Chokladdoppad vaniljkola med havssalt
  • Tid 20 min + koktid

Chokladdoppad vaniljkola med havssalt

4.25 (4 betyg)

  • Tillagningstid 20 min + koktid
  • Ingredienser 8

Ingredienser

20 stycken
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 0.5 tsk vaniljpulver
  • 0.5 krm salt
  • 1 msk smör
  • 100 g mörk choklad (minst 70%)
  • flingsalt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Blanda grädde, socker, sirap, vaniljpulver och salt i en kastrull. Koka upp och doppa ner en digital stektermometer i kastrullen. Koka kraftigt utan lock tills termometern visar 120-125° eller smeten håller för kulprovet. Det tar 30-60 min beroende på kastrull. Rör då och då. Rör i smöret.

  2. 2

    Lägg bakplåtspapper i en liten form, ca 15x15 cm. Häll kolasmeten i formen och låt stelna i kylskåp ca 20 min.

  3. 3

    Skär den stelnade kolan i 2–3 cm stora bitar. Smält chokladen varsamt i vattenbad eller i mikro. Doppa kolabitarna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper.

  4. 4

    Garnera med lite flingsalt innan chokladen stelnat.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Förvara i burk med tättslutande lock. Lägg lite smörpapper emellan så att kolorna inte kladdar ihop.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar