Grova rågfrallor

Grova rågfrallor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(20)

Tillagningstid: 1 timme + 2,5 timmar jästid
Ugnstemperatur:250º
15 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 450 g vatten, 4,5 dl
  • 250 g rågsurdeg, 2,5 dl
  • 10 g jäst
  • 650 g vetemjöl, t ex vetemjöl special, 10-11 dl
  • 125 g grovt rågmjöl, 2 dl
  • 15 g brödsirap, 2 tsk
  • 25 g havssalt, drygt 1 msk
  • 100 g blötlagd torkad frukt, eller färsk, t ex mango
  • russin
  • aprikoser, hackade, 1 dl
  • 1 dl pumpakärnor, eller andra frön

Gör så här

  1. Blanda samtliga ingredienser utom salt och eventuell frukt, och arbeta degen i hushållsmaskin i cirka 10 minuter, eller för hand i 15-20 minuter. Tillsätt saltet och eventuell frukt, och arbeta degen i ytterligare 3-5 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
  2. Forma en lång rulle av degen och dela till 15 små bröd. Doppa snittsidan i till exempel pumpakärnor och lägg dem på två plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i cirka 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
  3. Sätt ugnen på 250 grader. Om du har låtit frallorna jäsa i kylen över natten, tar du ut dem samtidigt som du sätter på ugnen. Känns de inte färdigjästa, det vill säga reser sig igen när man trycker lite på dem, kan de behöva stå en halvtimme i rumstemperatur.
  4. Grädda frallorna i 12-15 minuter. Låt bröden svalna på galler.

Tips!

  1. Om du inte vill grädda alla frallorna på en gång kan du spara dem ett dygn i kylskåpet.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Scones med yoghurt

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Brytbröd med frön

Betyg
Betyg
(22)
Spara recept

Kuvertbröd med fänkålsfrön

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Fetaostbullar

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Grovt fullkornsbröd

Betyg
Betyg
(100)
Spara recept

Våfflor - recept på våffelsmet

Betyg
Betyg
(148)
Spara recept

Dinkelscones

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Siktkaka

Betyg
Betyg
(19)
Grova rågfrallor
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 450 g vatten, 4,5 dl
  • 250 g rågsurdeg, 2,5 dl
  • 10 g jäst
  • 650 g vetemjöl, t ex vetemjöl special, 10-11 dl
  • 125 g grovt rågmjöl, 2 dl
  • 15 g brödsirap, 2 tsk
  • 25 g havssalt, drygt 1 msk
  • 100 g blötlagd torkad frukt, eller färsk, t ex mango
  • russin
  • aprikoser, hackade, 1 dl
  • 1 dl pumpakärnor, eller andra frön

Grova rågfrallor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(20)

Tillagningstid: 1 timme + 2,5 timmar jästid
Ugnstemperatur:250º
15 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Blanda samtliga ingredienser utom salt och eventuell frukt, och arbeta degen i hushållsmaskin i cirka 10 minuter, eller för hand i 15-20 minuter. Tillsätt saltet och eventuell frukt, och arbeta degen i ytterligare 3-5 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
  2. Forma en lång rulle av degen och dela till 15 små bröd. Doppa snittsidan i till exempel pumpakärnor och lägg dem på två plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i cirka 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
  3. Sätt ugnen på 250 grader. Om du har låtit frallorna jäsa i kylen över natten, tar du ut dem samtidigt som du sätter på ugnen. Känns de inte färdigjästa, det vill säga reser sig igen när man trycker lite på dem, kan de behöva stå en halvtimme i rumstemperatur.
  4. Grädda frallorna i 12-15 minuter. Låt bröden svalna på galler.

Tips!

  1. Om du inte vill grädda alla frallorna på en gång kan du spara dem ett dygn i kylskåpet.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Scones med yoghurt

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Brytbröd med frön

Betyg
Betyg
(22)
Spara recept

Kuvertbröd med fänkålsfrön

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Fetaostbullar

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Grovt fullkornsbröd

Betyg
Betyg
(100)
Spara recept

Våfflor - recept på våffelsmet

Betyg
Betyg
(148)
Spara recept

Dinkelscones

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Siktkaka

Betyg
Betyg
(19)