Filodegspaj med spenat och cream cheese

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(20)

Härligt god paj med en spröd filodegsbotten och fyllning av spenat, tomater, fetaost och cream cheese. Recept ur kokboken: Pajer av Lena Söderström.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:175º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 6 filodegsark
  • 50 g smör, smält
  • Rostade tomater
  • 250 g körsbärstomat, gärna på kvist
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 2 tsk socker
  • 0.5 tsk flingsalt
  • Fyllning
  • 400 g färsk bladspenat
  • 1 msk olivolja
  • 200 g cream cheese
  • 0.5 citron, finrivet skal och pressad saft
  • 0.5 tsk salt
  • 2 krm chilipeppar
  • 3 ägg
  • 150 g fetaost
  • 3 salladslökar, tunt skivade
  • 1 dl finhackade örter, t ex basilika och oregano

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Lägg tomaterna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och citronsaft. Strö över socker och salt och rosta mitt i ugnen 20–30 min.
  2. Fräs spenaten i olja tills den sjunkit ihop. Lättast att lägga i lite i taget. Fortsätt tills all vätska ångat bort. Låt svalna och krama sedan lätt ut vätskan.
  3. Rör ihop cream cheese, citronskal, citronsaft, salt och chilipeppar till en jämn smet. Tillsätt äggen ett i taget och smula ner fetaosten. Vänd ner spenat, lök och örter i smeten.
  4. Pensla filodegsarken med smält smör och lägg omlott i en pajform, ca 24 cm i diameter. Bred ut fyllningen på pajbotten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min.
  5. Spraya någon gång under tiden med vatten på kanterna så de inte bränns, eller täck pajen med bakplåtspapper. Toppa med tomaterna vid servering.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ulrika

2021-05-21

Supergott! Gjort flera ggr nu. Tar en finhackad hel röd chilipeppar inkl. kärnor i fyllningen och dubblar fetaosten. Rostar tomaterna dubbla tiden. Ett tips bara.

Liknande recept

Spara recept

Köttfärssoppa tacostyle

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Grillad paprikasallad med chipotlevinägrett

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Grillad sparris med chorizo

Betyg
Betyg
(25)
Spara recept

Marockansk couscous med grillade grönsaker

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Zucchinigratäng med korv

Betyg
Betyg
(23)
Spara recept

Rostad majssallad

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Blomkålsgratäng med ostsås och kycklingbacon

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Rödkålssallad med fetaost och rostade solroskärnor

Betyg
Betyg
(229)
17 st
  • Ingredienser (17)
  • 6 filodegsark
  • 50 g smör, smält
  • Rostade tomater
  • 250 g körsbärstomat, gärna på kvist
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 2 tsk socker
  • 0.5 tsk flingsalt
  • Fyllning
  • 400 g färsk bladspenat
  • 1 msk olivolja
  • 200 g cream cheese
  • 0.5 citron, finrivet skal och pressad saft
  • 0.5 tsk salt
  • 2 krm chilipeppar
  • 3 ägg
  • 150 g fetaost
  • 3 salladslökar, tunt skivade
  • 1 dl finhackade örter, t ex basilika och oregano

Filodegspaj med spenat och cream cheese

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(20)

Härligt god paj med en spröd filodegsbotten och fyllning av spenat, tomater, fetaost och cream cheese. Recept ur kokboken: Pajer av Lena Söderström.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:175º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Lägg tomaterna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och citronsaft. Strö över socker och salt och rosta mitt i ugnen 20–30 min.
  2. Fräs spenaten i olja tills den sjunkit ihop. Lättast att lägga i lite i taget. Fortsätt tills all vätska ångat bort. Låt svalna och krama sedan lätt ut vätskan.
  3. Rör ihop cream cheese, citronskal, citronsaft, salt och chilipeppar till en jämn smet. Tillsätt äggen ett i taget och smula ner fetaosten. Vänd ner spenat, lök och örter i smeten.
  4. Pensla filodegsarken med smält smör och lägg omlott i en pajform, ca 24 cm i diameter. Bred ut fyllningen på pajbotten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min.
  5. Spraya någon gång under tiden med vatten på kanterna så de inte bränns, eller täck pajen med bakplåtspapper. Toppa med tomaterna vid servering.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ulrika

2021-05-21

Supergott! Gjort flera ggr nu. Tar en finhackad hel röd chilipeppar inkl. kärnor i fyllningen och dubblar fetaosten. Rostar tomaterna dubbla tiden. Ett tips bara.

Liknande recept

Spara recept

Köttfärssoppa tacostyle

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Grillad paprikasallad med chipotlevinägrett

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Grillad sparris med chorizo

Betyg
Betyg
(25)
Spara recept

Marockansk couscous med grillade grönsaker

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Zucchinigratäng med korv

Betyg
Betyg
(23)
Spara recept

Rostad majssallad

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Blomkålsgratäng med ostsås och kycklingbacon

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Rödkålssallad med fetaost och rostade solroskärnor

Betyg
Betyg
(229)