Grova rågfrallor

Betyg (1-5):
3.63 (19 betyg)

Tillagningstid: 1 timme + 2,5 timmar jästid
Ugnstemperatur:250º
15 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (11)
  • 450 g vatten, 4,5 dl
  • 250 g rågsurdeg, 2,5 dl
  • 10 g jäst
  • 650 g vetemjöl, t ex vetemjöl special, 10-11 dl
  • 125 g grovt rågmjöl, 2 dl
  • 15 g brödsirap, 2 tsk
  • 25 g havssalt, drygt 1 msk
  • 100 g blötlagd torkad frukt, eller färsk, t ex mango
  • russin
  • aprikoser, hackade, 1 dl
  • 1 dl pumpakärnor, eller andra frön

Gör så här

  1. Blanda samtliga ingredienser utom salt och eventuell frukt, och arbeta degen i hushållsmaskin i cirka 10 minuter, eller för hand i 15-20 minuter. Tillsätt saltet och eventuell frukt, och arbeta degen i ytterligare 3-5 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
  2. Forma en lång rulle av degen och dela till 15 små bröd. Doppa snittsidan i till exempel pumpakärnor och lägg dem på två plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i cirka 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
  3. Sätt ugnen på 250 grader. Om du har låtit frallorna jäsa i kylen över natten, tar du ut dem samtidigt som du sätter på ugnen. Känns de inte färdigjästa, det vill säga reser sig igen när man trycker lite på dem, kan de behöva stå en halvtimme i rumstemperatur.
  4. Grädda frallorna i 12-15 minuter. Låt bröden svalna på galler.

Tips!

  1. Om du inte vill grädda alla frallorna på en gång kan du spara dem ett dygn i kylskåpet.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Siktkaka

(17)

Knaprigt knäcke

(13)

Frukostbröd

(13)

Grovt fullkornsbröd

(87)

Fullkornsvåfflor

(29)

Frasvåfflor

(123)

Hembakt bröd - Lotta Lundgrens recept

(4)

Yoghurtscones med vallmofrön

(3)
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 450 g vatten, 4,5 dl
  • 250 g rågsurdeg, 2,5 dl
  • 10 g jäst
  • 650 g vetemjöl, t ex vetemjöl special, 10-11 dl
  • 125 g grovt rågmjöl, 2 dl
  • 15 g brödsirap, 2 tsk
  • 25 g havssalt, drygt 1 msk
  • 100 g blötlagd torkad frukt, eller färsk, t ex mango
  • russin
  • aprikoser, hackade, 1 dl
  • 1 dl pumpakärnor, eller andra frön

Grova rågfrallor

Betyg (1-5):
3.63 (19 betyg)

Tillagningstid: 1 timme + 2,5 timmar jästid
Ugnstemperatur:250º
15 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Blanda samtliga ingredienser utom salt och eventuell frukt, och arbeta degen i hushållsmaskin i cirka 10 minuter, eller för hand i 15-20 minuter. Tillsätt saltet och eventuell frukt, och arbeta degen i ytterligare 3-5 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
  2. Forma en lång rulle av degen och dela till 15 små bröd. Doppa snittsidan i till exempel pumpakärnor och lägg dem på två plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i cirka 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
  3. Sätt ugnen på 250 grader. Om du har låtit frallorna jäsa i kylen över natten, tar du ut dem samtidigt som du sätter på ugnen. Känns de inte färdigjästa, det vill säga reser sig igen när man trycker lite på dem, kan de behöva stå en halvtimme i rumstemperatur.
  4. Grädda frallorna i 12-15 minuter. Låt bröden svalna på galler.

Tips!

  1. Om du inte vill grädda alla frallorna på en gång kan du spara dem ett dygn i kylskåpet.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Siktkaka

(17)

Knaprigt knäcke

(13)

Frukostbröd

(13)

Grovt fullkornsbröd

(87)

Fullkornsvåfflor

(29)

Frasvåfflor

(123)

Hembakt bröd - Lotta Lundgrens recept

(4)

Yoghurtscones med vallmofrön

(3)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies