Frozen Cheesecake salted caramel

Frozen Cheesecake salted caramel

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(36)

Receptet hittar du även i boken "Baka med godis" av Jenny Warsén och fotograf Ulrika Pousette.

Tillagningstid: 25 min + 5 timmar i frysen
10 portioner
  • 250 g salta jordnötter, hackade (3 dl)
  • 200 g karamelliserad mjölk, en halv burk
  • Fyllning
  • 3 ägg
  • 300 g cream cheese
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 dl vispgrädde
  • 200 g mjölkchoklad, grovriven
  • Topping
  • 200 g karamelliserad mjölk en halv burk
  • 3 msk vispgrädde
  • 0.5 dl salta jordnötter

Gör så här

  1. Blanda jordnötter med karamelliseradmjölk och bred ut ett jämnt lager i en form med löstagbara kanter, 24–26 cm i diameter.Tryck gärna upp lite även på kanterna.
  2. Separera äggen och lägg gulor och vitor i varsin bunke. Blanda ner cream cheese,socker och vaniljsocker i bunken med äggulor och rör ihop till en jämn smet.
  3. Vispa äggvitorna till ett fast skum med ren och torr bunke och visp.Vispa grädden fluffig. Rör ner grädden och den rivna chokladen i äggulesmeten. Vändsist ner äggvitan varsamt.
  4. Fördela smeten över bottnen och täck med plast. Låt stå i frysen minst 5 timmar.Ta ut cheesecaken ca 20 min före servering.
  5. Blanda karamelliserad mjölk ochgrädde till en tjock kolasås. Lossa kanterna och bred kolasåsen över kakan. Strö överjordnötter.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Sara M

2022-09-08

Herregud! Antingen så kan man inte läsa & borde då inte ens försöka baka efter ett recept. Eller, från vilken avlägsen liten byhåla har man precis lyckats fly från, om man inte ens vid 10 års ålder vet skillnaden mellan SÖTAD KONDENSERAD MJÖLK OCH KARAMELLISERAD (SÖTAD) MJÖLK = DULCHE DE LECHE = KOLASÅS?! (Och varför läser man inte då heller på burkarna, så man köper rätt sort redan i affären? För det löser ju också problemet, om man verkligen inte ens vet vad kondenserad mjölk används till & vilken skillnad det är mellan de 3 olika varianterna som finns…. ) För om du bara kan läsa på svenska är det oerhört enkelt! För det står ju klart & tydligt på burken; vilken av de endast 3 olika varianterna av kondenserad mjölk, som du ska använda i t ex detta recept! Och åtminstone så visste jag vid 10 års ålder att något som var ”karamelliserat” OMÖJLIGT kunde vara exakt samma sak som fanns i en en annan, nästan likadan förpackning, som dock EJ innehöll ordet ”karamelliserad”. Bara av rent förnuft & min vetskap om vad ordet karamelliserad betydde! Så även o man inte vet skillnaden, så måste man vara blind, eller inte kunna läsa el förstå ett ord svenska för att ta fel burk! Och sedan klagar man på att det inte stod i receptet, eller att receptet är för dåligt (skrivet), eller omöjligt att följa för resultatet blir oätligt osv, osv. Men konstigt nog så brukar alla andra lyckas med sanna recept… Så till att börja med, så borde det vara lika omöjligt att köpa fel burk som det är att, idag, kunna köpa en burk OSÖTAD kondenserad mjölk när man behöver det! För när i princip ALLA som någonsin bakat något, givetvis även har lagt ut både resultatet & själva receptet på alla sina sociala medier & t o m sedan lyckats bli både en jättekändis (åtminstone här i lilla Sverige) & även fått minst en egen receptbok publicerad, främst tack vare sin popularitet på just sociala medier! Där allt en gång började, då vissa (efter några år) både hade lite tur & även hittande just ”sin egen grej”. Det som gjorde att man stack ut i vimlet av alla andra som också ville bli berömda (& rika) med hundratusentals följare. För det var just bland dessa ”bagare” som den numera rätt gamla trenden uppstod, med att använda just KONDENSERAD SÖTAD MJÖLK i nästan alla sina recept. Det kanske redan då fanns en massa amerikanska recept med just denna ingrediens, men innan denna ”revolution” uppstod, så fanns dessa produkter ändå sällan att köpa i Sverige. De var även själva tvungen att koka en burk just SÖTAD kondenserad mjölk för att få kolasås (Dulche de leche), för inte ens för 3-5 år sedan såg jag någonsin röken av redan karamelliserad (sötad) mjölk. Dvs, det som alltså är samma sak som Dulche de Leche = kolasås! Så snälla! Kan någon förklara för mig hur f-n någon har lyckats undgå att INTE veta vad detta är för produkter & hur de används? Men man KAN INTE koka karamelliserad kondenserad mjölk eftersom den redan har blivit kokad & förvandlad till en kolasås istället, Dulche De Leche!

Checkbox Coop

2021-08-18

Hej Erica, kan det vara så att du har köpt kondenserad mjölk i stället för karamelliserad? Karamelliserad mjölk som används i receptet behöver inte kokas, den är som en tjock kolasås. Om du blandar den med grädden får du en krämig sås att bre över cheesecaken. Har du kondenserad mjölk kan du i stället lägga hela konservburken (ta av etiketten men öppna inte burken) i en stor kastrull med vatten i ca 2 timmar - så blir den karamelliserad. Lycka till!

