Brysselkålsgratäng med timjan

Betyg (1-5):
3.02 (63 betyg)

Brysselkål är ett litet måste på julbordet. Här serveras den i en härligt krämig gratäng.

Tillagningstid: 25 min + 20 min i ugnen
Ugnstemperatur:200º
8 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (9)
  • 400 g brysselkål
  • 250 g steklökar
  • Timjansstuvning:
  • 2 msk smör eller olja
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 tsk torkad timjan eller 2 msk hackad färsk timjan
  • 2 krm vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Ansa brysselkålen och skala lökarna. Koka brysselkål och lök i saltat vatten 8 min.

Timjanstuvning:

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Rör hastigt så att smöret inte får färg. Häll i vattnet under vispning. Fortsätt hälla i grädden i en tunn stråle under vispning till en klumpfri sås. Smula i buljongtärningen och krydda med timjan och peppar. Låt puttra tills såsen tjocknat, fortsätt vispa.
  2. Lägg brysselkål och lök i en ugnsform och häll över stuvningen. Gratinera mitt i ugnen till fin färg, ca 20 min. Serveras varm eller ljummen.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Inger

2018-12-22

Gjorde denna förra julen och använde torkad timjan i stället för färsk. Då blev den lite bäsk och sur tycket jag.

Sophie

2016-12-30

Gjorde denna förra året till jobbet, blev mycket populär! Skippade timjan och hade ost uppe på, tror jag hade någon typ av örtkryddor /blandning, blev väldigt god i alla fall!

Sofie

2016-12-14

Jättegod gratäng som jag ska göra i jul igen!

Liknande recept

Tzatziki

(6)

Coleslaw med kycklingprinskorv

(0)

Gurkraita

(2)

Gurktzatziki med valnötter

(1)

Grönkålsslaw

(4)

Rostad pumpasoppa med myntaolja

(17)

Vårsallad med sparris och ägg

(3)

Grekisk sallad grundrecept

(7)
9 st
  • Ingredienser (9)
  • 400 g brysselkål
  • 250 g steklökar
  • Timjansstuvning:
  • 2 msk smör eller olja
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 tsk torkad timjan eller 2 msk hackad färsk timjan
  • 2 krm vitpeppar

Brysselkålsgratäng med timjan

Betyg (1-5):
3.02 (63 betyg)

Brysselkål är ett litet måste på julbordet. Här serveras den i en härligt krämig gratäng.

Tillagningstid: 25 min + 20 min i ugnen
Ugnstemperatur:200º
8 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Ansa brysselkålen och skala lökarna. Koka brysselkål och lök i saltat vatten 8 min.

Timjanstuvning:

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Rör hastigt så att smöret inte får färg. Häll i vattnet under vispning. Fortsätt hälla i grädden i en tunn stråle under vispning till en klumpfri sås. Smula i buljongtärningen och krydda med timjan och peppar. Låt puttra tills såsen tjocknat, fortsätt vispa.
  2. Lägg brysselkål och lök i en ugnsform och häll över stuvningen. Gratinera mitt i ugnen till fin färg, ca 20 min. Serveras varm eller ljummen.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Inger

2018-12-22

Gjorde denna förra julen och använde torkad timjan i stället för färsk. Då blev den lite bäsk och sur tycket jag.

Sophie

2016-12-30

Gjorde denna förra året till jobbet, blev mycket populär! Skippade timjan och hade ost uppe på, tror jag hade någon typ av örtkryddor /blandning, blev väldigt god i alla fall!

Sofie

2016-12-14

Jättegod gratäng som jag ska göra i jul igen!

Liknande recept

Tzatziki

(6)

Coleslaw med kycklingprinskorv

(0)

Gurkraita

(2)

Gurktzatziki med valnötter

(1)

Grönkålsslaw

(4)

Rostad pumpasoppa med myntaolja

(17)

Vårsallad med sparris och ägg

(3)

Grekisk sallad grundrecept

(7)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies