Gryta med jordnötter och grönkål

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
4.07 (15 betyg)

En krämig mustig gryta som är perfekt till vintern. Recept av: Zeina Mourtada

Tillagningstid: 1 tim
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 msk neutral olja
  • 1 gul lök, hackad
  • 400 g krossade tomater
  • 1 röd chili, finhackad
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 200 g färsk grönkål eller färsk spenat, grovhackad
  • 2 dl creamy jordnötssmör (osötad)
  • 6 dl vatten
  • svartpeppar /cayennepeppar
  • 350 g sötpotatis, skalad och tärnad
  • 1 tsk salt
  • Till servering
  • 3 dl jasminris
  • 2 dl jordnötter
  • 2 lime i klyftor
  • 1 kruka koriander

Gör så här

  1. Hetta upp olja i en gryta och bryn löken under omrörning. Tillsätt tomater, chili, tomatpuré och vitlök, stek lite till.
  2. Vänd ner kålen och stek under omrörning tills den sjunkit ihop. Skeda i jordnötssmör. Häll i vattnet. Koka upp och sänk sedan värmen, låt sjuda ca 40 min under lock. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
  3. Tillsätt sötpotatisen i grytan när 15 min återstår. Smaka av med limesaft. Toppa med jordnötter och koriander vid servering. Servera med ris och limeklyftor.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Anna R M

2018-01-11

Riktigt god! Jag använde egen tärnad pumpa istället för sötpotatis. Pumpan fick koka med från början, med en Umami buljong tärning från Kung Markatta. Tillsatte jordnötssmöret först i slutet när pumpan var mjuk, första gången jag lagade tog det nämligen fast i botten. Använde lite mindre vatten än i receptet och den blev krämig och fin!

Maria

2017-12-27

Jättegod. Jag minskade mängden vatten till 2 dl och la ner lite hackade torkade fikon i slutet. En ny favoriträtt.

Cornelia

2017-12-22

Suverän. Och lättlagad.

Liknande recept

Spara recept

Lammstek med potatis- och chèvregratäng

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Indisk currygryta med pumpa

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Linsgulasch med vitlöksbröd

Betyg
Betyg
(31)
Spara recept

Primörpaj

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Lammfärsbiffar med ugnsrostad blomkål

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Chili- och paprikapotatis

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Marinerad fläskkarré med tomatsalsa

Betyg
Betyg
(28)
Spara recept

Lutfisk med bakade rotsaker och blomkålssås

Betyg
Betyg
(2)
16 st
  • Ingredienser (16)
  • 1 msk neutral olja
  • 1 gul lök, hackad
  • 400 g krossade tomater
  • 1 röd chili, finhackad
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 200 g färsk grönkål eller färsk spenat, grovhackad
  • 2 dl creamy jordnötssmör (osötad)
  • 6 dl vatten
  • svartpeppar /cayennepeppar
  • 350 g sötpotatis, skalad och tärnad
  • 1 tsk salt
  • Till servering
  • 3 dl jasminris
  • 2 dl jordnötter
  • 2 lime i klyftor
  • 1 kruka koriander

Gryta med jordnötter och grönkål

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
4.07 (15 betyg)

En krämig mustig gryta som är perfekt till vintern. Recept av: Zeina Mourtada

Tillagningstid: 1 tim
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Hetta upp olja i en gryta och bryn löken under omrörning. Tillsätt tomater, chili, tomatpuré och vitlök, stek lite till.
  2. Vänd ner kålen och stek under omrörning tills den sjunkit ihop. Skeda i jordnötssmör. Häll i vattnet. Koka upp och sänk sedan värmen, låt sjuda ca 40 min under lock. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
  3. Tillsätt sötpotatisen i grytan när 15 min återstår. Smaka av med limesaft. Toppa med jordnötter och koriander vid servering. Servera med ris och limeklyftor.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Anna R M

2018-01-11

Riktigt god! Jag använde egen tärnad pumpa istället för sötpotatis. Pumpan fick koka med från början, med en Umami buljong tärning från Kung Markatta. Tillsatte jordnötssmöret först i slutet när pumpan var mjuk, första gången jag lagade tog det nämligen fast i botten. Använde lite mindre vatten än i receptet och den blev krämig och fin!

Maria

2017-12-27

Jättegod. Jag minskade mängden vatten till 2 dl och la ner lite hackade torkade fikon i slutet. En ny favoriträtt.

Cornelia

2017-12-22

Suverän. Och lättlagad.

Liknande recept

Spara recept

Lammstek med potatis- och chèvregratäng

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Indisk currygryta med pumpa

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Linsgulasch med vitlöksbröd

Betyg
Betyg
(31)
Spara recept

Primörpaj

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Lammfärsbiffar med ugnsrostad blomkål

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Chili- och paprikapotatis

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Marinerad fläskkarré med tomatsalsa

Betyg
Betyg
(28)
Spara recept

Lutfisk med bakade rotsaker och blomkålssås

Betyg
Betyg
(2)