Crostini med fikonkompott
  • Tid 40 min
  • Ugn 200º

Crostini med fikonkompott

0 (0 betyg)

Kompotten är förstås självskriven till en god ost om man hellre vill det.

  • Tillagningstid 40 min
  • Ingredienser 18
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

12 stycken
  • 0.5 baguette, gärna surdeg
  • 2 msk smör
  • 100 g getost, t ex Chavroux
  • timjan, till garnering
  • svartpeppar
Fikonkompott
  • 0.5 dl vatten
  • 0.5 dl rödvinsvinäger
  • 0.5 dl torkade tranbär
  • 0.5 dl hackade torkade aprikoser
  • 1 strimlad rödlök
  • 8 färska fikon
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk honung
  • 1 grovt hackad vitlöksklyfta
  • 3 repade timjankvistar
  • 0.25 tsk salt
  • 0.5 dl torrostade pinjenötter
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Fikonkompott: Sätt ugnen på 200°. Koka upp vatten och vinäger i en kastrull. Lägg i tranbär och aprikoser och låt sjuda någon minut. Ställ åt sidan. Låt svalna. Vänd runt strimlad lök och hela fikon i en skål med vinäger, olivolja, honung, vitlök, timjan och salt. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen tills lök och fikon mjuknat, ca 20 min. Låt svalna. Hacka fikon och lök grovt. Blanda med tranbär, aprikoser och grovhackade pinjenötter. Smaka av med salt och peppar. (Håller några veckor i kylskåp.)

  2. 2

    Skär baguetten i 1 cm-skivor och stek gyllene på båda sidor i smör. Bred getost på bröden. Klicka på fikonkompott och garnera med timjan och nymalen svartpeppar.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Fikonkompotten kan göras klar långt i förväg.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar