Gravad lax med sallad på fänkål, gurka, grönt äpple och dill

Betyg (1-5):
4 (1 betyg)

Magiskt gott med Fänkålssalladen till denna klassiska gravade lax. Recept av: Eleonora Von Essen och Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 25 min + 2 dygn i kyl
6 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (13)
  • 1 kg laxfilé med skinn (mittbiten)
  • 4 msk socker
  • 1 tsk vitpepparkorn, grovt mortlade
  • 100 g dill, grovhackad
  • salt
  • Fänkålssallad
  • 250 g fänkål
  • 200 g gurka
  • 1 grönt äpple, fint tärnat
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0.5 dl finhackad dill
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Dela laxen i två bitar. Blanda socker, salt och vitpepparkorn. Fukta händerna och gnid in laxsidorna med sockerblandningen. Strö dillen över och lägg ihop laxbitarna med köttsidorna mot varandra. Täck formen ordentligt med plast.
  2. Låt stå i kylen ca 2 dygn. Lägg på en tyngd, t ex ett mjölkpaket. Vänd runt laxen någon gång per dag. Skär den i tunna skivor på snedden vid servering.

Fänkålssallad:

  1. Hyvla fänkålen tunt på längden, gärna med mandolin. Spara fänkålsdillen till garnering. Skala gurkan och dela, kärna ur och tärna den. Blanda med fänkål och äpple.
  2. Vispa ihop olivolja, citronsaft, senap, dill och peppar. Blanda dressingen med salladen före servering och smaka av med salt. Lägg upp laxskivor på ett serveringsfat och lägg salladen ovanpå. Garnera ev med fänkålsdill.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2019-06-20

Hej Kerstin! Tyvärr hade saltet trillat bort, 3 msk ska det vara. Vi har lagt till det nu. Glad midsommar! /Elsa, webbredaktör

Kerstin

2019-06-18

Saknar saltmängden till gravningen? Hur mycket?

Liknande recept

Inlagd rödbets- och ingefärssill

(0)

Krämig koriander- och chilisill

(2)

Krämig wasabisill

(6)

Sill med dijonsenap, dragon och timjan

(0)

Lax med kokos och curryrub

(0)

Inlagd sill

(15)

Lotta Lundgren - Fiskpaté med saffran och romsås

(4)

Crostini med mozzarella och grillad paprika

(0)
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 1 kg laxfilé med skinn (mittbiten)
  • 4 msk socker
  • 1 tsk vitpepparkorn, grovt mortlade
  • 100 g dill, grovhackad
  • salt
  • Fänkålssallad
  • 250 g fänkål
  • 200 g gurka
  • 1 grönt äpple, fint tärnat
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0.5 dl finhackad dill
  • 1 krm svartpeppar

Gravad lax med sallad på fänkål, gurka, grönt äpple och dill

Betyg (1-5):
4 (1 betyg)

Magiskt gott med Fänkålssalladen till denna klassiska gravade lax. Recept av: Eleonora Von Essen och Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 25 min + 2 dygn i kyl
6 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Dela laxen i två bitar. Blanda socker, salt och vitpepparkorn. Fukta händerna och gnid in laxsidorna med sockerblandningen. Strö dillen över och lägg ihop laxbitarna med köttsidorna mot varandra. Täck formen ordentligt med plast.
  2. Låt stå i kylen ca 2 dygn. Lägg på en tyngd, t ex ett mjölkpaket. Vänd runt laxen någon gång per dag. Skär den i tunna skivor på snedden vid servering.

Fänkålssallad:

  1. Hyvla fänkålen tunt på längden, gärna med mandolin. Spara fänkålsdillen till garnering. Skala gurkan och dela, kärna ur och tärna den. Blanda med fänkål och äpple.
  2. Vispa ihop olivolja, citronsaft, senap, dill och peppar. Blanda dressingen med salladen före servering och smaka av med salt. Lägg upp laxskivor på ett serveringsfat och lägg salladen ovanpå. Garnera ev med fänkålsdill.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2019-06-20

Hej Kerstin! Tyvärr hade saltet trillat bort, 3 msk ska det vara. Vi har lagt till det nu. Glad midsommar! /Elsa, webbredaktör

Kerstin

2019-06-18

Saknar saltmängden till gravningen? Hur mycket?

Liknande recept

Inlagd rödbets- och ingefärssill

(0)

Krämig koriander- och chilisill

(2)

Krämig wasabisill

(6)

Sill med dijonsenap, dragon och timjan

(0)

Lax med kokos och curryrub

(0)

Inlagd sill

(15)

Lotta Lundgren - Fiskpaté med saffran och romsås

(4)

Crostini med mozzarella och grillad paprika

(0)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies