Grekisk lasagne med aubergine

Grekisk lasagne med aubergine

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(49)

Krämig och smakrik lasagne med aubergine och mycket ost. Perfekt vardagsmiddag.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
  • 300 g lasagneplattor (ca 12 stycken)
  • 150 g riven ost
  • Auberginesås
  • 1 gul lök, hackad
  • 500 g aubergine, grovt riven
  • 2 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk tomatpuré
  • 800 g krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 2 msk grönsaksfond eller oxfond
  • 1 kanelstång
  • 0.5 msk torkad oregano
  • 1 tsk chiliflakes
  • salt och svartpeppar
  • Vit sås
  • 2 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk vitpeppar

Gör så här

  1. Fräs löken ordentligt mjuk i olja. Tillsätt aubergine och vitlök, stek ytterligare under omrörning ca 5 min. Tillsätt tomatpurén och stek någon minut till. Häll i krossade tomater, vatten och fond. Lägg i kanelstången och tillsätt oregano och chiliflakes, låt småputtra ca 20 min. Smaka av med salt och peppar.

Vit sås

  1. Smält smöret i en kastrull och pudra ner mjölet. Rör om och häll i mjölken under konstant omrörning. Häll i grädden och låt sjuda varsamt ca 5 min. Rör om då och då och smaka av med salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 200°. Plocka bort kanelstången och varva auberginesåsen med pastaplattorna i en ugnsform. Toppa med den vita såsen och strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 35 min.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-06-06

Vad kul att du gillar den, Anita! Och tack för tipsen :)

Anita Evertsson

2022-06-05

Skär auberginen i strimlor, blir perfekt. Använde havredryck istället för mjölk blir så krämigt och gott. Gjorde 8 dl vit sås och använde Västerbottensost och tre små gula lökar, lite kanel isf kanelstång. Jättegod rätt

Checkbox Coop

2022-02-09

Hej Camilla, tack för din feedback, vi ska se över tiden! Prova att riva auberginen från kortsidan, då det oftast är skalet som fastnar lite. Vissa matberedare/mixers har en insats för rivning, det kan också funka som alternativ. Annars tycker vi att ett hederligt rivjärn som står stadigt på en skärbräda funkar bäst! Lycka till!

Camilla

2022-02-04

Tog mycket länge tid än 60 minuter fast vi var två som hjälptes åt. Rätten var värd att vänta på dock, väldigt gott. Tog mer ost än i receptet. Vi älskar ost. Åt med keso och en grönsallad med paprika och tomat. Svårt att riva aubergine, har någon något tips på hur man gör?? Vi använde vanligt rivjärn ner i en bunke.

Karin

2021-04-11

Succé! En rätt som tog oss tillbaka till Grekland och alla härliga matminnen därifrån. Riven aubergine gjorde susen, hälsar dottern, som annars har lite svårt för konsistensen.

Anne

2021-03-29

Riktigt god!

Checkbox Coop

2020-09-17

Hej Göran! Den ska endast toppas med vit sås och är provlagad så. Men det blir såklart gott att även varva. Mvh/Maja, redaktör

Göran

2020-09-09

Ska jag inte varva vit sås, auberginesås och plattor? Ska all vit sås hällas över? Tar förstås längre tid än en timme.

Ulla

2020-08-31

Godare än så här kan en vegetarisk lasagne inte bli! För att göra den riktigt krämig gjorde jag 50% mer vitsås.

