örter

(1)

Potatis- och löktortillas med tomatsalsa

(0)

Lutfisk med bakade rotsaker och blomkålssås

(2)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies