För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Friterade räkbollar med chiliaioli

Betyg (1-5):
3.5 (6 betyg)

Goda små friterade bollar med smak av räkor, mynta och vitlök.

Tillagningstid: 45 minuter
30 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 400 g skalade räkor (1 kg oskalade)
  • 0.5 dl hackad mynta
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 lätt uppvispade äggvitor
  • 2 dl smulat mjukt bröd
  • 2 msk pressad lime
  • 1.5 tsk flingsalt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1.5 dl ströbröd eller 4 dl smulat mjukt bröd
  • Till fritering:
  • 8 dl frityrolja eller matolja
  • Chiliaioli:
  • 1 msk olivolja
  • 0.5 urkärnad, finhackad röd chili
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 2 äggulor
  • 1 msk pressad citron eller lime
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 dl olivolja

Gör så här

  1. Mixa räkor, mynta, vitlök, äggvitor, brödsmulor, lime och kryddor mycket hastigt i en matberedare.<br> Rulla små bollar och rulla dem sedan i ströbröd eller brödsmulor.
  2. Hetta upp oljan till 180 grader i en kastrull. Använd gärna stektermometer. Ha ett lock i närheten av kastrullen när du friterar ifall oljan blir för het och börjar brinna.
  3. Fritera bollarna 2 minuter, cirka 5 åt gången. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på ett fat med hushållspapper.

Chiliaioli

  1. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs chili och vitlök tills vitlöken fått färg.
  2. Vispa ihop äggulor, citron eller lime och salt med elvisp. Häll i lite olja i taget under fortsatt vispning. Vispa sist ner den stekta chilin och vitlöken. Konsistensen ska vara lite tunnare än majonnäs.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



pekka

2014-03-11

ihan ok

Elin&Björn

2013-02-16

Det blir förmycket smak av olivoljan. För att få till den bättre i smaken så tog vi tabasco som drog ner olivoljan och extra saltade. Nästa gång tar vi raps eller majsolja som basolja, men behåller tabscon som verkligen gav karaktär. (Vi använde oss av Extra virgin olive oil kalamata, Bengt Frithiofsson)

Kemi-sten

2012-12-14

Gött som fasen. Kanske kan piffa till räkbollarna lite mer för en mer vuxen smak.

Liknande recept

Halstrade pilgrimsmusslor med chili

(62)

Parmesansnäckor med räkor och lax

(29)

Pankostekta kräftstjärtar

(15)

Mexikansk räksallad i glas

(5)

Varm musselmacka

(3)

Kräftröra med dill och tabasco

(11)

Äppel- och räksalsa i endiveblad

(1)

Gurkrulle med asiatisk skagen

(2)
17 st
  • Ingredienser (17)
  • 400 g skalade räkor (1 kg oskalade)
  • 0.5 dl hackad mynta
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 lätt uppvispade äggvitor
  • 2 dl smulat mjukt bröd
  • 2 msk pressad lime
  • 1.5 tsk flingsalt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1.5 dl ströbröd eller 4 dl smulat mjukt bröd
  • Till fritering:
  • 8 dl frityrolja eller matolja
  • Chiliaioli:
  • 1 msk olivolja
  • 0.5 urkärnad, finhackad röd chili
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 2 äggulor
  • 1 msk pressad citron eller lime
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 dl olivolja

Friterade räkbollar med chiliaioli

Betyg (1-5):
3.5 (6 betyg)

Goda små friterade bollar med smak av räkor, mynta och vitlök.

Tillagningstid: 45 minuter
30 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Mixa räkor, mynta, vitlök, äggvitor, brödsmulor, lime och kryddor mycket hastigt i en matberedare.<br> Rulla små bollar och rulla dem sedan i ströbröd eller brödsmulor.
  2. Hetta upp oljan till 180 grader i en kastrull. Använd gärna stektermometer. Ha ett lock i närheten av kastrullen när du friterar ifall oljan blir för het och börjar brinna.
  3. Fritera bollarna 2 minuter, cirka 5 åt gången. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på ett fat med hushållspapper.

Chiliaioli

  1. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs chili och vitlök tills vitlöken fått färg.
  2. Vispa ihop äggulor, citron eller lime och salt med elvisp. Häll i lite olja i taget under fortsatt vispning. Vispa sist ner den stekta chilin och vitlöken. Konsistensen ska vara lite tunnare än majonnäs.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



pekka

2014-03-11

ihan ok

Elin&Björn

2013-02-16

Det blir förmycket smak av olivoljan. För att få till den bättre i smaken så tog vi tabasco som drog ner olivoljan och extra saltade. Nästa gång tar vi raps eller majsolja som basolja, men behåller tabscon som verkligen gav karaktär. (Vi använde oss av Extra virgin olive oil kalamata, Bengt Frithiofsson)

Kemi-sten

2012-12-14

Gött som fasen. Kanske kan piffa till räkbollarna lite mer för en mer vuxen smak.

Liknande recept

Halstrade pilgrimsmusslor med chili

(62)

Parmesansnäckor med räkor och lax

(29)

Pankostekta kräftstjärtar

(15)

Mexikansk räksallad i glas

(5)

Varm musselmacka

(3)

Kräftröra med dill och tabasco

(11)

Äppel- och räksalsa i endiveblad

(1)

Gurkrulle med asiatisk skagen

(2)