
Blinier - ryska plättar
Betyg (1-5):
Ugnstemperatur:Grill
Svårighetsgrad:Avancerad
Ca 15 stora eller 30 små blinier
- 2 ägg
- 5 dl mjölk
- 25 g jäst
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl bovetemjöl
- 50 g margarin eller smör
- 1 tsk salt
Gör så här
- Separera äggens gulor och vitor. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i lite av mjölken i en bunke. Tillsätt resten av mjölken och vispa i mjölet, lite i taget, till en slät smet. Rör i salt och äggulor. Täck bunken med plastfolie eller en handduk och låt smeten jäsa ca 1 tim i rumstemperatur.
- Smält fettet. Vispa vitorna till hårt skum. Blanda smeten med äggviteskummet och fettet strax före gräddningen. Grädda tjocka plättar på svag till medelstark värme i plättlagg eller stekpanna. Ta 1-1 1/2 msk smet till varje blini. Vänd plättarna när de jäst upp och ytan stelnat och blivit porig.
- Servera blinierna varma med gräddfil, crème fraiche eller smetana och tillbehör som löjrom, finhackad rödlök, strimlad gravad lax, hackad dill eller gräslök.
- Blinier kan också serveras som efterrätt med sylt, gärna av svarta vinbär.
Blinier - ryska plättar
Betyg (1-5):
Ugnstemperatur:Grill
Svårighetsgrad:Avancerad
Ca 15 stora eller 30 små blinier
Gör så här
- Separera äggens gulor och vitor. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i lite av mjölken i en bunke. Tillsätt resten av mjölken och vispa i mjölet, lite i taget, till en slät smet. Rör i salt och äggulor. Täck bunken med plastfolie eller en handduk och låt smeten jäsa ca 1 tim i rumstemperatur.
- Smält fettet. Vispa vitorna till hårt skum. Blanda smeten med äggviteskummet och fettet strax före gräddningen. Grädda tjocka plättar på svag till medelstark värme i plättlagg eller stekpanna. Ta 1-1 1/2 msk smet till varje blini. Vänd plättarna när de jäst upp och ytan stelnat och blivit porig.
- Servera blinierna varma med gräddfil, crème fraiche eller smetana och tillbehör som löjrom, finhackad rödlök, strimlad gravad lax, hackad dill eller gräslök.
- Blinier kan också serveras som efterrätt med sylt, gärna av svarta vinbär.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2015-10-01
tycker att man ska ha med gräddfil i smeten, kanske 1-1½ dl. låt kalljäsa några timmar.
2014-10-18
Goda och lättgjorda!
2014-09-07
Riktigt goda dessa Blinier
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Otto
2015-10-01
tycker att man ska ha med gräddfil i smeten, kanske 1-1½ dl. låt kalljäsa några timmar.
Lotta
2014-10-18
Goda och lättgjorda!
William
2014-09-07
Riktigt goda dessa Blinier