Clafoutis

Clafoutis

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(27)

Clafoutis är en fransk dessert, som en blandning av paj och ugnspannkaka. Det är en perfekt efterrätt på sensommaren när det finns härliga plommon men den går lika bra att göra med bigarråer eller annan frukt.

Tillagningstid: 45 minuter
Ugnstemperatur:225º
6 portioner
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 0.5 msk mortlad kardemumma
  • 1 dl socker
  • 5 halverade och urkärnade stora plommon
  • 25 g smör
  • 2 msk rårörsocker
  • Servering:
  • 3 dl vispad grädde
  • 2 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Vispa ihop mjölk och mjöl till en slät smet. Tillsätt ägg, hälften av kardemummafröna och socker. Vispa till en jämn smet.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i en springform, 24-26 centimeter i diameter. Lägg plommon i formen och häll på äggsmeten.
  3. Hyvla på smör, strö över råsocker och resten av kardemumman. Grädda tills clafoutin stelnat, 30-40 minuter.

Servering

Servera med vispad grädde, gärna smaksatt med vaniljsocker.

Tips

Observera att antalet plommon kan variera beroende på storleken. Plommonen ska nästan täcka botten.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2021-09-14

Hej Anna, tack för din kommentar! Vi har nu justerat mängden kardemumma.

Anna

2021-09-09

God men galet mycket kardemumma, hälften hade varit nog för mig

Checkbox Coop

2012-10-08

Vi har nu justerat mängden socker och plommon i receptet och ändrat storleken på formen.

Gunilla

2012-10-05

Testat receptet flera gånger och smeten passar bättre i en större form. Receptet är som en ugnspannkaka alltså mer flytande än en vanlig smet. Smaklös smet så tillsätt både kanel och kardemumma, mald.

Kirsti

2012-08-29

Testade detta men resultatet blev inte bra...Det blev bara en mycket stabbig smet som inte smakade något alls, med syra plommon till. Mycket mera socker skulle behövas för smakens skull, kanske grädde också?

Själv

2011-12-07

Bör testas.

Clafoutis
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 0.5 msk mortlad kardemumma
  • 1 dl socker
  • 5 halverade och urkärnade stora plommon
  • 25 g smör
  • 2 msk rårörsocker
  • Servering:
  • 3 dl vispad grädde
  • 2 tsk vaniljsocker

Clafoutis

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(27)

Clafoutis är en fransk dessert, som en blandning av paj och ugnspannkaka. Det är en perfekt efterrätt på sensommaren när det finns härliga plommon men den går lika bra att göra med bigarråer eller annan frukt.

Tillagningstid: 45 minuter
Ugnstemperatur:225º
6 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Vispa ihop mjölk och mjöl till en slät smet. Tillsätt ägg, hälften av kardemummafröna och socker. Vispa till en jämn smet.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i en springform, 24-26 centimeter i diameter. Lägg plommon i formen och häll på äggsmeten.
  3. Hyvla på smör, strö över råsocker och resten av kardemumman. Grädda tills clafoutin stelnat, 30-40 minuter.

Servering

Servera med vispad grädde, gärna smaksatt med vaniljsocker.

Tips

Observera att antalet plommon kan variera beroende på storleken. Plommonen ska nästan täcka botten.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2021-09-14

Hej Anna, tack för din kommentar! Vi har nu justerat mängden kardemumma.

Anna

2021-09-09

God men galet mycket kardemumma, hälften hade varit nog för mig

Checkbox Coop

2012-10-08

Vi har nu justerat mängden socker och plommon i receptet och ändrat storleken på formen.

Gunilla

2012-10-05

Testat receptet flera gånger och smeten passar bättre i en större form. Receptet är som en ugnspannkaka alltså mer flytande än en vanlig smet. Smaklös smet så tillsätt både kanel och kardemumma, mald.

Kirsti

2012-08-29

Testade detta men resultatet blev inte bra...Det blev bara en mycket stabbig smet som inte smakade något alls, med syra plommon till. Mycket mera socker skulle behövas för smakens skull, kanske grädde också?

Själv

2011-12-07

Bör testas.