Enklaste frukostbrödet

Enklaste frukostbrödet

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(30)

Förbered brödet på kvällen och grädda det på morgonen.

Tillagningstid: 10 min + 9-11 tim jästid - 30 min i ugn
Ugnstemperatur:250º
1 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 5 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 msk honung
  • 1 tsk brödkryddor, anis eller fänkål
  • 2 dl dinkelmjöl (ca 90 g), gärna ekologiskt
  • 5 dl vetemjöl special (300 g) gärna ekologistkt
  • 1 tsk neutral olja
  • 1 msk vetemjöl special
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Dag 1 Lös upp jästen i vatten och rör ner salt, honung och kryddor. Häll i allt mjöl och rör till en jämn smet. Pensla en avlång brödform som rymmer 1 ½ liter med olja och mjöla den lätt. Häll degen i formen och strö över mjöl.
  2. Täck formen med en handduk och låt jäsa i 1 timme. Ställ sedan den övertäckta formen i kylskåpet.

Dag 2

  1. På morgonen: Ta formen ur kylen och värm ugnen till 250°. Grädda brödet på nedersta falsen i 30 min. Sänk temperaturen till 200° efter 15 min och täck formen med aluminiumfolie om brödets yta har tillräckligt med färg.
  2. Låt gärna brödet vila en kort stund innan du skär det.
  3. Efter frukosten, vira in brödet ordentligt i handdukar och låt svalna. Förvara sedan i plastpåse. Brödet går utmärkt att frysa.

Tips

Klappa in flingsalt och rosmarin på brödet så får du ett gott festbröd.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Sabine

2015-04-26

Jag har bakat det här brödet många gånger men det blir aldrig en smet, mer en väldigt kladdig deg. Jag har använt andra mjölsorter än det står (samarbete mängd) men oftast bara vete. Brödet blir rätt torrt efter nån dag, borde jag ha i mer vatten för en lösare deg som kanske gör brödet mer saftigt?

Tom Sterner

2014-12-31

Jag säger bara: Outstanding! Så enkelt och makalöst gott!

Wanja

2014-10-19

Detta bröd är så gott och enkelt att göra!

Lotta

2013-10-24

Det här brödet har blivit en favorit hemma hos oss. Jag har aldrig bakat förut, men detta klarade jag av. Jag har förenklat och gräddar i 200 gr från början och delar jästpaketet i 8 tårtbitar för att det är enklare än att mäta upp 5 g. Det funkar. Första gången trodde jag att det var ett tryckfel och tog 50 g jäst, det blev sådär. :)

Britt-Marie Bergström

2013-06-04

Ett gott och lättbakat bröd. Skivar brödet och fryser in. Tar fram de skivor som går åt och rostar brödskivorna. Penslar formen och använder sesamfrön istället för mjöl.

Jessica

2013-04-24

Enklare än så här blir det inte. Jag följde receptet rakt upp och ner. Kanon gott!

Åsa

2013-04-07

Supergott och superenkelt! Jag använde fullkornsdinkel istället för siktat och då fick jag tillsätta en halv dl extra vatten för att degen inte skulle bli för fast.

Susanne

2013-03-29

Blev super gott och bra. Ska jag göra många gånger.

Tara

2013-03-25

5 g funkar. 1:a gången jag gjort kalljäst bröd, men jag tyckte det blev bra. Har testat 2 ggr nu - 1:a gången över natt och 2:a gången gjorde jag det på morgonen och det tog 4 h i rumsvärme tills det jäst upp. Jag har använt brödsirap istället för honung och rågsikt i stället för dinkel och det funkade oxå. 2:a ggn ersatte jag 1 msk av vattnet med 1 msk rapsolja samt hade även i en näve russin. Båda gångerna blev det en ganska stabbig men kladdig 'deg' som fick skedas i formen mha slickepott.

Hans

2013-03-25

Skall det verkligen vara endast 5 g jäst? Funkar det.

maria

2013-03-24

Det måste vara för lite vätska i det här receptet. Det blir ingen deg, bara en hög med mjöl.

Liknande recept

Spara recept

Grovt fullkornsbröd

Betyg
Betyg
(100)
Spara recept

Scones med yoghurt

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Grova rågfrallor

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Våfflor - recept på våffelsmet

Betyg
Betyg
(148)
Spara recept

Hembakt bröd

Betyg
Betyg
(27)
Spara recept

Brytbröd med frön

Betyg
Betyg
(22)
Spara recept

Kalljästa hälsomuffins

Betyg
Betyg
(46)
Spara recept

Kalljästa briocher

Betyg
Betyg
(17)
Enklaste frukostbrödet
9 st
  • Ingredienser (9)
  • 5 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 msk honung
  • 1 tsk brödkryddor, anis eller fänkål
  • 2 dl dinkelmjöl (ca 90 g), gärna ekologiskt
  • 5 dl vetemjöl special (300 g) gärna ekologistkt
  • 1 tsk neutral olja
  • 1 msk vetemjöl special
  • 1 tsk salt

Enklaste frukostbrödet

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(30)

Förbered brödet på kvällen och grädda det på morgonen.

