
Gravad lax med sallad på fänkål, gurka, grönt äpple och dill
Betyg (1-5):
Magiskt gott med Fänkålssalladen till denna klassiska gravade lax. Recept av: Eleonora Von Essen och Foto: Eva Hildén Smith
Tillagningstid: 25 min + 2 dygn i kyl
6 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 1 kg laxfilé med skinn (mittbiten)
- 4 msk socker
- 1 tsk vitpepparkorn, grovt mortlade
- 100 g dill, grovhackad
- 3 msk salt
- Fänkålssallad
- 250 g fänkål
- 200 g gurka
- 1 grönt äpple, fint tärnat
- 2 msk olivolja
- 2 msk pressad citronsaft
- 1 tsk dijonsenap
- 0.5 dl finhackad dill
- 1 krm svartpeppar
- salt
Gör så här
- Dela laxen i två bitar. Blanda socker, salt och vitpepparkorn. Fukta händerna och gnid in laxsidorna med sockerblandningen. Strö dillen över och lägg ihop laxbitarna med köttsidorna mot varandra. Täck formen ordentligt med plast.
- Låt stå i kylen ca 2 dygn. Lägg på en tyngd, t ex ett mjölkpaket. Vänd runt laxen någon gång per dag. Skär den i tunna skivor på snedden vid servering.
Fänkålssallad:
- Hyvla fänkålen tunt på längden, gärna med mandolin. Spara fänkålsdillen till garnering. Skala gurkan och dela, kärna ur och tärna den. Blanda med fänkål och äpple.
- Vispa ihop olivolja, citronsaft, senap, dill och peppar. Blanda dressingen med salladen före servering och smaka av med salt. Lägg upp laxskivor på ett serveringsfat och lägg salladen ovanpå. Garnera ev med fänkålsdill.
Liknande recept
Gravad lax med sallad på fänkål, gurka, grönt äpple och dill
Betyg (1-5):
Magiskt gott med Fänkålssalladen till denna klassiska gravade lax. Recept av: Eleonora Von Essen och Foto: Eva Hildén Smith
Tillagningstid: 25 min + 2 dygn i kyl
6 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Dela laxen i två bitar. Blanda socker, salt och vitpepparkorn. Fukta händerna och gnid in laxsidorna med sockerblandningen. Strö dillen över och lägg ihop laxbitarna med köttsidorna mot varandra. Täck formen ordentligt med plast.
- Låt stå i kylen ca 2 dygn. Lägg på en tyngd, t ex ett mjölkpaket. Vänd runt laxen någon gång per dag. Skär den i tunna skivor på snedden vid servering.
Fänkålssallad:
- Hyvla fänkålen tunt på längden, gärna med mandolin. Spara fänkålsdillen till garnering. Skala gurkan och dela, kärna ur och tärna den. Blanda med fänkål och äpple.
- Vispa ihop olivolja, citronsaft, senap, dill och peppar. Blanda dressingen med salladen före servering och smaka av med salt. Lägg upp laxskivor på ett serveringsfat och lägg salladen ovanpå. Garnera ev med fänkålsdill.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2019-06-20
Hej Kerstin! Tyvärr hade saltet trillat bort, 3 msk ska det vara. Vi har lagt till det nu. Glad midsommar! /Elsa, webbredaktör
2019-06-18
Saknar saltmängden till gravningen? Hur mycket?
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2019-06-20
Hej Kerstin! Tyvärr hade saltet trillat bort, 3 msk ska det vara. Vi har lagt till det nu. Glad midsommar! /Elsa, webbredaktör
Kerstin
2019-06-18
Saknar saltmängden till gravningen? Hur mycket?