Crème Ninon med champagneskum
  • Tid 1 tim

Crème Ninon med champagneskum

3.25 (8 betyg)

Grön och vacker soppa med lyxigt skum av Champagne! Fin som förrätt eller huvudrätt.

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 21

Ingredienser

4 portioner
  • 1 msk smör
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 250 g frysta gröna ärter
  • 0.5 liten morot
  • 1 krm timjan
  • 1 liter vatten, efter behov
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 0.5 msk kinesisk soja
  • 0.5 dl torr sherry
  • 0.25 citron, pressad saft efter smak
  • 1 tsk arrowrot
  • 1 msk torr sherry eller vatten
  • 0.5 krm grön karamellfärg
Champagneskum:
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0.5 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl mjölk
  • 0.5 dl vispgrädde eller mellangrädde
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 torr champagne eller torrt mousserande vin
Servering:
  • 1 dl mjölk
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Smält smöret i en kastrull, lägg i och fräs löken lätt. Tillsätt ärter, morot, timjan, salt och vatten så att det precis täcker. Koka upp och låt sjuda 30 minuter. Häll av vattnet, tag bort moroten och kör ärtorna till en slät puré med en mixer. (Hit kan du förbereda några timmar före servering!)

  2. 2

    Koka upp buljongen tillsammans med soja och sherry. Rör ner ärtpurén, koka upp och smaka av med citron och eventuellt salt.

  3. 3

    Rör ut arrowroten i vatten eller sherry och tillsätt under vispning. Skulle färgen bli för blek, tillsätt ett par droppar karamellfärg.

  4. 4

    Blanda lök, vinäger, buljong, mjölk och grädde till champagneskummet och koka ner tills hälften återstår. Sila av och smaka av med salt, peppar och vin. (Hit kan du förbereda dagen före!)

  5. 5

    Häll upp den varma soppan strax före servering. Kör champagneblandningen tillsammans med mjölken med stavmixer till ett fint skum och fördela över soppan.

Servering

Servera med chèvretoast.
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar