Chokladdoppad vaniljkola med havssalt

Chokladdoppad vaniljkola med havssalt

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(7)

Tillagningstid: 20 min + koktid
20 stycken
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 0.5 tsk vaniljpulver
  • 1 msk smör
  • 100 g mörk choklad (minst 70%)
  • flingsalt
  • 0.5 krm salt

Gör så här

  1. Blanda grädde, socker, sirap, vaniljpulver och salt i en kastrull. Koka upp och doppa ner en digital stektermometer i kastrullen. Koka kraftigt utan lock tills termometern visar 120-125° eller smeten håller för kulprovet. Det tar 30-60 min beroende på kastrull. Rör då och då. Rör i smöret.
  2. Lägg bakplåtspapper i en liten form, ca 15x15 cm. Häll kolasmeten i formen och låt stelna i kylskåp ca 20 min.
  3. Skär den stelnade kolan i 2–3 cm stora bitar. Smält chokladen varsamt i vattenbad eller i mikro. Doppa kolabitarna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper.
  4. Garnera med lite flingsalt innan chokladen stelnat.

Tips

Förvara i burk med tättslutande lock. Lägg lite smörpapper emellan så att kolorna inte kladdar ihop.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

Chokladdoppad vaniljkola med havssalt
8 st
  • Ingredienser (8)
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 0.5 tsk vaniljpulver
  • 1 msk smör
  • 100 g mörk choklad (minst 70%)
  • flingsalt
  • 0.5 krm salt

Chokladdoppad vaniljkola med havssalt

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(7)

Tillagningstid: 20 min + koktid
20 stycken

Gör så här

  1. Blanda grädde, socker, sirap, vaniljpulver och salt i en kastrull. Koka upp och doppa ner en digital stektermometer i kastrullen. Koka kraftigt utan lock tills termometern visar 120-125° eller smeten håller för kulprovet. Det tar 30-60 min beroende på kastrull. Rör då och då. Rör i smöret.
  2. Lägg bakplåtspapper i en liten form, ca 15x15 cm. Häll kolasmeten i formen och låt stelna i kylskåp ca 20 min.
  3. Skär den stelnade kolan i 2–3 cm stora bitar. Smält chokladen varsamt i vattenbad eller i mikro. Doppa kolabitarna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper.
  4. Garnera med lite flingsalt innan chokladen stelnat.

Tips

Förvara i burk med tättslutande lock. Lägg lite smörpapper emellan så att kolorna inte kladdar ihop.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!