Tillagningstid: 10 min + 9-11 tim jästid - 30 min i ugn
Ugnstemperatur:250º
1 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Dag 1 Lös upp jästen i vatten och rör ner salt, honung och kryddor. Häll i allt mjöl och rör till en jämn smet. Pensla en avlång brödform som rymmer 1 ½ liter med olja och mjöla den lätt. Häll degen i formen och strö över mjöl.
  2. Täck formen med en handduk och låt jäsa i 1 timme. Ställ sedan den övertäckta formen i kylskåpet.

Dag 2

  1. På morgonen: Ta formen ur kylen och värm ugnen till 250°. Grädda brödet på nedersta falsen i 30 min. Sänk temperaturen till 200° efter 15 min och täck formen med aluminiumfolie om brödets yta har tillräckligt med färg.
  2. Låt gärna brödet vila en kort stund innan du skär det.
  3. Efter frukosten, vira in brödet ordentligt i handdukar och låt svalna. Förvara sedan i plastpåse. Brödet går utmärkt att frysa.

Tips

Klappa in flingsalt och rosmarin på brödet så får du ett gott festbröd.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Sabine

2015-04-26

Jag har bakat det här brödet många gånger men det blir aldrig en smet, mer en väldigt kladdig deg. Jag har använt andra mjölsorter än det står (samarbete mängd) men oftast bara vete. Brödet blir rätt torrt efter nån dag, borde jag ha i mer vatten för en lösare deg som kanske gör brödet mer saftigt?

Tom Sterner

2014-12-31

Jag säger bara: Outstanding! Så enkelt och makalöst gott!

Wanja

2014-10-19

Detta bröd är så gott och enkelt att göra!

Lotta

2013-10-24

Det här brödet har blivit en favorit hemma hos oss. Jag har aldrig bakat förut, men detta klarade jag av. Jag har förenklat och gräddar i 200 gr från början och delar jästpaketet i 8 tårtbitar för att det är enklare än att mäta upp 5 g. Det funkar. Första gången trodde jag att det var ett tryckfel och tog 50 g jäst, det blev sådär. :)

Britt-Marie Bergström

2013-06-04

Ett gott och lättbakat bröd. Skivar brödet och fryser in. Tar fram de skivor som går åt och rostar brödskivorna. Penslar formen och använder sesamfrön istället för mjöl.

Jessica

2013-04-24

Enklare än så här blir det inte. Jag följde receptet rakt upp och ner. Kanon gott!

Åsa

2013-04-07

Supergott och superenkelt! Jag använde fullkornsdinkel istället för siktat och då fick jag tillsätta en halv dl extra vatten för att degen inte skulle bli för fast.

Susanne

2013-03-29

Blev super gott och bra. Ska jag göra många gånger.

Tara

2013-03-25

5 g funkar. 1:a gången jag gjort kalljäst bröd, men jag tyckte det blev bra. Har testat 2 ggr nu - 1:a gången över natt och 2:a gången gjorde jag det på morgonen och det tog 4 h i rumsvärme tills det jäst upp. Jag har använt brödsirap istället för honung och rågsikt i stället för dinkel och det funkade oxå. 2:a ggn ersatte jag 1 msk av vattnet med 1 msk rapsolja samt hade även i en näve russin. Båda gångerna blev det en ganska stabbig men kladdig 'deg' som fick skedas i formen mha slickepott.

Hans

2013-03-25

Skall det verkligen vara endast 5 g jäst? Funkar det.

maria

2013-03-24

Det måste vara för lite vätska i det här receptet. Det blir ingen deg, bara en hög med mjöl.

Liknande recept

Spara recept

Grovt fullkornsbröd

Betyg
Betyg
(100)
Spara recept

Scones med yoghurt

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Grova rågfrallor

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Våfflor - recept på våffelsmet

Betyg
Betyg
(148)
Spara recept

Hembakt bröd

Betyg
Betyg
(27)
Spara recept

Brytbröd med frön

Betyg
Betyg
(22)
Spara recept

Kalljästa hälsomuffins

Betyg
Betyg
(46)
Spara recept

Kalljästa briocher

Betyg
Betyg
(17)