Maria

2020-08-23

Otroligt god. Körde på med mer chili flakes så den blev lite mer vuxen smak. Kan tänka mig att alla barnfamiljer kommer älska denna vegetariska lasagnen 👍🏻

Jennie

2020-08-22

Bra betyg av hela familjen (som vanligtvis inte vill äta vegetariskt)! Dock så tog det längre tid än en timme att göra för mig (ca 1 1/2). Serverade med tzatziki till, det var gott 👍

Grekisk lasagne med aubergine
20 st
  • Ingredienser (20)
  • 300 g lasagneplattor (ca 12 stycken)
  • 150 g riven ost
  • Auberginesås
  • 1 gul lök, hackad
  • 500 g aubergine, grovt riven
  • 2 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk tomatpuré
  • 800 g krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 2 msk grönsaksfond eller oxfond
  • 1 kanelstång
  • 0.5 msk torkad oregano
  • 1 tsk chiliflakes
  • salt och svartpeppar
  • Vit sås
  • 2 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk vitpeppar

Grekisk lasagne med aubergine

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(49)

Krämig och smakrik lasagne med aubergine och mycket ost. Perfekt vardagsmiddag.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:200º
4 portioner

Gör så här

  1. Fräs löken ordentligt mjuk i olja. Tillsätt aubergine och vitlök, stek ytterligare under omrörning ca 5 min. Tillsätt tomatpurén och stek någon minut till. Häll i krossade tomater, vatten och fond. Lägg i kanelstången och tillsätt oregano och chiliflakes, låt småputtra ca 20 min. Smaka av med salt och peppar.

Vit sås

  1. Smält smöret i en kastrull och pudra ner mjölet. Rör om och häll i mjölken under konstant omrörning. Häll i grädden och låt sjuda varsamt ca 5 min. Rör om då och då och smaka av med salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 200°. Plocka bort kanelstången och varva auberginesåsen med pastaplattorna i en ugnsform. Toppa med den vita såsen och strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 35 min.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-06-06

Vad kul att du gillar den, Anita! Och tack för tipsen :)

Anita Evertsson

2022-06-05

Skär auberginen i strimlor, blir perfekt. Använde havredryck istället för mjölk blir så krämigt och gott. Gjorde 8 dl vit sås och använde Västerbottensost och tre små gula lökar, lite kanel isf kanelstång. Jättegod rätt

Checkbox Coop

2022-02-09

Hej Camilla, tack för din feedback, vi ska se över tiden! Prova att riva auberginen från kortsidan, då det oftast är skalet som fastnar lite. Vissa matberedare/mixers har en insats för rivning, det kan också funka som alternativ. Annars tycker vi att ett hederligt rivjärn som står stadigt på en skärbräda funkar bäst! Lycka till!

Camilla

2022-02-04

Tog mycket länge tid än 60 minuter fast vi var två som hjälptes åt. Rätten var värd att vänta på dock, väldigt gott. Tog mer ost än i receptet. Vi älskar ost. Åt med keso och en grönsallad med paprika och tomat. Svårt att riva aubergine, har någon något tips på hur man gör?? Vi använde vanligt rivjärn ner i en bunke.

Karin

2021-04-11

Succé! En rätt som tog oss tillbaka till Grekland och alla härliga matminnen därifrån. Riven aubergine gjorde susen, hälsar dottern, som annars har lite svårt för konsistensen.

Anne

2021-03-29

Riktigt god!

Checkbox Coop

2020-09-17

Hej Göran! Den ska endast toppas med vit sås och är provlagad så. Men det blir såklart gott att även varva. Mvh/Maja, redaktör

Göran

2020-09-09

Ska jag inte varva vit sås, auberginesås och plattor? Ska all vit sås hällas över? Tar förstås längre tid än en timme.

Ulla

2020-08-31

Godare än så här kan en vegetarisk lasagne inte bli! För att göra den riktigt krämig gjorde jag 50% mer vitsås.

Maria

2020-08-23

Otroligt god. Körde på med mer chili flakes så den blev lite mer vuxen smak. Kan tänka mig att alla barnfamiljer kommer älska denna vegetariska lasagnen 👍🏻

Jennie

2020-08-22

Bra betyg av hela familjen (som vanligtvis inte vill äta vegetariskt)! Dock så tog det längre tid än en timme att göra för mig (ca 1 1/2). Serverade med tzatziki till, det var gott 👍