Blinier - ryska plättar

Blinier - ryska plättar

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(22)

Ugnstemperatur:Grill
Svårighetsgrad:Avancerad
Ca 15 stora eller 30 små blinier
  • 2 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl bovetemjöl
  • 50 g margarin eller smör
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Separera äggens gulor och vitor. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i lite av mjölken i en bunke. Tillsätt resten av mjölken och vispa i mjölet, lite i taget, till en slät smet. Rör i salt och äggulor. Täck bunken med plastfolie eller en handduk och låt smeten jäsa ca 1 tim i rumstemperatur.
  2. Smält fettet. Vispa vitorna till hårt skum. Blanda smeten med äggviteskummet och fettet strax före gräddningen. Grädda tjocka plättar på svag till medelstark värme i plättlagg eller stekpanna. Ta 1-1 1/2 msk smet till varje blini. Vänd plättarna när de jäst upp och ytan stelnat och blivit porig.
  3. Servera blinierna varma med gräddfil, crème fraiche eller smetana och tillbehör som löjrom, finhackad rödlök, strimlad gravad lax, hackad dill eller gräslök.
  4. Blinier kan också serveras som efterrätt med sylt, gärna av svarta vinbär.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Otto

2015-10-01

tycker att man ska ha med gräddfil i smeten, kanske 1-1½ dl. låt kalljäsa några timmar.

Lotta

2014-10-18

Goda och lättgjorda!

William

2014-09-07

Riktigt goda dessa Blinier

Blinier - ryska plättar
7 st
  • Ingredienser (7)
  • 2 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl bovetemjöl
  • 50 g margarin eller smör
  • 1 tsk salt

Blinier - ryska plättar

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(22)

Ugnstemperatur:Grill
Svårighetsgrad:Avancerad
Ca 15 stora eller 30 små blinier

Gör så här

  1. Separera äggens gulor och vitor. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i lite av mjölken i en bunke. Tillsätt resten av mjölken och vispa i mjölet, lite i taget, till en slät smet. Rör i salt och äggulor. Täck bunken med plastfolie eller en handduk och låt smeten jäsa ca 1 tim i rumstemperatur.
  2. Smält fettet. Vispa vitorna till hårt skum. Blanda smeten med äggviteskummet och fettet strax före gräddningen. Grädda tjocka plättar på svag till medelstark värme i plättlagg eller stekpanna. Ta 1-1 1/2 msk smet till varje blini. Vänd plättarna när de jäst upp och ytan stelnat och blivit porig.
  3. Servera blinierna varma med gräddfil, crème fraiche eller smetana och tillbehör som löjrom, finhackad rödlök, strimlad gravad lax, hackad dill eller gräslök.
  4. Blinier kan också serveras som efterrätt med sylt, gärna av svarta vinbär.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Otto

2015-10-01

tycker att man ska ha med gräddfil i smeten, kanske 1-1½ dl. låt kalljäsa några timmar.

Lotta

2014-10-18

Goda och lättgjorda!

William

2014-09-07

Riktigt goda dessa Blinier