Crema catalana med apelsin
Crema catalana med apelsin
  • Tid 90 min
  • Ugn 125-150º

Crema catalana med apelsin

2.84 (45 betyg)

Portionsskålar med gräddigt innehåll och bränd skorpa av råsocker.

  • Tillagningstid 90 min
  • Ingredienser 7
  • Ugnstemperatur 125-150º

Ingredienser

4 portioner
  • 6 ägg, endast gulan
  • 1 dl socker
  • 1 vaniljstång
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk (3%)
  • 0.5 apelsin, rivet skal
  • 4 tsk råsocker
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Rör samman gulor och socker. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda vaniljfröna med grädde, mjölk och apelsinskal i en kastrull. Koka upp. Häll den varma gräddmjölken i äggblandningen under kraftig vispning.

  2. 2

    Fördela i portionsformar, cirka 2 deciliter. Ställ formarna i en liten långpanna. Häll kokande vatten runt om till cirka 2/3 av portionsformarnas höjd.

  3. 3

    Grädda i nedre delen av ugnen i cirka en timma, eller tills de har stannat. Låt kallna och ställ i kylen, gärna över natten

  4. 4

    Innan servering, strö över ett tunt lager med råströsocker och bränn av ytan med gasolbrännare eller under grillelementet på 275 grader i ugnen någon minut.

Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Ola

    Fast utan apelsin blir det inte crema catalana :)

  • Utha

    Skippa apelsinen så blir det bättre :-)