Enklaste frukostbrödet
  • Tid 10 min + 9-11 tim jästid - 30 min i ugn
  • Ugn 250º

Enklaste frukostbrödet

3.62 (26 betyg)

Förbered brödet på kvällen och grädda det på morgonen.

  • Tillagningstid 10 min + 9-11 tim jästid - 30 min i ugn
  • Ingredienser 9
  • Ugnstemperatur 250º

Ingredienser

1 stycken
  • 5 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 1 tsk brödkryddor, anis eller fänkål
  • 2 dl dinkelmjöl (ca 90 g), gärna ekologiskt
  • 5 dl vetemjöl special (300 g) gärna ekologistkt
  • 1 tsk neutral olja
  • 1 msk vetemjöl special
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Dag 1 Lös upp jästen i vatten och rör ner salt, honung och kryddor. Häll i allt mjöl och rör till en jämn smet. Pensla en avlång brödform som rymmer 1 ½ liter med olja och mjöla den lätt. Häll degen i formen och strö över mjöl.

  2. 2

    Täck formen med en handduk och låt jäsa i 1 timme. Ställ sedan den övertäckta formen i kylskåpet.

Dag 2

  1. 1

    På morgonen: Ta formen ur kylen och värm ugnen till 250°. Grädda brödet på nedersta falsen i 30 min. Sänk temperaturen till 200° efter 15 min och täck formen med aluminiumfolie om brödets yta har tillräckligt med färg.

  2. 2

    Låt gärna brödet vila en kort stund innan du skär det.

  3. 3

    Efter frukosten, vira in brödet ordentligt i handdukar och låt svalna. Förvara sedan i plastpåse. Brödet går utmärkt att frysa.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Klappa in flingsalt och rosmarin på brödet så får du ett gott festbröd.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

11 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Sabine

    Jag har bakat det här brödet många gånger men det blir aldrig en smet, mer en väldigt kladdig deg. Jag har använt andra mjölsorter än det står (samarbete mängd) men oftast bara vete. Brödet blir rätt torrt efter nån dag, borde jag ha i mer vatten för en lösare deg som kanske gör brödet mer saftigt?

  • Tom Sterner

    Jag säger bara: Outstanding! Så enkelt och makalöst gott!

  • Wanja

    Detta bröd är så gott och enkelt att göra!

  • Lotta

    Det här brödet har blivit en favorit hemma hos oss. Jag har aldrig bakat förut, men detta klarade jag av. Jag har förenklat och gräddar i 200 gr från början och delar jästpaketet i 8 tårtbitar för att det är enklare än att mäta upp 5 g. Det funkar. Första gången trodde jag att det var ett tryckfel och tog 50 g jäst, det blev sådär. :)

Visa fler