Fiskgratäng med räkor och dill

Fiskgratäng med räkor och dill

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(164)

Hej då frysta fiskgratäng! Här kommer en hemlagad gratäng med fisk, räkor, morot och dill. Enkelt, mättande och så gott!

Tillagningstid: 45 minuter
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
  • 500 g färsk eller fryst fiskfilé, t ex sej, kolja, hoki, alaska pollock, torsk
  • 1 morot
  • 0.5 röd lök
  • 3 msk smör
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0.5 citron, saft och skal
  • 1 dl hackad dill
  • 500 g oskalade räkor
  • 0.75 dl hackad dill
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Tina ev fryst fisk. Skala och hacka moroten fint. Skala och hacka löken fint. Smörj en ugnssäker form med lite smör. Lägg i lök- och morotshacket och lägg på vikta fiskfiléer. Salta och peppra.
  2. Smält resten av smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Häll i mjölk och grädde lite i taget, låt det koka upp emellan. Koka 5 minuter.
  3. Häll i saft och rivet citronskal (bara det gula), dill, smaka av med salt och peppar.
  4. Häll såsen över fisken och gratinera i 20-25 minuter.

Tips

Om man vill ha mer färg på gratängen kan man öka värmen till 225° och slå på grillen de sista 5 min. Skala räkorna medan fisken gratineras och garnera med dem och lite dill strax före servering.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

Fiskgratäng med räkor och dill
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 500 g färsk eller fryst fiskfilé, t ex sej, kolja, hoki, alaska pollock, torsk
  • 1 morot
  • 0.5 röd lök
  • 3 msk smör
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0.5 citron, saft och skal
  • 1 dl hackad dill
  • 500 g oskalade räkor
  • 0.75 dl hackad dill
  • 1 tsk salt

Fiskgratäng med räkor och dill

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(164)

Hej då frysta fiskgratäng! Här kommer en hemlagad gratäng med fisk, räkor, morot och dill. Enkelt, mättande och så gott!

Tillagningstid: 45 minuter
Ugnstemperatur:200º
4 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Tina ev fryst fisk. Skala och hacka moroten fint. Skala och hacka löken fint. Smörj en ugnssäker form med lite smör. Lägg i lök- och morotshacket och lägg på vikta fiskfiléer. Salta och peppra.
  2. Smält resten av smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Häll i mjölk och grädde lite i taget, låt det koka upp emellan. Koka 5 minuter.
  3. Häll i saft och rivet citronskal (bara det gula), dill, smaka av med salt och peppar.
  4. Häll såsen över fisken och gratinera i 20-25 minuter.

Tips

Om man vill ha mer färg på gratängen kan man öka värmen till 225° och slå på grillen de sista 5 min. Skala räkorna medan fisken gratineras och garnera med dem och lite dill strax före servering.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



IngMarie

2015-05-31

Enkelt och gott

Sussie

2015-01-31

Hej, jag undrar hur man ska göra med räkorna?