
Dinkelbröd med pumpakärnor
Betyg (1-5):
Det är spännande att upptäcka hur olika smaker man kan få bara av att variera mjölsorter. Prova dinkel så får du se!
Tillagningstid: 10 timmar
Ugnstemperatur:275º-225º
2 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- Steg 1:
- 1.5 dl ljummet vatten
- 1 dl fullkornsdinkelmjöl
- 1 dl vetemjöl
- 10 g jäst
- Steg 2:
- 20 g jäst
- 5 dl ljummet vatten
- 1 msk ljus sirap
- 9 dl vetemjöl special
- 3.5 dl dinkelsikt
- 1 dl hackade och rostade pumpakärnor
- 0.75 dl sesamfrön
- 25 g havssalt
- 5 isbitar
- Garnering:
- 0.25 dl pumpakärnor
Gör så här
Steg 1
- Rör ihop ingredienserna i en bunke. Låt stå 6-8 timmar.
Steg 2
- Blanda degen från steg 1 med jäst, vatten, sirap, vetemjöl special och dinkelsikt. Kör degblandningen 8 minuter på låg hastighet i en degblandare. Låt vila 5 minuter. Häll i pumpakärnor, sesamfrön och salt och kör ytterligare 3 minuter. Täck bunken med plastfolie och låt vila cirka 1 timma. Häll ut degen på ett mjölat bakbord, dela i två delar och knåda försiktigt. Forma till runda bröd.
- Lägg ett bakplåtspapper på en bricka och strö på lite mjöl. Lägg bröden på det mjölade pappret. Lägg en handduk ovanpå och låt jäsa i rumstemperatur cirka 1 timma. Värm ugnen till 275 grader. Sätt en plåt längst ner och en i mitten av ugnen. Snitta bröden och strö pumpakärnor (ej rostade eller mixade) i snittet.
- Låt pappret med bröden glida över från brickan till den övre heta plåten. Lägg snabbt in några isbitar på nedre plåten och stäng luckan. Sänk temperaturen till 225 grader efter 5 minuter. Efter cirka 20 minuter, stick in en stektermometer i brödet. Vid en innertemperatur på 98 grader är brödet klart. Låt svalna på galler utan bakduk.
Dinkelbröd med pumpakärnor
Betyg (1-5):
Det är spännande att upptäcka hur olika smaker man kan få bara av att variera mjölsorter. Prova dinkel så får du se!
Tillagningstid: 10 timmar
Ugnstemperatur:275º-225º
2 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
Steg 1
- Rör ihop ingredienserna i en bunke. Låt stå 6-8 timmar.
Steg 2
- Blanda degen från steg 1 med jäst, vatten, sirap, vetemjöl special och dinkelsikt. Kör degblandningen 8 minuter på låg hastighet i en degblandare. Låt vila 5 minuter. Häll i pumpakärnor, sesamfrön och salt och kör ytterligare 3 minuter. Täck bunken med plastfolie och låt vila cirka 1 timma. Häll ut degen på ett mjölat bakbord, dela i två delar och knåda försiktigt. Forma till runda bröd.
- Lägg ett bakplåtspapper på en bricka och strö på lite mjöl. Lägg bröden på det mjölade pappret. Lägg en handduk ovanpå och låt jäsa i rumstemperatur cirka 1 timma. Värm ugnen till 275 grader. Sätt en plåt längst ner och en i mitten av ugnen. Snitta bröden och strö pumpakärnor (ej rostade eller mixade) i snittet.
- Låt pappret med bröden glida över från brickan till den övre heta plåten. Lägg snabbt in några isbitar på nedre plåten och stäng luckan. Sänk temperaturen till 225 grader efter 5 minuter. Efter cirka 20 minuter, stick in en stektermometer i brödet. Vid en innertemperatur på 98 grader är brödet klart. Låt svalna på galler utan bakduk.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Magnus
2020-11-14
Riktigt gott bröd!