Falukorvsgratäng
Falukorvsgratäng
  • Ugn 200º

Falukorvsgratäng

3.54 (13 betyg)

Härliga falukorven med sin följeslagare potatismoset samsas i en form. Klassiska smaker som tomat, senap och ost hänger med in i ugnen.

  • Ingredienser 12
  • Ugnstemperatur 200º

Tillagningstid: 40 min (20 min om moset redan är klart)

Ingredienser

4 portioner
  • 800 g potatis, gärna mjölig
  • 25 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk neutral olja
  • 1 gul lök, klyftad eller hackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 400 g falukorv, i mindre bitar
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk körsbärstomater (à 400 g)
  • 1 msk senap
  • 1 dl lagrad riven ost
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skala och koka potatisen i saltat vatten. Mosa och tillsätt smör och mjölk. Rör kraftigt till ett fluffigt mos och smaka av med salt.

  2. 2

    Hetta upp olja i en stekpanna och stek lök, vitlök och korv ca 3 min. Tillsätt tomatpuré och stek under omrörning någon minut till. Häll i tomater och senap och låt småputtra ca 3 min.

  3. 3

    Skeda upp potatismoset i en gratängform längs kanterna och lägg korven i mitten. Strö över ost och gratinera mitt i ugnen till fin färg.

Servering

Garnera gärna med persilja.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Ta vara på potatismoset som ev blivit över från gårdagens middag.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

3 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Eeva

    Om man tänker på matsvinn så skulle kanske klyftpotatis eller potatishalvor vara lite bättre alternativ. Då behåller man ju skalet.. och personligen tycker jag att det går betydligt lättare att göra än mos. Smaksak. Ändå värt att fundera över, inte sant? :)

  • Sandra

    Lätt att laga tillsammans med sitt barn.

  • Kenneth

    Fantastiskt gott!