Erica

2021-08-17

Det stod inget om att man måste koka den karmalliserade mjölken! Så nu är min förstörd 😑

Rosanna

2020-01-31

Så sjukt god, alla gäster på nyår ville ha receptet

Maria

2018-07-08

Fantastiskt smarrigt

Frozen Cheesecake salted caramel
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 250 g salta jordnötter, hackade (3 dl)
  • 200 g karamelliserad mjölk, en halv burk
  • Fyllning
  • 3 ägg
  • 300 g cream cheese
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 dl vispgrädde
  • 200 g mjölkchoklad, grovriven
  • Topping
  • 200 g karamelliserad mjölk en halv burk
  • 3 msk vispgrädde
  • 0.5 dl salta jordnötter

Frozen Cheesecake salted caramel

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(36)

Receptet hittar du även i boken "Baka med godis" av Jenny Warsén och fotograf Ulrika Pousette.

Tillagningstid: 25 min + 5 timmar i frysen
10 portioner

Gör så här

  1. Blanda jordnötter med karamelliseradmjölk och bred ut ett jämnt lager i en form med löstagbara kanter, 24–26 cm i diameter.Tryck gärna upp lite även på kanterna.
  2. Separera äggen och lägg gulor och vitor i varsin bunke. Blanda ner cream cheese,socker och vaniljsocker i bunken med äggulor och rör ihop till en jämn smet.
  3. Vispa äggvitorna till ett fast skum med ren och torr bunke och visp.Vispa grädden fluffig. Rör ner grädden och den rivna chokladen i äggulesmeten. Vändsist ner äggvitan varsamt.
  4. Fördela smeten över bottnen och täck med plast. Låt stå i frysen minst 5 timmar.Ta ut cheesecaken ca 20 min före servering.
  5. Blanda karamelliserad mjölk ochgrädde till en tjock kolasås. Lossa kanterna och bred kolasåsen över kakan. Strö överjordnötter.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Sara M

2022-09-08

Herregud! Antingen så kan man inte läsa & borde då inte ens försöka baka efter ett recept. Eller, från vilken avlägsen liten byhåla har man precis lyckats fly från, om man inte ens vid 10 års ålder vet skillnaden mellan SÖTAD KONDENSERAD MJÖLK OCH KARAMELLISERAD (SÖTAD) MJÖLK = DULCHE DE LECHE = KOLASÅS?! (Och varför läser man inte då heller på burkarna, så man köper rätt sort redan i affären? För det löser ju också problemet, om man verkligen inte ens vet vad kondenserad mjölk används till & vilken skillnad det är mellan de 3 olika varianterna som finns…. ) För om du bara kan läsa på svenska är det oerhört enkelt! För det står ju klart & tydligt på burken; vilken av de endast 3 olika varianterna av kondenserad mjölk, som du ska använda i t ex detta recept! Och åtminstone så visste jag vid 10 års ålder att något som var ”karamelliserat” OMÖJLIGT kunde vara exakt samma sak som fanns i en en annan, nästan likadan förpackning, som dock EJ innehöll ordet ”karamelliserad”. Bara av rent förnuft & min vetskap om vad ordet karamelliserad betydde! Så även o man inte vet skillnaden, så måste man vara blind, eller inte kunna läsa el förstå ett ord svenska för att ta fel burk! Och sedan klagar man på att det inte stod i receptet, eller att receptet är för dåligt (skrivet), eller omöjligt att följa för resultatet blir oätligt osv, osv. Men konstigt nog så brukar alla andra lyckas med sanna recept… Så till att börja med, så borde det vara lika omöjligt att köpa fel burk som det är att, idag, kunna köpa en burk OSÖTAD kondenserad mjölk när man behöver det! För när i princip ALLA som någonsin bakat något, givetvis även har lagt ut både resultatet & själva receptet på alla sina sociala medier & t o m sedan lyckats bli både en jättekändis (åtminstone här i lilla Sverige) & även fått minst en egen receptbok publicerad, främst tack vare sin popularitet på just sociala medier! Där allt en gång började, då vissa (efter några år) både hade lite tur & även hittande just ”sin egen grej”. Det som gjorde att man stack ut i vimlet av alla andra som också ville bli berömda (& rika) med hundratusentals följare. För det var just bland dessa ”bagare” som den numera rätt gamla trenden uppstod, med att använda just KONDENSERAD SÖTAD MJÖLK i nästan alla sina recept. Det kanske redan då fanns en massa amerikanska recept med just denna ingrediens, men innan denna ”revolution” uppstod, så fanns dessa produkter ändå sällan att köpa i Sverige. De var även själva tvungen att koka en burk just SÖTAD kondenserad mjölk för att få kolasås (Dulche de leche), för inte ens för 3-5 år sedan såg jag någonsin röken av redan karamelliserad (sötad) mjölk. Dvs, det som alltså är samma sak som Dulche de Leche = kolasås! Så snälla! Kan någon förklara för mig hur f-n någon har lyckats undgå att INTE veta vad detta är för produkter & hur de används? Men man KAN INTE koka karamelliserad kondenserad mjölk eftersom den redan har blivit kokad & förvandlad till en kolasås istället, Dulche De Leche!

Checkbox Coop

2021-08-18

Hej Erica, kan det vara så att du har köpt kondenserad mjölk i stället för karamelliserad? Karamelliserad mjölk som används i receptet behöver inte kokas, den är som en tjock kolasås. Om du blandar den med grädden får du en krämig sås att bre över cheesecaken. Har du kondenserad mjölk kan du i stället lägga hela konservburken (ta av etiketten men öppna inte burken) i en stor kastrull med vatten i ca 2 timmar - så blir den karamelliserad. Lycka till!

Erica

2021-08-17

Det stod inget om att man måste koka den karmalliserade mjölken! Så nu är min förstörd 😑

Rosanna

2020-01-31

Så sjukt god, alla gäster på nyår ville ha receptet

Maria

2018-07-08

Fantastiskt smarrigt