
Fransk paj med chèvre chaud
Betyg (1-5):
Denna franska paj med chèvre, fänkål, tomater, honung och pinjenötter är helt perfekt till fördrinken, eller som del av en buffé. Recept ur kokboken: Pajer av Lena Söderström
Tillagningstid: 1 tim + 15 min
Ugnstemperatur:200º
6 bitar
- 3 dl vetemjöl
- 150 g smör, kallt i tunna skivor
- 1 ägg, kylskåpskallt
- 0.5 tsk salt
- Fyllning
- 1 gul lök
- 250 g fänkål
- 4 msk olivolja
- 150 g körsbärstomater
- 1 msk balsamvinäger
- 1 tsk råsocker /strösocker
- 0.5 tsk salt
- 0.5 tsk svartpeppar
- 300 g chèvre
- 2 msk flytande honung
- 3 msk pinjenötter
- nymalen svartpeppar
- Äggstanning
- 3 ägg
- 3 dl grädde
- 3 dl riven ost
- 0.5 tsk salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°. Nyp ihop mjöl och smör till en smulig deg. Tillsätt ägg och salt och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Blöt ett bakplåtspapper och krama ihop till en boll. Lägg pappret över degen och häll på torkade bönor, ris eller liknande som tyngd. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.
- Skiva lök och fänkål tunt. Fräs i hälften av oljan under omrörning ca 10 min. Lägg över i pajskalet. Stek halverade tomater hastigt i resten av oljan, balsamvinäger och socker. Lägg tomaterna i pajskalet och krydda med salt och peppar.
- Vispa ihop ägg, grädde, ost och salt. Häll över grönsakerna och peta runt med en gaffel så allt blir ordentligt blandat. Grädda i nedre av ugnen ca 20 min. Skär chèvren i sex skivor och lägg ovanpå. Ringla över honungen och strö på pinjenötterna. Grädda ytterligare 15–20 min. Dra ett varv med pepparkvarnen vid servering.
Fransk paj med chèvre chaud
Betyg (1-5):
Denna franska paj med chèvre, fänkål, tomater, honung och pinjenötter är helt perfekt till fördrinken, eller som del av en buffé. Recept ur kokboken: Pajer av Lena Söderström
Tillagningstid: 1 tim + 15 min
Ugnstemperatur:200º
6 bitar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°. Nyp ihop mjöl och smör till en smulig deg. Tillsätt ägg och salt och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Blöt ett bakplåtspapper och krama ihop till en boll. Lägg pappret över degen och häll på torkade bönor, ris eller liknande som tyngd. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.
- Skiva lök och fänkål tunt. Fräs i hälften av oljan under omrörning ca 10 min. Lägg över i pajskalet. Stek halverade tomater hastigt i resten av oljan, balsamvinäger och socker. Lägg tomaterna i pajskalet och krydda med salt och peppar.
- Vispa ihop ägg, grädde, ost och salt. Häll över grönsakerna och peta runt med en gaffel så allt blir ordentligt blandat. Grädda i nedre av ugnen ca 20 min. Skär chèvren i sex skivor och lägg ovanpå. Ringla över honungen och strö på pinjenötterna. Grädda ytterligare 15–20 min. Dra ett varv med pepparkvarnen vid servering.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!