Gravad oxfilé med picklad gulbeta och chevrekräm

Betyg (1-5):
3 (22 betyg)

Gravad oxfilé smaksatt med timjan och chili är ljuvligt god på hembakade parmesanskorpor.

Tillagningstid: 1 timme + 2 dygn att grava
10 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (24)
  • 300 g oxfilé, smala biten
  • 1.5 msk strösocker
  • 1 tsk timjan
  • 0.5 tsk chiliflakes
  • 0.5 tsk mortlad svartpeppar
  • 1 tsk vodka, whiskey eller gin
  • 0.5 msk salt
  • Picklad gulbeta:
  • 1 stor gulbeta
  • 2 msk ättiksprit (12 %)
  • 4 msk strösocker
  • 1 dl vatten
  • 0.5 tsk krossade gula senapsfrön
  • Parmesanskorpor:
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 finriven parmesan + 2 msk extra
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 msk honung
  • 1 ägg
  • 1 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk salt
  • Chèvrekräm:
  • 60 g kylskåpskall chèvre
  • 2 msk crème fraiche eller grekisk yoghurt

Gör så här

  1. Blanda socker, timjan, chiliflakes, salt och peppar. Putsa oxfilén om det behövs och gnid in köttet med kryddblandningen. Lägg filén i en påse och droppa på spriten. Låt gravas i kylen i 2 dygn. Vänd på filén efter halva tiden. Lägg köttet i frysen 2 timmar så blir det lättare att skära tunna skivor.

Picklad gulbeta

  1. Skala och skiva betan tunt, gärna på mandolin. Rör ihop ättika, socker, vatten och mortlade senapsfrön. Lägg i skivorna. Låt marinera minst 1 timme.

Parmesanskorpor

  1. Sätt ugnen på 200°. Blanda alla ingredienser till skorporna utom 2 msk parmesan, olivolja och flingsalt. Dela degen i tre bitar och rulla ut tills de är ca 20 cm långa. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla på olja och strö över flingsalt och parmesan. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
  2. Skär skorporna i sneda skivor, ca 1 cm, direkt när du tagit dem ur ugnen. Sänk ugnstemperaturen till 100°. Lägg skivorna med snittytan upp på plåten. Låt torka i ugnen ca 20 min. Låt kallna.

Chèvrekräm

  1. Ta bort kanten av chèvren med en potatisskalare. Riv osten fint och blanda med crème fraiche eller yoghurt till en slät kräm. Lägg i en spritspåse. Skiva oxfilén supertunt. Fördela ovanpå parmesanskorporna. Spritsa en liten klick chevrèkräm och lägg på en skiva picklad gulbeta. Garnera ev med färska örter.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Prosciutto samt risbollar med fårost

(0)

Äggröra med parmachips

(4)

Surdegspizza med carpaccio

(0)

Silverlöksspread med parmesan

(3)

Parmarullade fikon/dadlar på getostbädd

(0)

Snacksticks med musslor/bacon och getost/zucchini

(4)

Spett med melon, skinka, taleggio och basilika

(11)

Squashrullader pesto och parmaskinka

(7)
24 st
  • Ingredienser (24)
  • 300 g oxfilé, smala biten
  • 1.5 msk strösocker
  • 1 tsk timjan
  • 0.5 tsk chiliflakes
  • 0.5 tsk mortlad svartpeppar
  • 1 tsk vodka, whiskey eller gin
  • 0.5 msk salt
  • Picklad gulbeta:
  • 1 stor gulbeta
  • 2 msk ättiksprit (12 %)
  • 4 msk strösocker
  • 1 dl vatten
  • 0.5 tsk krossade gula senapsfrön
  • Parmesanskorpor:
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 finriven parmesan + 2 msk extra
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 msk honung
  • 1 ägg
  • 1 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk salt
  • Chèvrekräm:
  • 60 g kylskåpskall chèvre
  • 2 msk crème fraiche eller grekisk yoghurt

Gravad oxfilé med picklad gulbeta och chevrekräm

Betyg (1-5):
3 (22 betyg)

Gravad oxfilé smaksatt med timjan och chili är ljuvligt god på hembakade parmesanskorpor.

Tillagningstid: 1 timme + 2 dygn att grava
10 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Blanda socker, timjan, chiliflakes, salt och peppar. Putsa oxfilén om det behövs och gnid in köttet med kryddblandningen. Lägg filén i en påse och droppa på spriten. Låt gravas i kylen i 2 dygn. Vänd på filén efter halva tiden. Lägg köttet i frysen 2 timmar så blir det lättare att skära tunna skivor.

Picklad gulbeta

  1. Skala och skiva betan tunt, gärna på mandolin. Rör ihop ättika, socker, vatten och mortlade senapsfrön. Lägg i skivorna. Låt marinera minst 1 timme.

Parmesanskorpor

  1. Sätt ugnen på 200°. Blanda alla ingredienser till skorporna utom 2 msk parmesan, olivolja och flingsalt. Dela degen i tre bitar och rulla ut tills de är ca 20 cm långa. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla på olja och strö över flingsalt och parmesan. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
  2. Skär skorporna i sneda skivor, ca 1 cm, direkt när du tagit dem ur ugnen. Sänk ugnstemperaturen till 100°. Lägg skivorna med snittytan upp på plåten. Låt torka i ugnen ca 20 min. Låt kallna.

Chèvrekräm

  1. Ta bort kanten av chèvren med en potatisskalare. Riv osten fint och blanda med crème fraiche eller yoghurt till en slät kräm. Lägg i en spritspåse. Skiva oxfilén supertunt. Fördela ovanpå parmesanskorporna. Spritsa en liten klick chevrèkräm och lägg på en skiva picklad gulbeta. Garnera ev med färska örter.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Prosciutto samt risbollar med fårost

(0)

Äggröra med parmachips

(4)

Surdegspizza med carpaccio

(0)

Silverlöksspread med parmesan

(3)

Parmarullade fikon/dadlar på getostbädd

(0)

Snacksticks med musslor/bacon och getost/zucchini

(4)

Spett med melon, skinka, taleggio och basilika

(11)

Squashrullader pesto och parmaskinka

(7)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies