Grillad lax på planka med grillad persiljepotatis

Grillad lax på planka med grillad persiljepotatis

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(6)

Att grilla fisk på planka är kanske det enklaste sättet att lyckas med grillad fisk. Plankan ger en fin rökighet och du riskerar inte fisken trillar ner genom gallret. Vår grillade lax serveras med rökt smetana och persiljepotatis.

Tillagningstid: 45 min
4 portioner
  • 600 g laxfilé eller rödingfilé
  • 1.5 tsk salt
  • 600 g delikatesspotatis
  • 1 citron, delad
  • 125 g rädisor, delade
  • 4 msk neutral olja
  • 1 kruka persilja, hackad
  • 1 kruka dill, hackad
  • 2 dl rökt smetana, gräddfil eller crème fraiche
  • olivolja
  • flingsalt och grovmalen svartpeppar

Gör så här

  1. Använd en planka av obehandlat, omålat virke som är något större än laxen. Blötlägg plankan ca 1 timme. Salta laxen med 1 tsk salt och lägg med skinnsidan ned på plankan.
  2. Vänd potatisen i ½ tsk salt och lägg i grillkorg eller aluminiumform med lite hål i.
  3. Starta grillen med kol på ena sidan. Börja grilla potatisen på motsatta sidan av glöden när glöden är röd. Vänd runt ofta och lägg på locket emellan.
  4. Grilla citronhalvorna ca 5 min. När kolen börjar bli askgrå är det dags att grilla laxen.
  5. Lägg plankan med lax på grillen men inte direkt över glöden. Lägg på locket. Grilla tills laxen har en innertemperatur på 40°.
  6. Potatisen är färdig efter ca 30 min. Grilla rädisorna de sista 5 min. Blanda olja och persilja och vänd runt med potatisen. Vänd runt rädisor och dill.
  7. Servera laxen med persiljepotatis, rädisor, smetana, pressad grillad citron, olivolja, salt och svartpeppar.

Rökt smetana

  1. Blötlägg valfritt rökspån eller kvistar i vatten, öl eller äppelmust – det ger olika smaker.
  2. Fös det glödande kolet/briketterna åt ena sidan, lägg på spån och lägg det som ska rökas i t ex aluminiumformar på gallret på motsatta sidan. Stäng locket. Beräkna ca 1 dl spån för rökning i 10–20 min. Rök smetanan i ca 100° i 10 min.

Tips

Plankan kan du använda flera gånger, den ger bara mer och mer röksmak. Välj en obehandlad och omålad planka, men alla träslag går bra och det spelar ingen roll om den är hyvlad eller inte.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



André

2022-06-19

Helt magisk fiskrätt. Den rökta smetanan blev verkligen supergod.

Grillad lax på planka med grillad persiljepotatis
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 600 g laxfilé eller rödingfilé
  • 1.5 tsk salt
  • 600 g delikatesspotatis
  • 1 citron, delad
  • 125 g rädisor, delade
  • 4 msk neutral olja
  • 1 kruka persilja, hackad
  • 1 kruka dill, hackad
  • 2 dl rökt smetana, gräddfil eller crème fraiche
  • olivolja
  • flingsalt och grovmalen svartpeppar

Grillad lax på planka med grillad persiljepotatis

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(6)

Att grilla fisk på planka är kanske det enklaste sättet att lyckas med grillad fisk. Plankan ger en fin rökighet och du riskerar inte fisken trillar ner genom gallret. Vår grillade lax serveras med rökt smetana och persiljepotatis.

Tillagningstid: 45 min
4 portioner

Gör så här

  1. Använd en planka av obehandlat, omålat virke som är något större än laxen. Blötlägg plankan ca 1 timme. Salta laxen med 1 tsk salt och lägg med skinnsidan ned på plankan.
  2. Vänd potatisen i ½ tsk salt och lägg i grillkorg eller aluminiumform med lite hål i.
  3. Starta grillen med kol på ena sidan. Börja grilla potatisen på motsatta sidan av glöden när glöden är röd. Vänd runt ofta och lägg på locket emellan.
  4. Grilla citronhalvorna ca 5 min. När kolen börjar bli askgrå är det dags att grilla laxen.
  5. Lägg plankan med lax på grillen men inte direkt över glöden. Lägg på locket. Grilla tills laxen har en innertemperatur på 40°.
  6. Potatisen är färdig efter ca 30 min. Grilla rädisorna de sista 5 min. Blanda olja och persilja och vänd runt med potatisen. Vänd runt rädisor och dill.
  7. Servera laxen med persiljepotatis, rädisor, smetana, pressad grillad citron, olivolja, salt och svartpeppar.

Rökt smetana

  1. Blötlägg valfritt rökspån eller kvistar i vatten, öl eller äppelmust – det ger olika smaker.
  2. Fös det glödande kolet/briketterna åt ena sidan, lägg på spån och lägg det som ska rökas i t ex aluminiumformar på gallret på motsatta sidan. Stäng locket. Beräkna ca 1 dl spån för rökning i 10–20 min. Rök smetanan i ca 100° i 10 min.

Tips

Plankan kan du använda flera gånger, den ger bara mer och mer röksmak. Välj en obehandlad och omålad planka, men alla träslag går bra och det spelar ingen roll om den är hyvlad eller inte.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



André

2022-06-19

Helt magisk fiskrätt. Den rökta smetanan blev verkligen supergod.