Clafoutis
  • Tid 45 min
  • Ugn 225º

Clafoutis

3.48 (27 betyg)

Clafoutis blir en perfekt efterrätt på sensommaren när det finns härliga plommon. Testa också med bigarråer istället för plommon.

  • Tillagningstid 45 min
  • Ingredienser 10
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

6 portioner
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 1 msk mortlad kardemumma
  • 1 dl socker
  • 5 halverade och urkärnade stora plommon
  • 25 g smör
  • 2 msk rårörsocker
Servering:
  • 3 dl vispad grädde
  • 2 tsk vaniljsocker
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Vispa ihop mjölk och mjöl till en slät smet. Tillsätt ägg, hälften av kardemummafröna och socker. Vispa till en jämn smet.

  2. 2

    Lägg ett bakplåtspapper i en springform, 24-26 centimeter i diameter. Lägg plommon i formen och häll på äggsmeten.

  3. 3

    Hyvla på smör, strö över råsocker och resten av kardemumman. Grädda tills clafoutin stelnat, 30-40 minuter.

Servering

Servera med vispad grädde, gärna smaksatt med vaniljsocker.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Observera att antalet plommon kan variera beroende på storleken. Plommonen ska nästan täcka botten.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

4 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Britta/Webbredaktionen

    Vi har nu justerat mängden socker och plommon i receptet och ändrat storleken på formen.

  • Gunilla

    Testat receptet flera gånger och smeten passar bättre i en större form. Receptet är som en ugnspannkaka alltså mer flytande än en vanlig smet. Smaklös smet så tillsätt både kanel och kardemumma, mald.

  • Kirsti

    Testade detta men resultatet blev inte bra...Det blev bara en mycket stabbig smet som inte smakade något alls, med syra plommon till. Mycket mera socker skulle behövas för smakens skull, kanske grädde också?

  • Själv

    Bör testas.