Fransk paj med chèvre chaud

Fransk paj med chèvre chaud

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(8)

Denna franska paj med chèvre, fänkål, tomater, honung och pinjenötter är helt perfekt till fördrinken, eller som del av en buffé. Recept ur kokboken: Pajer av Lena Söderström

Tillagningstid: 1 tim + 15 min
Ugnstemperatur:200º
6 bitar
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör, kallt i tunna skivor
  • 1 ägg, kylskåpskallt
  • 0.5 tsk salt
  • Fyllning
  • 1 gul lök
  • 250 g fänkål
  • 4 msk olivolja
  • 150 g körsbärstomater
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk råsocker /strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 300 g chèvre
  • 2 msk flytande honung
  • 3 msk pinjenötter
  • nymalen svartpeppar
  • Äggstanning
  • 3 ägg
  • 3 dl grädde
  • 3 dl riven ost
  • 0.5 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Nyp ihop mjöl och smör till en smulig deg. Tillsätt ägg och salt och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Blöt ett bakplåtspapper och krama ihop till en boll. Lägg pappret över degen och häll på torkade bönor, ris eller liknande som tyngd. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.
  2. Skiva lök och fänkål tunt. Fräs i hälften av oljan under omrörning ca 10 min. Lägg över i pajskalet. Stek halverade tomater hastigt i resten av oljan, balsamvinäger och socker. Lägg tomaterna i pajskalet och krydda med salt och peppar.
  3. Vispa ihop ägg, grädde, ost och salt. Häll över grönsakerna och peta runt med en gaffel så allt blir ordentligt blandat. Grädda i nedre av ugnen ca 20 min. Skär chèvren i sex skivor och lägg ovanpå. Ringla över honungen och strö på pinjenötterna. Grädda ytterligare 15–20 min. Dra ett varv med pepparkvarnen vid servering.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Fransk paj med chèvre chaud
20 st
  • Ingredienser (20)
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör, kallt i tunna skivor
  • 1 ägg, kylskåpskallt
  • 0.5 tsk salt
  • Fyllning
  • 1 gul lök
  • 250 g fänkål
  • 4 msk olivolja
  • 150 g körsbärstomater
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk råsocker /strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 300 g chèvre
  • 2 msk flytande honung
  • 3 msk pinjenötter
  • nymalen svartpeppar
  • Äggstanning
  • 3 ägg
  • 3 dl grädde
  • 3 dl riven ost
  • 0.5 tsk salt

Fransk paj med chèvre chaud

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(8)

Denna franska paj med chèvre, fänkål, tomater, honung och pinjenötter är helt perfekt till fördrinken, eller som del av en buffé. Recept ur kokboken: Pajer av Lena Söderström

Tillagningstid: 1 tim + 15 min
Ugnstemperatur:200º
6 bitar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Nyp ihop mjöl och smör till en smulig deg. Tillsätt ägg och salt och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Blöt ett bakplåtspapper och krama ihop till en boll. Lägg pappret över degen och häll på torkade bönor, ris eller liknande som tyngd. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.
  2. Skiva lök och fänkål tunt. Fräs i hälften av oljan under omrörning ca 10 min. Lägg över i pajskalet. Stek halverade tomater hastigt i resten av oljan, balsamvinäger och socker. Lägg tomaterna i pajskalet och krydda med salt och peppar.
  3. Vispa ihop ägg, grädde, ost och salt. Häll över grönsakerna och peta runt med en gaffel så allt blir ordentligt blandat. Grädda i nedre av ugnen ca 20 min. Skär chèvren i sex skivor och lägg ovanpå. Ringla över honungen och strö på pinjenötterna. Grädda ytterligare 15–20 min. Dra ett varv med pepparkvarnen vid servering.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!