Grillad hel fisk med piri-pirisås

Betyg (1-5):
3.26 (27 betyg)

Som ett semesterminne från Asien ? hel grillad fisk fylld med färska koriander och citron där dofterna sprider sig i takt med grillningen. Serveras med en kokosdoftande het sås.

Tillagningstid: 1 timme
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (15)
  • 1 kg rensad färsk fisk, t ex gös eller aborre
  • 0.5 dl olivolja eller annan olja
  • 1 dl grovhackad färsk koriander
  • 3 msk flingsalt
  • 1 skivad citron
  • Piri-pirisås:
  • 2 msk olivolja eller annan olja
  • 1 finhackad morot
  • 1 finhackad gul lök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 hela piri piri
  • 1 citrongräs eller dubbla mängden limeblad
  • 1.5 msk riven ingefära
  • 4 dl kokosmjölk
  • 0.5 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Skölj fisken i kallt vatten och torka den. Blanda ¼ deciliter olja, koriander, 1 matsked flingsalt och fördela blandningen i fisken. Lägg några citronskivor inuti fisken. Pensla fisken med resten av oljan och klappa in resten av saltet.
  2. Grilla fisken på båda sidorna på utegrill, gärna i halster, eller i en grillpanna på spisen. Beräkna grilltiden till cirka 15 minuter.

Piri-pirisås

  1. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs morot och lök några minuter under omrörning. Skär bort stjälkarna på piri-pirin. Krossa den grova delen på citrongräset och skär gräset i fyra delar.
  2. Tillsätt piri-piri, citrongräs eller limeblad, ingefära, kokosmjölk, salt och paprikapulver. Koka såsen minst 20 minuter tills den tjocknat. Ta upp piri-pirin ur såsen.

Servering

Servera fisk och sås med ris.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Lutfisk med bakade rotsaker och blomkålssås

(2)

Sjötungsfiléer med laxfärs och sauce tomate

(3)

Pasta med varmrökt lax, tomat och avokado

(19)

Skrei med picklat grönt, brynt smör och palsternackspuré

(4)

Grillad örtfylld fisk och kronärtskocka med sardellaioli

(14)

Saltbakad lax med fänkålssmak och tomater

(21)

Grillad tonfisk med saffransgrönsaker

(34)

Pastarosor med kallrökt lax och spenat

(26)
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 1 kg rensad färsk fisk, t ex gös eller aborre
  • 0.5 dl olivolja eller annan olja
  • 1 dl grovhackad färsk koriander
  • 3 msk flingsalt
  • 1 skivad citron
  • Piri-pirisås:
  • 2 msk olivolja eller annan olja
  • 1 finhackad morot
  • 1 finhackad gul lök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 hela piri piri
  • 1 citrongräs eller dubbla mängden limeblad
  • 1.5 msk riven ingefära
  • 4 dl kokosmjölk
  • 0.5 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt

Grillad hel fisk med piri-pirisås

Betyg (1-5):
3.26 (27 betyg)

Som ett semesterminne från Asien ? hel grillad fisk fylld med färska koriander och citron där dofterna sprider sig i takt med grillningen. Serveras med en kokosdoftande het sås.

Tillagningstid: 1 timme
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skölj fisken i kallt vatten och torka den. Blanda ¼ deciliter olja, koriander, 1 matsked flingsalt och fördela blandningen i fisken. Lägg några citronskivor inuti fisken. Pensla fisken med resten av oljan och klappa in resten av saltet.
  2. Grilla fisken på båda sidorna på utegrill, gärna i halster, eller i en grillpanna på spisen. Beräkna grilltiden till cirka 15 minuter.

Piri-pirisås

  1. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs morot och lök några minuter under omrörning. Skär bort stjälkarna på piri-pirin. Krossa den grova delen på citrongräset och skär gräset i fyra delar.
  2. Tillsätt piri-piri, citrongräs eller limeblad, ingefära, kokosmjölk, salt och paprikapulver. Koka såsen minst 20 minuter tills den tjocknat. Ta upp piri-pirin ur såsen.

Servering

Servera fisk och sås med ris.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Lutfisk med bakade rotsaker och blomkålssås

(2)

Sjötungsfiléer med laxfärs och sauce tomate

(3)

Pasta med varmrökt lax, tomat och avokado

(19)

Skrei med picklat grönt, brynt smör och palsternackspuré

(4)

Grillad örtfylld fisk och kronärtskocka med sardellaioli

(14)

Saltbakad lax med fänkålssmak och tomater

(21)

Grillad tonfisk med saffransgrönsaker

(34)

Pastarosor med kallrökt lax och spenat

(26)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies